Reprezentantul Romaniei in Comisia Europeana va primi numai din salariu peste 18.000 de euro. El nu va mai putea, insa, sa realizeze alta activitate aducatoare de venituri

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ofera dreptul autoritatilor de la Bucuresti sa nominalizeze un candidat pentru functia de comisar european, care va reprezenta tara noastra in Parlamentul Uniunii.

Persoana care va fi desemnata pentru ocuparea functiei europene va intra in runda finala cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru ca apoi sa treaca testul politic in Parlamentul European.

Reprezentantii Parlamentului European vor da votul pentru noii comisari din Romania si Bulgaria intr-o sesiune plenara speciala, pe 4 ianuarie anul viitor.

Referinte impecabile

Comisarul european desemnat de Romania va primi un salariu lunar de cel putin 18.000 de euro. Veniturile acestuia vor fi suplimentate de o serie de sporuri consistente.

Viitorul demnitar european trebuie sa sustina Comisia Europeana, sa cunoasca bine proiectele europene, sa aiba "referinte impecabile" in ceea ce priveste atasamentul sau fata de valorile democratiei si integritatea personala si sa demonstreze angajament pentru sustinerea proiectului european, declara recent Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

De asemenea, comisarului ii va fi interzisa, pe durata mandatului sau, intreprinderea oricarei activitati lucrative. Chiar si publicarea unui articol in presa, fara contraprestatie materiala, este interzisa. Daca insa este vorba despre predarea unor cursuri pe tema integrarii europene, comisarul este in deplina eligibilitate, informeaza site-ul euractiv.ro

Publicarea declaratiei de avere, obligatorie

Potrivit sursei citate, demnitarul european va fi obligat sa prezinte Comisiei Europene declaratiile de avere personale, dar si pe cele ale sotiei sau sotului acestuia. Totodata, comisarul sau familia acestuia nu trebuie sa fie implicat direct sau prin interpusi in afaceri private. Parlamentul European interzice cu desavarsire acceptarea de catre comisari a cadourilor cu valori mai mari de 150 de euro, tot ce depaseste aceasta suma urmand sa fie donat Departamentului de protocol al Comisiei Europene. In ceea ce priveste proprietatile imobiliare, acestea trebuie obligatoriu declarate, cu exceptia locuintei personale a comisarului si familiei sale.

CE vrea candidat independent

Candidatul ideal pentru postul de comisar european ar trebui sa fie o persoana independenta, a afirmat Jose Manuel Barroso. Odata nominalizati, ei nu primesc instructiuni de la tara pe care o reprezinta, a precizat presedintele CE.

In cazul in care viitorul comisar va proveni din randul unui partid politic, acesta va beneficia de dreptul de a profesa si va avea permisiunea chiar de a participa la alegeri in tara de provenienta. Singura conditia este ca sa beneficieze de acceptul presedintelui Comisiei Europene si sa renunte la prerogativele de comisar european pe toata durata campaniei electorale. De asemenea, Codul de conduita al CE prevede inclusiv posibilitatea ca un ocupant al inaltei functii sa fie sindicalist.

Macovei, Boagiu si Orban, in pole-position

Pana acum, cele mai vehiculate nume pentru un scaun in Comisia Europeana au fost cele ale ministrului Justitiei, Monica Macovei, ministrului Integrarii, Anca Boagiu, si secretarul de stat Leonard Orban, nu este exclusa insa o surpriza. Un usor avantaj ar putea avea un candidat femeie, pentru ca, acum cateva luni, surse din CE au lasat de inteles ca Romania si Bulgaria ar putea avea sanse la un portofoliu serios in cadrul Comisiei daca vor desemna o femeie, din cauza ca cea mai mare parte a comisarilor sunt barbati.

Un astfel de "targ" neoficial a avut loc si in 2004, cand a fost stabilita actuala componenta a CE. Atunci Olanda a fost de acord cu numirea lui Neelie Kroes si a primit, in schimb, portofoliul Competitiei, un post cu "greutate" in Uniunea Europeana.

Posturile de comisari pentru cele doua nou-venite nu vor fi usor de creat, iar presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va fi, practic, nevoit sa le inventeze. Chiar daca Tratatul de la Nisa prevede ca atunci cand UE va avea 27 de membri, numarul comisarilor va putea fi mai mic decat al statelor membre, portofoliile urmand sa fie ocupate prin rotatie, aceasta prevedere va intra in vigoare numai in 2009, odata cu inceperea mandatului de catre o noua Comisie.

Pana atunci, Barroso, care de altfel se declara multumit de modul in care institutia pe care o conduce functioneaza in prezent, are doua alternative: fie sa creeze niste portofolii transversale, adica portofolii care sa combine atributii apartinand in prezent mai multor comisari, cum ar fi imigratia sau simplificarea legislatiei; fie, din contra, sa scindeze unul dintre portofoliile existente deja, cum s-ar putea face cu cel al sanatatii si protectiei consumatorilor, detinut in prezent de cipriotul Markos Kyprianou.

In plus, presedintele Comisiei trebuie sa fie atent, cand creeaza cele doua noi portofolii si numeste candidatii potriviti sa le ocupe, la parerea parlamentarilor europeni, care vor audia persoanele propuse de la Bucuresti si Sofia.

Barroso va cauta sa evite o situatie ca aceea din 2004, cand parlamentarii europeni au respins propunerea crestin-democratului italian Rocco Buttiglione din cauza declaratiilor homofobe si misogine ale acestuia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.