Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, acuza Ministerul Culturii ca nu a vegheat la independenta persoanelor care au intocmit studiul de impact asupra mediului pentru poriectul Rosia Montana

Renate Weber a declarat in cadrul unei conferinte de presa organizata de Asociatia Alburnus Maior ca fundatia este un contestatar al proiectului de exploatare pentru ca sunt multe aspecte geologice, de mediu, arheologice, dar si unele de o uriasa implicatie sociala care sunt incalcate. "Studiul celor de la Gabriel Resources este un studiu de doi lei, fie ei vechi sau noi", a declarat citata de NewsIn Renate Weber.

Asociatia Alburnus Maior a prezentat un raport la studiul de impact asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana. Unul dintre semnatarii raportului intocmit de Alburnus Maior, Robert Moran, considera ca principalul punct slab al studiului de impact asupra mediului al celor de la Gold Corporation este acela ca cei care au facut analizele nu sunt niste oameni independenti, studiul fiind facut de oameni alesi, platiti si indrumati de catre cei din companie.

De asemenea, Moran spune ca raportul la studiul de impact asupra mediului ar trebui sa cuprinda conditiile initiale in care se gaseste o zona inainte de a fi exploatata, subliniind faptul ca in studiul Gold Corporation, sectiunile nu sunt adecvate pentru o evaluare cantitativa care sa permita publicului sa determine schimbarile din viitor." El sustine ca dupa ce va incepe exploatarea, vor fi multi constituienti chimici in deseuri care vor fi la fel de periculosi ca si cianura folosita, dar nici acest aspect nu apare in studiul de impact.

"In studiul de impact asupra mediului al celor de la Gold Corporation nu exista date privind conditiile de sanatate, lucru care impiedica publicul sa estimeze schimbarile care se vor face in cei 20 de ani, cat timp dureaza exploatarea. Ei arata ca exista probleme in zona, dar nu permit o comparatie intre ceea ce e acum si ceea ce se va intampla in viitor" a mai spus Moran

Reprezentantii Alburnus Maior vor duce, spre dezbatere la Ministerul Mediului, proiectul pe care l-au prezentat in cadrul conferintei de presa.

Rosia Montana Gold Corporation este compania canadiana care a propus statului roman un proiect de exploatare miniera a zonei aurifere prin folosire de cianuri, in stravechea localitate din Muntii Apuseni. in Romania, ultima dezbatere publica asupra raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului al proiectului Rosia Montana va avea loc vineri, iar pe 28 si 29 august vor avea loc dezbateri pe aceeasi tema si in Ungaria, in orasele Szeged si Budapesta. Actuala corporatie a strans foarte multe date in cele 33 de capitole, insa le lipsesc informatiile


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.