Comunicarea dintre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si institutiile care ar trebui sa declasifice dosarele politicienilor da semne de oboseala. Desi SRI, SIE si MApN au primit sarcini clare, printr-o decizie CSAT, sa declasifice toate dosarele parlamentarilor, CNSAS nu are habar cam cat mai are de asteptat pana cand toate dosarele trec in posesia lor. si nici nu intreaba, de teama sa strice cumva relatiile cu paznicii arhivelor Securitatii, asa ca se multumeste cu raspunsurile evazive si cu amanarile trimise pe banda rulanta, in loc de dosare.

Termenul prevazut de hotararea CSAT pentru incheierea desecretizarilor, 31 august, a trecut, iar institutiile detinatoare de arhive s-au facut ca ploua. Toate, mai putin SRI, care si-a impartasit cu CNSAS "succesul" declasificarii unui lot de 31 de dosare. Serviciul de informatii pastreaza restul pe motiv ca informatiile sunt secrete de stat. Ministerul Apararii se simte cat de cat impacat, pe motiv ca a predat "ceea ce trebuia", iar SIE a demonstrat ca nu prea stie sa respecte termenele-limita. intai a cerut de la CNSAS o amanare pentru identificarea si desecretizarea dosarelor, iar apoi SIE a anuntat ca mai are nevoie de un ragaz pentru a-si da seama in ce stadiu se afla.

La CNSAS este o harababura totala. Institutia care ar fi trebuit sa-i deconspire pe oamenii politici care au colaborat cu Securitatea a ramas in continuare la mana institutiilor detinatoare de arhive. Desi obligate printr-o hotarare a CSAT sa predea Consiliului toate dosarele in care sunt implicati politicienii, SRI, SIE si MApN au fluierat, in cor, a paguba. De ochii lumii, SRI a respectat termenul dat de CSAT si a trimis la CNSAS un lot "pretios" de 31 de dosare ale politicienilor. Pentru Ministerul Apararii, unde dosarele baltesc prin arhive, treaba este ca si facuta, iar SIE mai are nevoie de ragaz sa-si dea seama ce-a rezolvat pana acum. intre timp, membrii CNSAS cred ca au primit "cam tot", dar nu stiu sigur.

SRI, SIE si MApN au fost obligate printr-o hotarare a CSAT, trecuta ca merit al presedintelui Traian Basescu, sa predea CNSAS tot ce gasesc prin arhivele Securitatii cu nume de politicieni pe ele. Termenul-limita pentru ca serviciile de informatii si Ministerul Apararii sa se caute de dosarele parlamentarilor si sa le puna in bratele CNSAS - 31 august - a expirat. Rezultatele insa mai au nevoie de amanari.

SRI zice ca a dat tot, tot

Serviciul Roman de Informatii a fost primul care a anuntat ca si-a facut temele, dupa ce a predat la CNSAS un numar "impresionant" de 31 de dosare de politicieni. inca de la 23 august, SRI a trimis un comunicat in care si-a anuntat succesul. Oricum, serviciul a recunoscut ca mai pastreaza inca in arhive dosare care ar putea interesa CNSAS, dar care au primit eticheta "de siguranta nationala", asa ca sunt ferite de ochii Colegiului si deci scutite de deconspirare. Mesajul a fost receptionat cum trebuie de presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, care a dat din cap multumit de compromisul batut in cuie in comisia mixta SRI - CNSAS.

MApN n-are mustrari de constiinta

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, col. Cristinel Ghica, ne-a declarat ca "ceea ce trebuia de predat s-a predat", dar ca nu stie sigur daca MApN a anuntat CNSAS ca asteptarea s-a incheiat. "S-au predat toate documentele de la Directia Generala de Informatii a Apararii, de la Serviciul Istoric al Armatei...", a marturisit purtatorul de cuvant al ministerului. Acesta a sustinut bunele intentii ale ministerului, precizand ca MApN mai are dosare pe care le pastreaza pentru CNSAS, intrucat Consiliul nu are suficient spatiu de depozitare. Dar de la MApN au venit asigurari ca CNSAS are oricand acces la aceste dosare ramase in custodia ministerului.

La SIE se ridica din umeri

Initial, Constantin Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, a anuntat ca una dintre institutiile detinatoare de arhive ale Securitatii este restanta si ca a cerut chiar o amanare. intre timp, SIE a anuntat ca lucreaza de zor la identificarea dosarelor, deocamdata pasand CNSAS doar patru documente in care sunt implicati parlamentari. De atunci, SIE n-a mai facut nicio dezvaluire, ba chiar a cerut un ragaz pentru o perioada de timp nedefinita si pentru a raspunde in ce stadiu se afla cu declasificarea dosarelor privind parlamentarii.

Membrii CNSAS habar n-au

Contactat telefonic, membrul CNSAS Cazimir Ionescu ne-a declarat ca, in mare, Consiliul are "cam tot". Dar, deocamdata, nu a putut sa lamureasca in ce stadiu s-a ajuns cu predarea dosarelor de politicieni, gasite prin arhivele Securitatii. "Nu stiu, dar o sa incheiem si deconspirarea asta a politicienilor, le luam pe etape", a dat asigurari Cazimir Ionescu.

La fel de lapidar in raspunsuri a fost si un alt membru al CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu, care a recunoscut - "habar n-am ce fac serviciile de informatii". Desi Ticu Dumitrescu a acuzat in repetate randuri SRI si SIE ca se eschiveaza de la desecretizarea adevaratelor dosare de la Securitate, de data aceasta membrul CNSAS a preferat sa astepte o lamurire de la presedintele Consiliului, Claudiu Secasiu. "Presedintele ne-a promis ca la prima sedinta o sa ne lamureasca asupra acestei probleme", ne-a declarat Ticu Dumitrescu, cel care a indicat zilele trecute "cacealmaua" deconspirarii, in conditiile in care s-ar fi asteptat sa primeasca "sute de dosare" de la serviciile de informatii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.