„Daca Hayssam vorbeste, mai apare un tsunami!”, declara generalul (r) Gheorghe Rotaru, fost sef al Directiei Generale de Informatii a Apararii

Serviciile secrete romanesti trec printr-o criza fara precedent, generata de demisia a trei sefi de servicii secrete si a procurorului general al Romaniei, in decurs de numai 24 de ore. Motivul? Disparitia recenta a teroristului numarul 1 al Romaniei, sirianul Omar Hayssam - acuzat de orchestrarea operatiunii prin care trei jurnalisti romani au fost rapiti anul trecut in Irak. A fost motivul perfect pentru ca presedintele Traian Basescu sa ceara demisiile sefilor a trei servicii secrete si pe cea a procurorului general. Cei in cauza, pe de o parte, media si clasa politica, pe de alta parte, incearca sa gaseasca justificari, explicatii si solutii de traversare a crizei.

Potrivit unei versiuni confirmate de surse oficiale care doresc sa isi pastreze anonimatul, seismul ar fi fost provocat de serviciul secret al armatei. Acesta ar fi monitorizat permanent afacerea Hayssam si i-ar fi pus pe masa lui Basescu toate implicatiile neortodoxe ale celor trei servicii si ale Parchetului General in fuga comandata a lui Hayssam. Informatiile compromitatoare furnizate de Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA) se refera, se pare, la unele afaceri de coruptie si conexiuni cu disparitia anterioara a ex-deputatului PSD Ristea Priboi.

Din aceasta ipoteza se desprinde ideea ca marele cistigator al scandalului Hayssam este serviciul secret al armatei. Punind intr-o lumina nefavorabila celelalte servicii de informatii, DGIA se reabiliteaza in fata sefului statului si-si drege imaginea, serios sifonata de afirmatiile ministrului Apararii Teodor Atanasiu. Acesta a sustinut ca are informatii despre comportamentul consilierului prezidential Adriana Saftoiu in relatia cu jurnalistii, provenite de la serviciul secret al MApN, recunoscind, astfel, ca acesta ar fi, ilegal, cu lupa pe Cotroceni. Si interimatul la conducerea serviciilor secrete decapitate avantajeaza tot DGIA. Traian Basescu a anuntat ca nu va nominaliza noii sefi la SRI si SIE pina la votarea noilor legi ale sigurantei nationale.

Din punct de vedere al legii CSAT, cei doi sefi interimari ai SRI si SIE (colonel Mihai Florian Coldea si, respectiv, general-maior Silviu Predoiu) nu au drept de vot in sedintele CSAT. Prin urmare, la timona va ajunge, cel putin pentru o perioada, Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA). Practic, cu cit se prelungeste interimatul in serviciile de informatii romanesti, ramase fara drept de vot in CSAT, "steaua" celui mai important for de aparare si securitate al tarii, dar si comunitatii de informatii recent infiintate, devine DGIA. Daca aceste informatii au ajuns pe masa lui Basescu, ele i-au convenit de minune, permitindu-i sa forteze eliminarea sefilor de servicii mosteniti de la PSD.

Extragere girata de servicii

Disparitia lui Omar Hayssam, judecat pentru terorism in cazul celor trei ziaristi romani rapiti in Irak, de sub nasul serviciilor secrete, pare a respecta tiparele operatiunilor speciale standard, de recuperare de pe teritoriul unui stat a agentilor care joaca la mai multe capete.

OPERATIUNE SPECIALA DE RECUPERARE

Ipoteza operatiunii speciale de extragere a agentului Hayssam din Romania a fost formulata de secretarul Comisiei parlamentare de Control al SRI, Ion Stan (PSD), dar si de alte persoane cu atributii mai vechi sau mai noi in zona de informatii. Stan a mai declarat ca detine unele informatii potrivit carora Hayssam ar fi fost ajutat sa fuga de anumite persoane din structurile statului. La rindul sau, fostul sef al Politiei Romane, generalul (r) Ion Pitulescu, a lansat alte acuzatii socante. Pitulescu a declarat ca Hayssam ar fi fost ajutat de agenti de la "serviciul doi si un sfert", iar medicul de la penitenciar si medicul legist sint instrumente in acest scenariu. De altfel, ipoteza "extragerii" lui Omar a fost vehiculata in media si comentata de diverse personalitati, printre fostul sef al DGIA, generalul (r) Gheorghe Rotaru, care afirma: "Nu as exclude (in cazul Hayssam - n.r.) problema unei extrageri inteligente".

Fostul presedinte Emil Constantinescu a explicat, la rindul sau, cum functioneaza retelele de extragere a unor agenti care lucreaza pentru mai multe servicii, romanesti si straine. "A existat o retea a Securitatii romane, si am spus de multe ori acest lucru, care a lucrat in complicitate cu serviciile siriene, in special arabe, si cu KGB pe filiera de arme, si care a continuat dupa ‘90 cu aceiasi oameni (…) Au fost agenti dubli si tripli, si Zaher Iskandarani, si Omar Hayssam au fost agenti ai Securitatii romane, ai serviciilor siriene si ai KGB (...) A existat o filiera de scoatere din tara la toate nivelele, pina la cele mai inalte…".

AS DIN MINECA

In versiunea surselor citate de noi, aceasta extragere ar fi fost monitorizata de serviciile de informatii ale armatei, deoarece ele il monitorizau, de fapt, pe Hayssam, intrucit acesta era si "omul lor". Conducerea DGIA i-ar fi pus pe masa lui Basescu cam tot ce stia despre implicatiile neortodoxe ale celor trei servicii de informatii romanesti si ale Parchetului in fuga comandata a lui Hayssam. Iar Basescu le-ar fi cerut celor patru demisia in urma informatiilor puse pe tava de fostii subalterni ai lui Sergiu Medar.

Unele dintre date ar fi fost compromitatoare pentru subordonatii lui Timofte, Ardelean, Fulga si Botos, facind referire la coruptie, conexiuni ale afacerii Hayssam cu afacerea Ristea Priboi si cu disparitia fostului deputat PSD. Potrivit surselor noastre, o afacere cu multe zerouri ar fi justificat caderea onorabila a unor capete. Asa incit oficialele demisii ar fi, de fapt, demiteri in toata regula, cu "mandatul la timpla", cum ar zice unii, mai rautaciosi.

"CUIUL" PRIBOI

"Priboi i-a bagat in rahat!", ne-a atras atentia aceeasi sursa, inca de vinerea trecuta, imediat dupa ce a demisionat Ilie Botos. Chiar si fuga lui Priboi ar fi fost monitorizata de serviciul secret al armatei. Plauzibil, oarecum, fiindca intre Priboi si Hayssam au existat numeroase banuite, dar si nebanuite cumetrii. Presa a vorbit despre asta, nu o data, mai ales dupa criza jurnalistilor din Irak. "Ristea Priboi e protectorul lui Hayssam", s-a spus. Daca fostul spion si deputat PSD de Vrancea, Ristea Priboi, n-a recunoscut, Hayssam chiar a confirmat public ca il cunoaste foarte bine pe Priboi. De altfel, presa a relatat ca Priboi ar fi fost membru in consiliile de administratie ale unor firme controlate de fratii Omar, functii la care a renuntat, fortat, pentru conflict de interese. La unele dintre sediile lui Priboi s-au facut descinderi, dupa arestarea lui Hayssam.

Potrivit altor relatari din presa, care citau surse SIE, a existat si o ipoteza, neconfirmata ulterior, cum ca rapirea celor trei ziaristi (si a irakiano-americanului Munaf) ar fi fost planuita in Romania, de Ristea Priboi si de generalul (r) Silinescu (fost adjunct SIE si consilier pe probleme de siguranta nationala al lui Adrian Nastase). Diversiunea ar fi avut drept scop reglarea conturilor in PSD, respectiv compromiterea taberei lui Ion Iliescu si a unor apropiati ai acestuia (Talpes si altii), care doreau sa preia conducerea PSD.

In felul acesta, legaturile lui Hayssam cu organizatia PSD Bucuresti (Dan Ioan Popescu), cu Viorel Hrebenciuc, Gabriel Oprea, Ion Vasile si alti lideri PSD cadeau pe planul al doilea. Potrivit surselor citate, americanii ar fi transmis informativ doar ca va avea loc rapirea a trei ziaristi romani, cu complicitatea PSD si a unor ofiteri SIE. In informare nu s-ar fi indicat, cu exactitate, daca ofiterii SIE sint activi sau in rezerva. Aceleasi surse ar fi informat atunci ca Omar Hayssam ar fi organizat si realizat rapirea, cu participarea directa a unor prieteni de-ai sai, provenind in lumea araba.

Priboi pare a nu fi singurul pesedist legat de Hayssam. Anul trecut, in timpul crizei ostaticilor, mai precis la sfirsitul lunii aprilie, intr-un talk-show la care era invitat Ioan Talpes, a intervenit in direct un administrator de firma, Mihail Istrate, un apropiat al fratilor Omar. Acesta a spus ca i-a auzit pe sirieni, in repetate rinduri, vorbind la telefon cu Nicolae Vacaroiu, Ioan Talpes si Ristea Priboi. Istrate a declarat ca, dupa o furtuna din Teleorman, Vacaroiu, personal, i-ar fi cerut lui Hayssam sa trimita, ca ajutoare, masini cu apa minerala.

TAPII ISPASITORI AI UNEI ELIBERARI ORDONATE?

Care sint, de fapt, culisele reale ale eliberarii lui Hayssam si cite capete ar trebui sa mai cada? Daca ar trebui sa ne luam dupa schema eliberarii lui Hayssam (nu una foarte complicata), raspunsurile nu sint greu de aflat. Din punct de vedere judiciar, in mod direct, n-ar fi implicate decit doua persone. Doi magistrati: procurorul de caz, Ciprian Nastasiu, si judecatorul de caz, Sofica Dumitrascu. Chiar daca, in spatele sau deasupra acestora, ca verigi ale unui lant care poate avea resorturi in ratiuni de stat foarte inalte, ar mai sta si alte persoane/institutii foarte importante (Botos, Lupascu, CSM, MJ).

Deocamdata, doar cei doi magistrati din prima linie sint cercetati de CSM. Din punct de vedere medico-judiciar, de asemenea, raspunderea e in seama unui grup restrins: doctorul Beuran, care l-a operat (fost ministru si coleg de partid cu Hayssam), comisia medico-legala (de la INML) si un medic de penitenciar, Constantin Tanasescu, care a eliberat o scutire de instanta fara nici o valoare judiciara, dar luata de buna de instanta in decizia de eliberare.

PRECEDENTUL KESSER

Putina lume a vorbit de al treilea personaj cheie: judecatoarea Sofica Dumitrascu, magistratul care a decis eliberarea lui Hayssam si care are cel putin un al doilea "caz Hayssam" la activ: eliberarea temutului si controversatului afacerist kurd Fatih Kesser. Kesser, arestat pentru o operatiune de spalare de bani, a fost aparat de profesorul Ioan Neagu, un apropiat al ex-premierului Nastase, dar si al lui Dan Lupascu, actualul presedinte al Curtii de Apel, institutie care l-a eliberat, prin decizia judecatorului Sofica Dumitrascu.

Ulterior, in urma scandalului din presa, Dumitrascu a plecat in avocatura, dar s-a intors la Curtea de Apel, de unde l-a eliberat pe Omar Hayssam. Fostul deputat Metin Cerchez a declarat la un moment dat ca importante cantitati de azotat de amoniu de la Nitramonia Fagaras, fabrica preluata ulterior de Fatih Kesser, au iesit din tara avind ca destinatie tari arabe. Cerchez a sustinut ca ar avea dovezi despre legaturile de prietenie dintre Fatih Kesser si cunoscuti oameni de afaceri arabi, printre care si Omar Hayssam.

LEGATURI IN ZONA MILITARA

Cum de era monitorizat Hayssam si de DGIA, de ce era considerat sirianul un om "de-al lor", s-ar putea intreba multi dintre cititori. "Hayssam era ofiter de informatii militare. Pai unde a facut acest Omar armata? La o unitate de geniu din Bucuresti! Deci el este al lor, al celor de la armata. Ei raspundeau de Hayssam. El trebuia sa fie in atentia informatiilor militare", ne-a declarat o sursa demna de incredere.

"Pe de alta parte, vedeti ce tip de afaceri a facut Hayssam? Unele au avut de-a face cu Romtehnica, un departament subordonat MApN, aflat in atentia aceluiasi serviciu secret al Armatei!", a mai declarat sursa citata. Intr-adevar, Hayssam a facut stagiul militar (in perioada 1999-2000, in ministeriatul lui Victor Babiuc), in Romania, la o unitate de geniu din Bucuresti. La cirma serviciilor secrete ale Armatei, pe cind era "recrutat" in catanie Hayssam, se afla generalul Gheorghe Rotaru (acum in rezerva), cel care, anul trecut, pe vremea scandalului "rapirea din Irak", facea parte din celula de criza.

Pe de alta parte, sustine sursa noastra, trebuie tinut cont ca, printre numeroasele afaceri necurate pe care le-a facut in Romania (cu masini, cu material lemnos/cherestea, din padurile Vrancei si Bucovinei, cu fier vechi, ba chiar cu droguri, daca-i dam crezare fostului deputat Valentin Vasilescu), lui Hayssam nu-i erau straine nici operatiunile speciale, de armament cu capac de tigari, tip Tigareta 2. Operatiuni in care era si este implicata "Romtehnica", zona care, din punct de vedere informational, apartine armatei.

Generalul (r) Gheorghe Rotar, fost sef al Directiei Generale de Informatii a Apararii:
"Daca Hayssam vorbeste, mai apare un tsunami!"

Recentele demisii au o legatura directa cu disparitia lui Omar Hayssam?

Cred ca demisia sefilor de servicii este un act normal si de decenta, ce poate fi incadrat si ca subiect al comunitatii nationale de informatii, vizavi de acest insucces, provocat indiferent din ce cauze. Chiar daca serviciile nu sint vinovate direct de acest lucru, Hayssam fiind favorizat intr-un alt fel, este normal ca atunci cind aceasta problema se discuta la nivel national, sefii serviciilor sa plece. Sa-si dea demisia. E pentru prima oara cind se intimpla asa ceva, nu numai in cadrul serviciilor ci, in general, la nivel de institutii ale statului. Insa faptul ca Omar Hayssam isi dorea sa plece din tara nu a fost o noutate. Mai ales dupa ce a fost acuzat de terorism.

A fost un pretext perfect ca presedintele sa le ceara demisiile?

Era foarte normal ca presedintele sa fie suparat. Nici un presedinte, din nici o tara, in momentul in care este diriguitorul acestor servicii, nu poate sa fie fericit cind se intimpla asa ceva. A venit un moment in care este evident ca presedintele a reactionat, prin felul dumnealui, unul destul de puternic. Si, probabil, oamenii nu au mai avut nici o cale, decit sa faca acest pas inapoi.

Cit de periculos este Omar Hayssam si cit de grava e fuga lui?

Nu cred ca este periculos atit cit se incearca a se arata. Daca pe Hayssam il chema Ionescu sau Popescu, poate cazul nu era atit de mediatizat. Au mai fost cazuri in care au fugit oameni care au facut o multime de bani, au escrocat, si nu s-a facut atita tam-tam.

Hayssam a participat la orchestrarea rapirii a trei jurnalisti romani in Irak. Nu considerati ca e periculos? Este, poate, cheia acelei operatiuni…

Normal ca a facut parte din grupul de initiativa si pentru asta in mod cert trebuie pedepsit. Dar eu nu spun ca el este un pericol acum pentru Romania, prin faptul ca se gaseste liber nu stiu unde. Arata mai degraba neputinta noastra, nu ca el reprezinta un pericol.

Daca va decide sa vorbeasca la un moment dat, vom avea un alt cutremur in serviciile de informatii?

Daca vorbeste, mai apare un tsunami. Dar un tsunami care bulverseaza si arata tocmai acest vid de legi in care e absolut necesar sa se statueze foarte clar responsabilitatile. Arata un vid de coerenta a structurilor informative. Chiar si asa, Romania ramine Romania si serviciile ramin servicii. Eu nu cred ca un domeniu foarte mic in cadrul unui serviciu de informatii ce ar putea fi culpabilizat, poate sa ofere ideea ca serviciul acela este la pamint sau ca
nu-si mai poate face datoria. Exista zeci de alte domenii in care se coopereaza foarte bine si care dau rezultate pe plan national si international.

LIBERTATE VS SECURITATE

Vine vizita presedintelui Basescu la Washington, iar presedintele conditioneaza numirile noilor sefi ai serviciilor secrete de adoptarea legilor sigurantei nationale…

Nici nu putea sa prezinte Parlamentului pina la plecarea in SUA o asemenea propunere. Si eu consider ca este foarte bine ca mai intii sa apara legislatia, cu cit mai repede cu atit mai bine. Tocmai pentru ca vorbim de SUA, sa ne gindim ce reprezinta sistemul acolo, dupa 11 septembrie 2001, caci au avut aceasta problema de analiza libertate versus securitate.

Sa imprumutam legislatia SUA de dupa 11 septembrie, cunoscut fiind ca au fost restrinse parte din libertatile cetatenilor?

Sa le adaptam la nivelul nostru si la caracteristicile cetatenilor romani, raportat la mentalitatea noastra si la alte aspecte. Nu inseamna ca preluam modelul american. Este o chestiune aproape obligatorie sa vezi pina unde poti sa mergi cu atributiile serviciilor de informatii vizavi de libertatile cetatenilor, o chestiune normala, care nu trebuie legata de SUA.

Pe de alta parte, nu cred ca SUA, si nu numai, au o problema care sa-i framinte zi de zi si ceas de ceas cu ce se intimpla in Romania. Nu cred ca prima data cind se trezeste presedintele american se intreaba ce-a facut Hayssam. Sa fim seriosi. Ei au problemele lor, destule, asa ca acestea sint lucruri pe care trebuie sa le rezolvam noi, aici. Nu trebuie sa ne gindim ce pozitie o sa aiba SUA. Apoi, ginditi-va ca Mohamad Munaf e cetatean american, a participat la un de-briefing foarte serios, astfel ca americanii stiu de la Munaf tot ce s-a intimplat.

HAYSSAM CHIULEA DE LA ARMATA

Ar fi trebuit sa se afle Hayssam in atentia DGIA, avind in vedere ca si-a satisfacut stagiul militar la o unitate de geniu din Bucuresti si se presupune ca ar fi inclusiv agent al serviciului militar de informatii din MApN?

(ride) Adica el a facut armata la geniu si se presupune asta… E o greseala. Omar are inclusiv cetatenie romana si, conform legislatiei, era obligat sa faca armata. Fara dubiu.

Era cam batrin pentru armata…

Dar nici nu a stat pe la armata prea mult. Adica a facut aici armata ca sa nu fie chemat la el in tara. Si probabil sa fie trimis, ca militar, in locuri care nu sint placute. Trebuia sa aiba deci un act cum ca a satisfacut armata.

Ce grad avea?

Cred ca fruntas, nu imi mai amintesc exact. Dar cind a terminat armata, DGIA nu mai are nici un atribut legal sa se mai ocupe de astfel de cetateni. Care nu sint ai MApN.

Asadar, nu este Hayssam si agent al structurilor militare de informatii din MApN?

Precis, nu. Suta la suta, nu.

Se mai vehiculeaza o ipoteza: ca tot ce se intimpla acum in serviciile secrete ar fi fost orchestrat in "laboratoarele" armatei.

(ride) E o gluma! Serviciul secret al armatei este singurul care n-a fost minjit. Si acum probabil trebuie sa fie minjit putin. MApN si DGIA nu au avut si nu aveau cum sa aiba vreun atribut in monitorizarea lui Hayssam. Singurul moment la care a participat MApN a fost perioada in care jurnalistii romani erau tinuti ostatici. Cind DGIA a dat datele pe care le avea si cele obtinute din teatrele de operatii, inclusiv prin colaborarea cu alte servicii de informatii militare. Dar strict pe linie militara. Ar fi o gluma sa spuna cineva asa ceva, fiindca MApN nu are nici un fel de atribut in tot ce a facut Hayssam ca civil. Absolut nimic.

Oricum, serviciul secret al armatei a traversat posibile derapaje democratice, nu cu mult timp in urma.

Sa asteptam rezultatele comisiei de la Presedintie.

Ati spus ca modul in care Hayssam a parasit tara ar fi putut fi o operatiune inteligenta.

Am spus ca extragerea e o operatiune inteligenta.

S-a desfasurat o operatiune de extragere a lui Hayssam, cu sprijinul unor agenti secreti romani sau de alta nationalitate?

Putea fi ajutat si de prieteni sa plece, nu neaparat de servicii. De oameni care au relatii in Romania, de fel si fel de arabi care fac transporturi cu diferite produse si eludeaza legea. Nu trebuie sa te gindesti neaparat la o operatiune pe care sa o fi facut-o un serviciu de informatii strain. Omar are foarte multe relatii care sa-l sprijine sa fie de negasit sau sa iasa din tara fraudulos.

Emil Constantinescu a afirmat despre Hayssam ca ar fi triplu agent: sirian, KGB si roman. Drept urmare, n-ar fi fost greu sa obtina ajutor de la un serviciu sau altul…

Are dinsul documente despre asa ceva? Daca detine astfel de documente, de ce Hayssam nu a fost arestat in mandatul sau? De ce a permis ca un triplu spion sa stea aici fara probleme? A facut atunci fostul presedinte vreo intimpinare in acest sens?


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.