"Toti cei care au lucrat cu studentii straini au avut un statut profesoral care i-a obligat intr-un fel sa dea relatii despre studentii straini ca sa asigure o desfasurare normala a cursurilor de pregatire. Trebuiau sa spuna daca se comporta disciplinar, daca la cursuri lipsesc si de ce nu vin la scoala, pentru ca erau cu bursa sau erau cu taxa, daca apar probleme de sanatate in mod deosebit, pentru ca ei erau intr-un fel in grija noastra, daca apar evenimente deosebite", ne-a declarat Adrian Chiriac, care in perioada comunista raspundea de studentii straini veniti la studii la Universitatea din Timisoara.

Chiriac spune ca a cunoscut-o pe Mona Musca, pe atunci Nicoara: "Era o profesoara de o calitate exceptionala si de un tact si de o atitudine fata de studenti incat era efectiv din acele persoane care erau socotite realmente mama din Romania pentru copiii aceia care erau de 16, 18 ani. Doamna Musca a fost o persoana deosebita. Este o persoana cu foarte mare autoritate in fata studentilor. Era foarte greu pentru o profesoara sa tina niste oameni plecati de acasa, de langa mama lor. Multi au avut exact situatia din Liban de acum, copii veniti la noi la studii. Copiii astia veneau si plangeau langa profesoara. Venea si spunea: Plang copiii pentru mama, pentru tata, nu mai stiu de ei. Erau mult mai multe probleme afective, de latura umana. Ce putea sa faca o profesoara? Putea sa spuna ca ceva nu e in ordine, ca ala e bolnav, ca unul s-a urcat pe camin si nu vrea sa coboare. Au fost astfel de cazuri."


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.