In plin scandal legat de dezvaluirile privind informatorii Securitatii, CNSAS a dat publicitatii numele a 17 ofiteri superiori ai politiei politice comuniste precizand, in premiera, motivele pentru care au fost deconspirati. Printre cei acuzati ca au facut politie politica se afla mai multi sefi ai unor inspectorate judetene de Securitate, precum si un adjunct al Directiei a 4-a - cea care se ocupa de contrainformatiile militare - care a trimis la puscarie un cetatean identificat ca fiind autorul unor "inscrisuri cu continut dusmanos".

Deciziile CNSAS, publicate in "Monitorul Oficial", nu precizeaza numele victimelor politiei politice. Pe lista CNSAS se afla colonelul Constantin Ciurlau, care a fost seful Securitatii Iasi pana 1989. Acesta a dispus "supravegherea informativa a mediului literar" din judet si a dat aviz negativ pentru deplasarea in strainatate a unor persoane supravegheate. Ciurlau avea grija sa fie avertizati cei care faceau "comentarii necorespunzatoare" la adresa regimului. seful din 1989 al Securitatii din Dolj, colonelul Gheorghe Marin, a decis urmarirea unei persoane, prin instalarea de microfoane la domiciliu, sau filaj, doar pentru a "preveni eventuale actiuni ostile".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.