Intr-un raport al Bancii Mondiale se arata ca nivelul coruptiei a inregistrat o scadere in perioada 2002-2005, datorita aplicarii unor masuri de crestere a transparentei si a gradului de deschidere. Cu toate acestea, nivelul coruptiei in Europa de Est si in fosta Uniune Sovietica, deci si in Romania, continua sa fie mai ridicat decat in multe alte tari din Europa Occidentala, afirma sursa citata.

Potrivit institutiei internationale, coruptia s-a redus mai mult in statele in care reformele au avut un caracter intensiv, in timp ce tarile in care reformele au fost mai putin numeroase tind sa ramana in urma.
In opinia analistilor Bancii Mondiale, procesul de aderare la Uniunea Europeana a jucat un rol major in stimularea eforturilor de combatere a coruptiei, indeosebi in tarile candidate la aderare, Romania si Bulgaria.

Nivelul mitei e in scadere

In analiza Bancii Mondiale se arata ca nivelul mitei percepute firmelor mari a scazut in mai mare masura decat a celei suportate de firmele mici care sunt adeseori cele care impulsioneaza cresterea economica si creeaza locuri de munca.

"Fata de 2002, mita pe care firmele din majoritatea tarilor o dau a scazut atat ca frecventa, cat si ca marime a sumelor, firmele declarand ca problema coruptiei este acum mai mica decat in trecut", a declarat James Anderson, coautor si economist principal pentru regiunea Europa si Asia Centrala a Bancii Mondiale. "Obisnuita afirmatie conform careia coruptia se accentueaza constant nu se sustine la o analiza atenta", a precizat Anderson.

Mita la vama a scazut si ea in multe tari in tranzitie, ca urmare a revizuirii legislatiei vamale, deseori adusa la standardele UE si cu asistenta din partea UE. Mai multe tari au investit in noua tehnologie a informatiei si au trecut la evaluarea pe baza riscului, ceea ce a restrans selectia discretionara a articolelor supuse inspectiei fizice. Europa de Sud-Est a inregistrat progrese evidente datorate si programului de facilitare a comertului si a transportului in aceasta regiune. Romania face parte din acest program, inregistand o modernizare a administratiei vamale cu reforma institutionala.

Eforturile actului de guvernare, apreciate de BM

Banca Mondiala considera ca eforturile Romaniei de stimulare a deschiderii si responsabilitatii actului de guvernare incep sa fie evidente. Legea privind liberul acces la informatia de interes public, obligativitatea ca oficialitatile publice sa-si declare averea si venituirile, precum si reforma sistemului judiciar si a celui de management fiscal sunt sectoare a caror evolutie este apreciata de institutia internationala.

Justitia ramane o problema

Reforma Justitiei a fost adesea neglijata in primii ani ai tranzitiei, iar coruptia in instante nu pare sa fi cunoscut o pista descendenta, se arata in raportul Bancii Mondiale. In schimb, aceasta problema pare sa preocupe tot mai mult tari. In Rusia, salariile judecatorilor au fost marite, in Croatia au fost adaptate sisteme automatizate de management al cazurilor pentru mai multa eficienta si transparenta si Georgia a introdus examene de calificare pentru judecatori.

Si in domeniul achizitiilor publice, progresele sunt limitate. Multe tari au realizat o reforma a legilor achizitiilor, pentru ca apoi sa introduca exceptii in proiectele altor legi. Raportul Bancii Mondiale este al treilea din seria institutiei si urmareste nivelul coruptiei in relatia intreprinderilor cu statul, incepand din 1999. Analiza se bazeaza pe Sondajul referitor la mediul de afaceri si peformanta intreprinderilor - Business Enviroment and Enterprise Performance Survey.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.