Vinatorii pot sarbatori. Ursii au lucrat pentru ei si s-au inmultit peste noapte mai rau ca iepurii. Autoritatile au decis aceasta din birou. Pe hirtie, numarul ursilor din tara a crescut la 7.350 de la 5.700, in doar un an, desi sporul natural nu este decit de 4%

Miza este foarte clara: mai multi ursi inseamna o cota de vinatoare mai mare, adica mai multi bani in conturile Romsilva, a asociatiilor de vinatoare, a complexurilor cinegetice. Interesul este cu atit mai mare cu cit Romania detine jumatate dintre exemplarele de urs din Europa. In plus, este singura tara unde se organizeaza vinatori la urs.

"Mai sint si alte state, ca Bulgaria sau Slovacia, unde se pot impusca ursi, dar de ordinul a 10-20 de exemplare", spun specialistii in domeniu. Romania este astfel principala destinatie a tuturor celor care vor sa se distreze ucigind un urs.

1.500 de animale in plus

Pentru a putea vina mai multi ursi si a obtine mai multi bani, autoritatile au decretat ca ursii s-au inmultit peste masura si au devenit periculosi, astfel incit trebuie majorata cota de vinatoare. Pe baza datelor oferite de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (din subordinea Romsilva), specialistii Ministerului Mediului au ajuns astfel la concluzia ca in Romania traiesc anul acesta 7.350 de ursi. Problema este ca anul trecut estimarea era de 5.700 de exemplare. "Este imposibil ca intr-un singur an sa creasca atit de mult numarul de ursi. Avind in vedere ca sporul natural in mediul oferit de Muntii Carpati este de 4%, ar trebui sa avem cu 200 de ursi mai mult ca anul trecut, nu cu peste o mie. Nici in Siberia, unde sint paduri nesfirsite, nu se inregistreaza o crestere a numarului de ursi atit de mare", spune ecologistul Nicolae Daramus.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.