Secretarul american al Apararii are ultimul cuvant in cazul Teo Peter. Deocamdata, acesta nu a decis care va fi valoarea despagubirilor acordate familiei basistului trupei Compact. La intrevederea dintre Traian Basescu si Donald Rumsfeld, de acum 2 zile, a fost atins si acest subiect. Presedintele Romaniei i-a cerut sefului Pentagonului solutionarea corecta a situatiei.

Traian Basescu a precizat ca, pe langa partea civila in dosarul Teo Peter, proces pe care si Guvernul Romaniei il sustine, i-a solicitat sefului de la Pentagon, Donald Rumsfeld, sa aiba in vedere "o solutionare corecta" a acestei probleme, pe latura civila. "Partea civila este un proces pe care Guvernul Romaniei il sustine, dar zona de despagubiri este in momentul de fata responsabilitatea Pentagonului si noi avem convingerea ca acest lucru trebuie privit cu atentie la varful liderilor politici ai Pentagonului si nu lasat la un nivel scazut de decizie", a declarat Basescu, potrivit Mediafax, dupa intalnirea cu oficialul american. Intrebat de ziaristii romani daca solicitarea familiei Peter in valoare de un milion de euro este "corecta", Basescu a raspuns: "Este foarte bine (...), consider corecta solicitarea si nu oferta foarte scazuta care s-a facut".

Avocatii americani angajati de familia lui Teo Peter si de Guvernul Romaniei au depus pe 20 iulie a.c. o cerere oficiala catre autoritatile Armatei americane solicitand, conform procedurilor de peste Ocean, formarea unei comisii speciale care sa determine cuantumul daunelor banesti cuvenite.

Pentru ca justitia americana s-a pronuntat deja in acest caz - puscasul marin Cristopher Van Goethem, cel care a accidentat taxiul in care se afla Teo Peter, fiind achitat de ucidere din culpa - aparatorii au depus cererea la Pentagon. Procedura initiata este una strict administrativa, care urmareste obtinerea unor despagubiri din partea statului american, nu a puscasului marin. Familia Peter nu stie care sunt sansele demersului, iar raspunsul oficialilor americani este asteptat abia peste cateva luni. Potrivit avocatilor, ultimul cuvant in asemenea cazuri il are chiar secretarul de stat al Apararii, Donald Rumsfeld.

Proceduri similare, solutionate

La 4 decembrie 2004, Teo Peter, basistul formatiei Compact, a murit dupa ce taxiul in care se afla a fost lovit de o masina a ambasadei americane, condusa de Cristopher Van Goethem. Avand imunitate diplomatica, Van Goethem a parasit Romania, la scurt timp dupa accident.

Disparitia sa peste granite a iscat un adevarat scandal, cerandu-se autoritatilor americane sa il trimita inapoi pentru a fi pus sub acuzare. Judecat de Curtea Martiala din Virginia la inceputul acestui an, Van Goethem a primit doar o scrisoare de mustrare, scapand de acuzatia de ucidere din culpa.

La scurt timp dupa pronuntarea acestui verdict, Guvernul american a indicat ca va lucra impreuna cu familia lui Teo Peter pentru a gasi o rezolvare echitabila a acestei situatii. John Gurley, avocat al firmei Arent Fox ce reprezinta familia in aceasta procedura, a explicat ca Guvernul Statelor Unite a solutionat numeroase proceduri similare pentru daune cauzate de membrii fortelor sale armate prin acordarea unor daune banesti semnificative. Oficiali ai Armatei americane si ai Departamentului American al Apararii sunt asteptati sa analizeze aceasta cerere oficiala si sa se pronunte in urmatoarele luni. "Speram ca Armata americana va raspunde cererii de despagubiri a familiei Peter, asa cum este drept, si va putea pune capat acestui incident tragic de pe agenda de discutii romano-americane", a mai adaugat Gurley.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.