George Becali injura des, ca un om din popor, dar tinteste sa ajunga sus, in elita

A fost declarat, in urma cu doua zile, cel mai puternic roman, devansindu-l si pe Traian Basescu. In fotbal, pe de alta parte, George (Gigi) Becali a ajuns in elita: Steaua joaca astazi primul meci in mult rivnita Liga a Campionilor. Recent, exoticul personaj si-a cumparat si un palat dintr-o zona rezidentiala din Bucuresti. In plus, a facut public faptul ca mai are inca un consilier: istoricului Alex Mihai Stoenescu. Pe care l-a adus in lotul sau de "luptatori" cu misiunea de a coordona scrierea adevaratei istorii a Romaniei. Consilierii, achizitiile arhitectonice, echipa de fotbal, masina sa care a avut parte de o presa impresionanta, dar si presedintele Basescu asigura reteta cele mai originale formule de ascensiune catre elita politica din Romania.

Consilierii - partea I

George Becali are intuitia ca apropierea de elita te afirma si te construieste. Primul nume de notorietate pe care l-a atras in preajma sa a fost Dan Pavel. Cindva unul dintre comentatorii politici cu mare influenta, Pavel a fost convins in primavara lui 2004 sa fie consilierul lui George Becali. La momentul respectiv, analistul politic a declarat in presa vremii, confirmind cu propriul exemplu o a doua afirmatie repetata in citeva rinduri dispretuitor de Gigi Becali (anume, aceea ca elita se cumpara), urmatoarele: "Am preferat sa imi fac publica optiunea si sa imi declar simpatia pentru Becali, asumindu-mi riscul batjocurilor, criticilor, al ipotezelor aberante (…) Nu mi se pare rusinos ca sint platit pentru ceea ce fac cu o suma mult mai mare decit as cistiga intr-o viata de profesor universitar". Dan Pavel a fost contactat de "Cotidianul" si invitat sa descrie elita lui Gigi Becali din care, dupa o pauza de citeva luni, face parte din nou. A refuzat insa sa o faca, pina la inchiderea editiei.

Consilierii - partea a II-a

In perioada imediat de dupa preluarea Partidului Noua Generatie, Becali a cultivat in jurul sau alte doua nume cunoscute: Emil Tocaci si Paul Ghitiu. "Imi place sa cred ca am lasat citeva urme in gindurile si in sufletul sau", ne-a declarat Paul Ghitiu, coleg, pentru citeva luni bune, la ziarul "Ziua", cu Dan Pavel, alaturi de care semna articole de atitudine. Ghitiu ne-a mai spus ca a avut o intelegere cu Becali, prin care acesta din urma ii asigura anumite "compensatii pentru acoperirea unor nevoi financiare". "Eu nu pot sa spun ca am facut parte din elita lui Becali; asta o puteti spune numai dumneavoastra", declara cel care recunoaste ca, in 2004, a "iesit in fata pentru ca il luasem de buna-credinta pe Gigi si pentru ca eu credeam ca vrea sa faca ceva". Dupa citeva luni de colaborare cu Becali, Paul Ghitiu a ales sa se retraga din partid.

Istoricii luminii

"Becali nu face parte dintr-o elita sau din vreo alta organizatie. E un om politic de dreapta, cam singurul pe care il avem", ne-a declarat si Alex. Mihai Stoenescu, ultimul consilier din "armata" lui Becali. "La mine la palat vor sta zece istorici care vor scrie istoria adevarata a Romaniei, cuvint cu cuvint, cum a fost ea, cu adevaruri, nu cu minciuni cu care ne-a invatat comunistii pe noi, nu e istoria care ne-a spus-o noua rusii. Voi da tot palierul si voi da patru-cinci sute de mii de euro pe an’’, a spus George Becali, in direct la tv, in prime time, in urma cu doua saptamini. Istoricii la care face referire Becali sint condusi de Alex.

Mihai Stoenescu, un nume cel putin controversat in lumea istoriografiei romanesti. Stoenescu accepta ca "domnul Becali" il consulta din cind in cind "pe probleme de doctrina a dreptei", dar spune ca nu are nici o relatie contractuala. Alaturi de Stoenescu, din colectivul care va redacta istoria comandata de Becali vor mai face parte inca 10 istorici.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.