Comisia Europeana se pregateste sa impuna Romaniei un fel de clauza de salvgardare pentru Justitie. Politicienii romani spun ca situatia nu e chiar asa de grava

Comisia Europeana ar putea adopta masura de a nu recunoaste deciziile instantelor romanesti, daca va considera ca Romania nu a facut destule progrese in domeniul reformei in Justitie, a declarat ieri Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene. "La Bruxelles se contureaza tot mai clar ideea ca Romania va fi monitorizata pe Justitie. Va fi un fel de clauza sectoriala de salvgardare", a spus Orban. Decizia nu a fost luata inca, aceasta ar putea fi luata oricind, timp de trei ani dupa aderare, conform Tratatului de aderare.

Inca o evaluare in 2007

O decizie privind masurile ce vor fi impuse Romaniei o data cu aderarea, inclusiv clauzele de salvgardare, va fi luata catre finalul anului. "La Raportul de monitorizare din 26 septembrie nu vor fi luate deciziile privind clauzele de salvgardare sau masurile ce ar putea fi impuse pe domeniul Justitie, acestea urmind a fi doar evocate", ne-a mentionat Leonard Orban. Stadiul in care se afla reforma Justitiei din Romania ar urma sa fie monitorizat timp de inca sase luni dupa aderare, dupa care sa existe o noua evaluare, conform unei propuneri discutate zilele acestea in cadrul Comisiei Europene. Aceasta este insa doar una dintre propuneri, iar o astfel de evaluare s-ar putea face oricind, pina in 2009. Hotarirea de a impune masuri precum cea a nerecunoasterii deciziilor judecatoresti din Romania ar putea fi, deci, luata oricind in urmatorii trei ani.

Ce inseamna masura

"Masura ar insemna ca hotaririle judecatoresti din Romania, in loc sa fie aplicate, ar trebui rejudecate in tarile UE, pentru orice caz in care sint implicati cetateni sau companii din UE", ne-a explicat secretarul de stat Orban. "Alte masuri pe care le-ar putea lua Comisia ar fi neaplicabilitatea mandatului european de extradare, dar si multe alte masuri ce tin de cooperarea judiciara", a continuat oficialul MIE.

Comisarii, "ingrijorati si dezamagiti"

Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene, comisar pentru Justitie, si Olli Rehn, comisarul pentru Extindere, i-au trimis vinerea trecuta lui Marko Bela o scrisoare in care isi exprimau ingrijorarea privind proiectul de lege referitor la Agentia Nationala de Integritate (ANI). Desi scrisoarea ii e adresata lui Marko Bela in calitatea sa de vicepremier responsabil cu integrarea europeana, misiva vine dupa ce UDMR a jucat un rol important, alaturi de PC, PSD si PRM, in castrarea legii, in Comisia juridica din Camera Deputatilor. Cei doi oficiali se declarau "ingrijorati" si "dezamagiti" de cele intimplate in Parlament, referitor la angajamentul actorilor politici din Romania de a lupta eficient si ireversibil cu coruptia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.