Procurorul care l-a deferit justitiei pe omul de afaceri Omar Hay-ssam - acuzat de rapirea a trei jurnalisti romani la Bagdad - ancheteaza un alt caz de terorism, care are legatura cu sirianul, a declarat, ieri, Ilie Botos, fostul procuror general al Romaniei. In fata Comisiilor juridice ale Parlamentului, Botos a subliniat ca nu poate da detali despre acest dosar, instrumentat de procurorul Ciprian Nastasiu, intrucit este de "maxima importanta, strict secret".

Fostul sef al Ministerului Public, Ilie Botos, a afirmat ca procurorului Ciprian Nastasiu i-a fost teama sa nu moara Omar Hayssam in inchisoare, astfel ca a solicitat in dosarul Curtii de Apel Bucuresti inlocuirea masurii arestarii preventive a sirianului cu cea de interdictie de a parasi Romania. Nastasiu este cel care a facut investigatii la Bagdad, in cazul rapirii jurnalistilor la Bagdad, in 28 martie 2005.

Intrebat de senatorul liberal Norica Nicolai despre modul in care lucreaza Parchetul instantei supreme cu serviciile secrete, in sensul daca institutiile au colaborat dupa punerea in libertate a lui Hayssam, fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, a sustinut ca toate masurile legale de monitorizare "expirasera" in cazul omului de afaceri sirian. Botos a declarat ca, potrivit legii, serviciile pot monitoriza timp de 120 de zile (patru ieri) o persoana, in baza unui mandat emis de judecator. Ilie Botos a aratat membrilor Comisiilor juridice ale Parlamentului ca este o problema legislativa, perioada de monitorizare fiind prea scurta.

De altfel, trei experti ai Uniunii Europene - care au evaluat, la inceputul anului, dosarele de crima organizata si terorism de la Parchetului instantei supreme - au remarcat o serie de probleme legate de instrumentarul investigativ existent la dispozitia procurorilor si de limitele impuse in special de Constitutie in ce priveste anumite masuri preventive. Ilie Botos spunea atunci ca "este vorba de limita a 180 de zile privind masura arestarii in faza de urmarire penala si a 120 de zile in ceea ce priveste autorizarile de interceptare - cu o trimitere exacta la cauze de un inalt grad de pericol social cum sint aspectele legate de terorism sau de criminalitate organizata".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.