Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au declansat cercetarea penala "in rem" (se investigheaza fapta, fara a fi nominalizate persoane faptuitoare) a contractului semnat in iunie 2000 intre Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) si Tofan Grup. Exista suspiciuni ca acest contract ar fi produs prejudicii de milioane de euro Ministerului Apararii Nationale (MApN). Contactat telefonic, omul de afaceri Gelu Tofan a declarat ca respectivul dosar este unul instrumentat politic si ca societatea la care e doar actionar ar fi o victima colaterala in acest scandal

Tofan: "E o prostie!"

Potrivit unor surse judiciare, pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie exista, in acest moment, un dosar in care se verifica legalitatea unui contract perfectat in iunie 2004, intre Tofan Grup si Statul Major al Fortelor Terestre, prin care societatea afaceristului Gelu Tofan a primit 4.000 de autovehicule "scoase din functiune", in schimbul a 6.000 de anvelope pentru autovehiculelor militare. Conform acelorasi surse, in acest dosar, procurorii anticoruptie au constatat nereguli in derularea contractului, in baza caruia a fost transmis dreptul de proprietate a tehnicii scoase din functiune de la Ministerul Apararii Nationale (MApN), o institutie publica, la un agent comercial (Tofan Group) si primirea, la schimb, a unor cantitati de anvelope de diferite tipuri si dimensiuni.

Contactat telefonic de reporterii ziarului "Curentul", omul de afaceri Gelu Tofan a infirmat informatiile potrivit carora valoarea contractului respectiv s-ar ridica la cateva milioane de dolari. "E o prostie! Tofan Grup n-are nici o vina. Noi am cumparat fier vechi si am dat la schimb 6.000 de anvelope. Este un contract incheiat acum vreo sase ani de zile, un contract care a facut obiectul mai multor controale, de fiecare data s-a constatat ca nu sunt probleme cel putin in ceea ce priveste Tofan Grup, de legalitate; discutam despre o disputa politica, sunt doua grupari care au sa-si plateasca una alteia ceva", a mai declarat Tofan.

Mai mult decat atat, Gelu Tofan a sustinut ca firma unde el e actionar "intra la capitolul victime colaterale". De asemenea, acesta a mai declarat ca dosarul este unul instrumentat politic, ca urmare a "luptei dintre doua palate". "Badalan este perceput ca un om al domnului Basescu, daca din povestea asta il lovim pe Badalan, pica si Tofan, care e aproape de Stolojan, iar acesta e langa Basescu, si uite o socoteala meschina care ne-a introdus in disputa asta si in lupta asta absolut gratuit", a precizat Tofan.

Badalan mai are un dosar

Potrivit sefului Directiei de Relatii Publice din MApN, Luminita Kohalmi, generalul Eugen Badalan (foto) nu era seful Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) in perioada in care s-a parafat contractul in cauza, iar in consecinta nu se poate vorbi despre o urmarire penala impotriva acestuia. Kohalmi a precizat, ieri, ca trocul dintre SMFT si Tofan Grup a constituit, intr-o prima faza, obiectul unei anchete administrative interne a MApN, si numai datorita faptului ca au existat unele suspiciuni privind legalitatea contractului, dosarul a fost trimis la DNA.

Purtatorul de cuvAnt al DNA, Livia Saplacan, a declarat, ieri, in momentul de fata se fac cercetari pentru a se stabili daca aspectele constatate de Sectia de prevenire si combatere a fraudelor din MApN sunt reale, daca exista prejudiciu, care este intinderea acestui eventual prejudiciu, precum si care sunt persoanele responsabile. "Vreau sa subliniez ca in aceasta faza a anchetei nu se pot individualiza raspunderile. Aspectele in curs de cercetare se refera la imprejurarile in care in anul 2000 a fost incheiat un contract intre Statul Major al Fortelor Terestre si Firma Tofan Grup", a mai spus Saplacan.

Procurorii anticoruptie mai fac verificari intr-un alt dosar privindu-l pe generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General, referitor la un contract de furnizare de echipament, respectiv de uniforme "Ripstop". Potrivit DNA, intr-un raport din 2004, semnat de generalul Eugen Badalan si Ioan Mircea Pascu - ministrul apararii de atunci, s-ar fi incheiat un contract de livrare de costume militare confectionate din tesatura "Ripstop".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.