O data cu restructurarea Guvernului, premierul Tariceanu a decis sa transfere, la o singura institutie, toata economia care mai este inca, majoritar sau minoritar, in proprietatea statului

Astfel, toate societatile comerciale care erau in subordinea ministerelor trec la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). "Nu vad de ce societatile comerciale trebuie sa ramina in continuare la nivelul ministerelor, pentru ca ministerele trebuie sa elaboreze politici, nu sa fie structuri de gestiune economica", a fost explicatia premierului Tariceanu, dupa ce a anuntat aceasta comasare. Pe linga cele citeva companii pe care le administreaza acum (cele mai importante fiind Tractorul, Rulmentul, Electroputere si Antibiotice), AVAS va primi un portofoliu imens de companii, unele dintre ele profitabile, altele gauri negre.

Astfel, de la Ministerul Economiei (care avea propria sa structura de privatizare), AVAS va prelua toata infrastructura energetica a tarii: centralele din Termoelectrica, complexurile energetice din Oltenia (cei mai rentabili producatori de energie termo), toate hidrocentralele, centrala nucleara de la Cernavoda, patru dintre cele opt societati de distributie Electrica, societatea nationala de transport Transelectrica, producatorul national de gaze Romgaz, transportatorul Transgaz si toata infrastructura de transport al titeiului prin conducte.

La acestea se adauga pachete minoritare de actiuni la societatile deja privatizate: patru Electrica, cei doi distribuitori, Distrigaz si Petrom. Plus toata industria de aparare (citeva zeci de societati), Oltchim si companiile miniere. De la Ministerul Comunicatiilor, AVAS va prelua Posta, Societatea de Radiocomunicatii si pachetul minoritar de actiuni din Romtelecom, evaluat acum la un miliard de euro. Potrivit logicii premierului, AVAS va mai primi de la Ministerul Finantelor, Loteria Romana si Imprimeria, doua companii in cazul carora doar intentia de privatizare a stirnit dispute politice dintre cele mai patimase. Iar acestea sint doar cele mai importante companii.

Comasare fara precedent

Niciodata economia statului nu a fost administrata in intregime de o singura entitate. Fostele FPS si APAPS au administrat averea statului, insa fara zona energetica. Doar in timpul CDR, privatizarea a fost facuta de o singura entitate, FPS, adica atunci cind Romania abia a inceput procesul de trecere in proprietate privata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.