Romania va putea fi sigura de recomandarea Comisiei Europene privind aderarea la UE la 1 ianuarie 2007 numai la data de 26 septembrie, cand va fi prezentat ultimul Raport de monitorizare al Comisiei Europene in sesiunea plenara a Parlamentului European din Strasbourg. Decizia oficiala finala pentru intrarea in 2007 va fi luata la summitul sefilor de state si de guverne din decembrie. Eventualele clauze sectoriale vor fi anuntate probabil in primavara.

O veste buna despre raportul Comisiei din 26 septembrie a dat-o ministrul Boagiu acum o saptamana, la Bruxelles, anuntand ca obisnuitele stegulete rosii si galbene urmeaza a fi inlocuite cu "masuri importante care mai trebuie rezolvate" si "masuri adecvate". Pe de alta parte insa, Romania si, intr-o masura si mai mare, Bulgaria, risca sa le fie aplicate restrictii si clauze sectoriale de salvgardare, cu un prim scop de a proteja UE de efectele problemelor ramase nerezolvate in cele doua tari la data aderarii.

Graham Watson, liderul liberalilor si democratilor europeni, explica recent ca expresia "clauze sectoriale de salvgardare" utilizata de Comisia Europeana este foarte nefericita, deoarece "induce un sentiment negativ si pesimist".

De fapt, in opinia sa, aceste clauze sunt tot niste masuri tranzitorii, necesare pana cand statul respectiv face progresele cerute. El arata ca tari ca Spania, Portugalia si Grecia au avut si ele parte de masuri tranzitorii, similare, in parte, cu cele care se vor impune Romaniei. Cel mai cunoscut caz era al muncitorilor spanioli, carora Franta le-a impus initial o perioada de 7 ani de zile pana sa poata intra pe piata muncii franceze.

Ulterior, aceasta masura tranzitorie a fost redusa la 2 ani. Asa cum imi explica un alt oficial european, clauzele de salvgardare sectoriale sunt, de fapt, doar niste instrumente ale institutiilor europene, care fac posibila, in cazul nostru, intrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, dar totodata permit CE sa exercite, timp de trei ani de zile, presiuni importante asupra autoritatilor romane pentru a merge pana la capat cu reformele. Foarte probabil, autoritatile romane mai au doar foarte putin timp pentru a demonstra ca reformele cerute in domeniul justitiei vor fi aplicate dupa modelul european. Pentru ca, atat pentru Romania, cat si pentru Bulgaria, reformele in domeniul justitiei au constituit piatra de incercare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.