Comisia Europeana va da ragaz Romaniei si Bulgariei pana la 1 aprilie inainte de a taia ajutoarele financiare pentru fermieri cu un sfert, daca cele doua tari nu-si pun la punct sistemul de monitorizare a platilor. Este doar una dintre masurile pe care o va recomanda Comisia la 26 septembrie, in schimbul confirmarii aderarii la 1 ianuarie 2007.

Romania risca si alte restrictii privind agricultura, precum si continuarea monitorizarii privind reforma justitiei si combaterea coruptiei la nivel inalt. Comisia Europeana nu mai vorbeste de masuri de salvgardare sau restrictii, ci de "masuri adecvate", in engleza "appropriate measures".

Reducerea ajutoarelor pentru fermieri

Comisia va adopta la 26 septembrie mai multe asemenea masuri, printre care si un regulament privind posibila reducere a ajutoarelor catre fermieri. Documentul obtinut de BBC arata ca, daca Romania si Bulgaria nu-si indeplinesc angajamentele de a pune la punct de sistemul de monitorizare a platilor, "exista un risc serios ca producatorii care nu au dreptul la sprijin financiar sa primeasca un asemenea sprijin".

Dat fiind ca sunt in joc cateva sute de milioane de euro, ar fi afectata serios functionarea pietei interne a Uniunii Europene. in acest caz, regulamentul prevede reducerea platilor cu un sfert timp de un an, cu posibilitatea extinderii daca problemele continua.

Romania - mai multe progrese decat Bulgaria

Dar masura nu va fi luata imediat, ci doar in urma unui raport bazat pe un audit extern, ce trebuie facut pana la 1 aprilie 2007. Or, e posibil ca pana atunci, sistemul de monitorizare a platilor sa fie pus la punct - cel putin asa promite ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.

Romania a facut progrese mai rapide decat Bulgaria, apreciaza un functionar european, dar a pornit de la un nivel mult mai scazut. Alte restrictii in agricultura vor fi legate de pesta porcina, de ecarisaj si colectarea deseurilor animale, de unitatile de procesare a laptelui care nu sunt conforme cu standardele europene si poate si de febra aviara.

Mecanism de monitorizare

Saptamana viitoare, comisarul pentru extindere, Olli Rehn, alaturi de cel pentru justitie, Franco Frattini, vor finaliza si mecanismul de acompaniere, sau mai pe sleau de monitorizare, in domeniul reformei justitiei si combaterii coruptiei.

In ciuda dorintei Bulgariei si Romaniei ca mecanismul sa fie informal, el se va baza pe articolul 38 din tratatul de aderare, ce prevede posibilitatea unor sanctiuni ulterioare, precum nerecunoasterea hotararilor judecatoresti in restul Uniunii Europene.

Un inalt demnitar european mi-a spus ca in ultimele doua-trei saptamani din decembrie se vor stabili si criterii clare - numite in engleza "benchmarks" - pe care le va avea de indeplinit fiecare tara. Ele vor fi diferentiate si mai putine pentru Romania.

Reforma justitiei in Romania - "ireversibila"

"Sunt convins ca reforma justitiei a devenit acum ireversibila in Romania", mi-a spus demnitarul, "dar sunt mai putin convins pentru Bulgaria", a daugat el. "Cat despre data aderarii, e greu sa aducem argumente pentru amanare", a precizat demnitarul european. "Romania si Bulgaria nu vor fi pregatite 100 la suta, dar ce dorim este masa critica de schimbari care sa garanteze ca aderarea lor nu va afecta bunul mers al Uniunii".

Potrivit analizei Comisiei Europene, in ultimele luni, cam o jumatate din steguletele galbene din primavara s-au inverzit, deci au fost rezolvate, iar alta jumatate din cele ramase se afla pe calea cea buna.

Linistirea tarilor care n-au ratificat inca tratatul de aderare

Din cele zece stegulete rosii, cat aveau impreuna Romania si Bulgaria, vor mai ramane doar cateva - chiar daca e posibil ca Romania sa nu elimine complet decat unul din patru, si anume asigurarea vehiculelor.

Olli Rehn va incerca deci sa echilibreze nevoia de a incuraja reformele in Romania si Bulgaria pe mai departe, si linistirea parlamentelor care n-au ratificat inca tratatul de aderare, Germania, Franta si Danemarca.

Statele membre sprijina acum pe deplin pozitia echilibrata a Comisiei, ceea ce nu era sigur in primavara, apreciaza inaltul demnitar european cu care-am vorbit. "E o decizie buna si cred ca aderarea Romaniei si Bulgariei se va dovedi o surpriza placuta", a incheiat el zambind, "tocmai pentru ca asteptarile in ceea ce le priveste sunt asa de mici".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.