Statul roman ar putea fi pus, inca o data, in situatia de a plati daune materiale si morale proprietarului de drept al unui teren preluat abuziv de regimul comunist. Si asta pentru ca, in ciuda faptului ca proprietarului i s-a recunoscut, printr-o decizie a
Curtii de Apel Alba Iulia, dreptul asupra suprafetei, aceasta a fost vanduta de cateva ori de mai-marii judetului Hunedoara, ajungand in final in posesia SC Kaufland SCS Bucuresti. Sperand ca va fi pusa, in sfarsit, in posesia terenului, fiica proprietarei Gizela Cihodaru s-a adresat, in scris, mai multor europarlamentari si presedintelui Traian Basescu, anuntand ca va da statul roman in judecata la CEDO.

Printr-o scrisoare trimisa redactiei, fiica proprietarei ne anunta ca terenul i-a fost luat abuziv de catre stat in 1974 si ca de atunci tot incearca sa-si redobandeasca drepturile recunoscute in anul 1919. "O parte din acest teren prin Decizia 282/1974 in suprafata de 1000 mp. a fost trecuta in administrarea Trustului de Constructii Hunedoara - Deva, motiv pentru care si in Cartea Funciara a figurat statul roman ca proprietar.

Dupa indepartarea regimului comunist, am cerut si ni s-a retrocedat, conform Legii 18/1991, o suprafata de 10 ha", sustine petitionara, precizand ca "in anul 1997, am inceput procesul pentru revendicarea celorlalte terenuri luate abuziv de statul roman, reprezentat prin Consiliul Local Deva, statul roman prin Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Hunedoara - Deva, statul roman prin Ministerul Finantelor Bucuresti, procese finalizate in anul 1999, prin Deciziile civile definitive si irevocabile 1043/ 17.05.1999 si 1044/17.05.1999 ale Curtii de Apel Alba Iulia.
Sentintele mentionate au fost depuse si la Cartea Funciara pentru a se face rectificarea, lucru care s-a si realizat la 20 iunie 1999", sustine Mariana Nae, fiica Gizelei Cihodaru.

Procesele

Numai ca lucrurile au inceput sa se complice. Anterior pronuntarii sentintei, la data de 2 martie 1999, "Consiliul Judetean Hunedoara prin presedintele sau, Gheorghe Barbu (actualul ministru al Muncii, marcant membru PD), improprietareste SC Condor SA Deva prin Certificatul seria HD nr. 0047", desi, potrivit legilor noastre, niciun imobil aflat in litigiu nu poate fi instrainat pe durata procesului (procesul dintre Gizela Cihodaru si statul roman a inceput in 1997, motiv pentru care acesta ar fi trebuit sa stie ca subalternii sai pierdusera procesul la doua instante - Judecatorie si Tribunal).

La data de 1 august 2000, primarul Mircia Muntean elibereaza adeverinta 12721 prin care confirma ca noul proprietar al terenului Gizelei Cihodaru de pe DN 7 este SC Condor SA Deva, cu toate ca, la data de 17 mai 1999, Consiliul Local Deva pierduse dreptul de proprietate asupra terenului in cauza. Intre timp, la 5 iulie 2000, Cihodaru cere conducerii SC Condor SA Deva retrocedarea terenului in baza sentintei Curtii de Apel Alba Iulia.

Vanzarile

La data de 28 iulie 2000, Fondul Proprietatii de Stat privatizeaza, prin contractul de vanzare-cumparare nr. AR/42, SC Condor SA Deva.

Potrivit Capitolului 7, punctul 6 din contract, "vanzatorul atesta ca Societatea detine Certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului Seria HD nr. 0047 pentru suprafata de 216.493,99 mp in proprietate exclusiva si 3.266,84 mp in cota parte indiviza, eliberat de Consiliul Judetean Hunedoara la data de 2.03.1999". Adica tocmai terenul aflat, prin sentinta Curtii de Apel Alba Iulia, in proprietatea Gizelei Cihodaru.

In urmatorii patru ani, terenul este vandut, succesiv, astfel: la 6 iulie 2002, SC Condor il vinde, contra sumei de un miliard de lei SC Venta SA, care la randul ei il vinde, la data de 8 aprilie 2004, lui Dorel Haiduc (actionar atat la SC Venta, cat si la SC Condor) in schimbul sumei de 1.184.907.990 lei. Tranzactiile continua.

In aceeasi zi, Haiduc vinde terenul, contra sumei de un milion de euro (adica 40.803.000.000 lei la cursul respectiv) unei alte persoane - Gheorghe Ludusan, care il instraineaza si el, doua saptamani mai tarziu (23 aprilie 2004), SC Kaufland Romania, cu 1.360.000 euro, platibili in trei rate.

Scrisoare deschisa adresata europarlamentarilor

"In toata aceasta perioada, cu eforturi financiare imense pentru o pensionara, Cihodaru s-a adresat inca o data justitiei romane cerand punerea in posesie", se arata in scrisoarea remisa redactiei noastre, cu mentiunea ca, in dosarul 7155/1997, Cihodaru "a cerut terenul de pe DN7 in baza Codului Civil, preluare fara titlu de catre stat si nu in baza Legii 18/1990 sau Legii 1/2000".

"Randurile scrise mai sus au facut obiectul unui material trimis tuturor europarlamentarilor si unor personalitati ale vietii politice si publice din Romania.
Raspunsurile primite la memoriul nostru ne-au dat curaj (...) Cred cu tarie ca legea este una singura (...) obiceiul impamantenit de a o ocoli, eventual cu acte in regula, se dovedeste a fi sustinut de nepasarea, lehamitea sau nestiinta celor care ar trebui s-o aplice", se arata in scrisoare.

Decizie de restituire in natura

Admitand apelurile declarate de reclamanta Cihodaru Gizela impotriva sentintelor civile 986/2003 pronuntata de Tribunalul Hunedoara in dosarul 9959/2003 si 987/2003 in dosarul 3468/2003 de aceeasi instanta, schimband "in tot sentintele atacate si judecand cauza", Curtea de Apel Alba Iulia a obligat paratele, la data de 18 mai 2006, "sa emita dispozitii sau decizii prin care sa solutioneze notificarile reclamantei conform prevederilor Legii 10/2001".

De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia a hotarat ca paratele sa-i plateasca reclamantei suma de 147 milioane lei, cu titlu de cheltuieli de judecata. Paratele sunt statul roman prin Consiliul Local Deva, "Apa Serv" SA Deva, SC "Urban Construct" Deva, SC "Sarmaplast Vesa" SRL Deva, SC "Ciquita" SRL Deva prin lichidator SC "Comaudit Evalex" SRL Deva, SC "Farmaceutica Remedia" SA Deva, Spitalul Judetean Hunedoara - Deva, SC "Minexflor SA Deva, SC "Devalact" SA prin SC "Euroconsult" SRL Deva.

Totodata, "admite contestatia formulata de reclamanta impotriva deciziei nr. 136/27.02.2003 emisa de directorul general al CNTEE "Transelectrica" Bucuresti pe care o anuleaza si obliga parata SC "Electrica Banat" SA Timisoara sa emita decizie de restituire in natura a terenurilor inscrise in CF 2248 Deva, top 3521-3534 per 18 in suprafata de 6.150 mp (asa cum a fost identificat in expertiza Ivinis Ioan in dosarul 3468/2002 a Tribunalului Hunedoara)".

Proprietarul ar putea avea castig de cauza la CEDO

Avand in vedere ca fiica Gizelei Cihodaru a parcurs toate caile interne de atac, mai putin recursul care nu este intotdeauna obligatoriu pentru a te putea adresa Curtii Europene, este foarte posibil ca judecatorii europeni sa admita cererea fiicei Gizelei Cihodaru.
Motivele pe care le-ar putea invoca Mariana Nae ar putea fi incalcarea dreptului la proprietate (prevazut in articolul 1 din Protocolul 1, aditional Conventiei Europene), precum si incalcarea dreptului la un proces echitabil, intr-un timp rezonabil (articolul 6 din Conventie), avand in vedere ca procesul a inceput in 1997 si s-ar putea finaliza de-abia acum in cazul in care statul si celelalte parate nu declara recurs...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.