Curtea de Apel Bucuresti a primit insa inca de la sfirsitul lunii martie informatii de natura sa o determine sa nu accepte eliberarea lui Omar Hayssam. Informatiile vizau comportamentul sirianului in penitenciar si starea reala a sanatatii acestuia

Informatiile au fost aduse oficial la cunostinta instantei, la audierea doctorului chirurg George Enculesei, medicul care s-a ocupat de Omar Hayssam in Spitalul Penitenciar Rahova, cel care s-a opus permanent tratarii sirianului in reteaua spitaliceasca civila. A fost amenintat si hartuit de Hayssam si avocatii sai, dar nu a renuntat la opinia sa - parte separata in expertiza medico-legala - ca sirianul poate fi tratat la Rahova. Daca instanta ar fi tinut cont de depozitia medicului, Hayssam ar fi si acum dupa gratii.

Sirianul a ajuns la spitalul penitenciarului Rahova in decembrie 2005. Atunci, singurul terorist al Romaniei acuza unele singerari care l-au facut sa se teama ca ar fi vorba de hemoroizi. La control, s-a constatat o anemie puternica si o tumoare de maxim 10 cm diametru pe colon. Examenele de specialitate au diagnosticat ca tumoarea era maligna si s-a decis extirparea. Sansa sirianului a fost ca tumoarea era, dupa cum spune medicul Enculesei, "bine conturata" ceea ce o facea usor de operat.

"NU ERAU SANSE CA TUMOAREA SA SE EXTINDA"

"Sint foarte suparat ca Hayssam a reusit sa plece, mai ales ca noi aici am facut tot posibilul sa nu iasa din inchisoare, as putea spune ca a fost tratat chiar cu mai multa atentie decit alti detinuti", sustine George Enculesei. Operatia a fost facuta de profesorul Mircea Beuran, ex-ministru al sanatatii, fost coleg de partid cu Omar Hayssam, dar si prieten cu acesta. Interventia a durat 1,5 ore, iar Beuran a venit cu instrumentarul propriu, foarte performant, "cu care a suturat perfect si instantaneu colonul. Asa ca operatia a fost mai mult decit sigura si nu erau sanse ca tumoarea sa se extinda", precizeaza chirurgul Enculesei.

A fost prezent si seful IML, Dan Dermengiu, care a luat o proba din tumoarea extirpata. Ulterior, Beuran a mai venit de citeva ori la Spitalul Penitenciarului Rahova pentru a-si consulta si pansa pacientul. De altfel, post-operatoriu, epicriza semnata de Beuran, dar si observatiile efectuate de Enculesei au aratat ca Omar Hayssam a avut "o evolutie simpla, fara nici un fel de complicatii".

Imediat dupa operatie, medicii de la Spitalul Penitenciar Rahova au trimis probe recoltate atit din tumoarea extirpata, cit si din ganglionii aflati in jurul colonului la trei laboratoare din Bucuresti: la Spitalul Colentina, la Spitalul Fundeni si la Clinica Polimed. La toate acestea se adauga si expertiza realizata de IML.

Toate cele patru laboratoare au emis buletine histopatologice care certificau ca tumoarea, chiar maligna fiind, nu s-a extins si la celelalte organe si nici macar la o alta parte din colon. Enculesei precizeaza ca a declarat aceste lucruri si instantei de la Curtea de Apel Bucuresti atunci cind a fost audiat in cauza. "Nu pot sa inteleg cum a facut rost de o adeverinta in care se sustine ca ar avea metastaza si ca ar fi avut inflamati ganglionii de la git", nu-si ascunde nedumerirea doctorul Enculesei.

INSTITUTUL ONCOLOGIC A REACTIONAT ATIPIC

Medicul de la Spitalul Penitenciar Rahova spune ca in cazul lui Omar chiar si Institutul Oncologic Bucuresti a reactionat atipic. Astfel, daca in cazul unui detinut obisnuit, dupa controlul acestuia, IOB emite o adeverinta in care spune ca bolnavul "va reveni pentru programarea sedintelor", pentru Hayssam acelasi institut a dispus constituirea unei comisii care sa analizeze cazul. Aceasta a stabilit ca sirianul ar fi avut nevoie de un tratament compus din 6 sedinte de chimioterapie, pentru a evita riscurile postoperatorii. Inca de cind se afla in Penitenciarul Rahova, Hayssam a reusit sa-si faca rost de un telefon mobil.

Dupa cum a recunoscut dupa ce aparatul i-a fost confiscat, el a cumparat celularul de la un coleg de puscarie. Hayssam a fost surprins cu telefonul asupra sa pe cind era internat la spitalul Penitenciarului. A fost descoperit absolut intimplator de Enculesei si de asistenta care venisera sa-i administreze tratamentul. "Telefonul se afla in buzunarul de la pijamaua sirianului: pur si simplu a sunat in timpul controlului. I l-am confiscat imediat. Nici acum nu inteleg ce a fost in mintea lui de l-a tinut acolo si cum de l-a lasat deschis?", povesteste George Enculesei.

"EHEE, DOCTORE, SA VEZI PRIN CE PROCESE TE TIRIM!"

"Mie imi pare rau, nu am nimic personal cu dumneavoastra, dar pentru libertatea mea dau in oricine", asa l-a amenintat cu nonsalanta Omar Hayssam pe medicul George Enculesei, pentru vina de a-si fi mentinut opinia ca sirianul poate fi tratat in reteaua medicala a penitenciarelor. La fel de amenintatori au fost, dupa cum sustine doctorul chirurg, si avocatii lui Omar. La termenul la care a fost audiat, Enculesei afirma ca a fost nevoit sa suporte toate sicanele, dar si amenintarile directe ale aparatorilor sirianului: "Ehee, doctore, sa vezi prin ce procese te tirim!". Amenintarile nu au ramas vorbe goale. A doua zi dupa ce s-a prezentat in fata instantei cerind tratarea sirianului in penitenciar, medicul a fost sunat de un politist de la sectia la care este arondat IML-ul, care i-a comunicat ca a inregistrat pe numele sau o plingere penala depusa de Hayssam. "Nici pina acum nu am aflat de ce anume ma acuza, pentru ca de atunci nu m-a mai cautat nimeni", precizeaza Enculesei.

Tot atunci, aparatorii sirianului l-au amenintat pe medicul de la Spitalul Penitenciarului Jilava si cu o plingere depusa la Colegiul Medicilor, prin care intentionau sa ceara retragerea dreptului de practica al acestuia. Omar nu a fost tot timpul asa de pornit pe doctorul Enculesei. Initial a incercat sa-l convinga pe medic sa renunte la opinia sa - cuprinsa in expertiza medico-legala - prin care argumenta ca "pacientul Omar Hayssam poate fi tratat in reteaua penitenciara". "'Pina la asta, scap (n.r. - de puscarie), de aici incolo trebuie sa scapam de ea, sa nu mai fie>>, imi spunea Hayssam si acoperea cu mina bucata de text care ar fi vrut sa o scot de acolo", isi aminteste medicul.

De doua ori prin sectorul vizita si o data prin curier rapid, in miinile medicului au ajuns hirtii prin care Carmen Omar, cumnata si unul dintre avocatii lui Hayssam, i-a solicitat sa-si modifice opinia. Si sirianul a avut curajul sa-i propuna acelasi lucru: "Mi-a cerut sa ii dau cumnatei lui o hirtie prin care sa renunt sau macar sa spun ca opinia mi-ar fi fost impusa pe cale administrativa de catre un sef", spune medicul spitalului penitenciar.

"I SE FACEA 'RAU>> DOAR IN DRUM SPRE CURTEA DE APEL"

Daca ar fi acceptat sa spuna ca opinia prin care sustinea ca sirianul poate fi tratat in sistemul penitenciar i-a fost impusa administrativ, aceasta nu ar mai fi avut nici o valoare in fata instantei. In februarie 2005, sirianul a scos la bataie si cele mai puternice argumente prin care a incercat sa-l determine pe Enculesei sa-si schimbe pozitia. Incercarea a avut loc la o consultatie, in februarie, cind a iesit asistenta din cabinet si medicul a ramas singur cu sirianul. "Mi-a spus ca trebuie sa scape, mi-a spus ca imi da cit vreau, 20-30 de mii pe luna toata viata, pensie sau slujba la o clinica in strainatate. Am povestit asta si la instanta cind am fost audiat, dar nici nu stiu daca au notat", ne-a spus Enculesei.

De altfel, Hayssam a manipulat atit instanta cit si opinia publica, sau cel putin asa afirma surse din penitenciar care ne-au declarat ca Hayssam pleca sanatos de la Rahova, iar cind masina penitenciarului intra pe strada unde se afla Curtea de Apel Bucuresti, sirianului i se facea brusc rau, lesina, i se muiau picioarele si avea nevoie de tratament. Ca sanatatea acestuia nu era atit de subreda confirma si doctorul Enculesei care povesteste ca Hayssam "fuma Marlboro pe la usi" cind astepta sa intre la consultatii, atit inainte cit si dupa interventia chirurgicala.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.