Cu fiecare zi, cazul sirianului Omar Haysam capata accente tot mai ciudate. Ieri, in timp ce mii de politisti il mai cautau pe Hayssam, dat in urmarire generala, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au facut demersurile legale la Curtea de Apel Bucuresti, cu privire la emiterea mandatului de urmarire internationala pe numele acestuia. Tot ieri, parlamentarii din Comisia de supraveghere a Serviciului Roman de Informatii au ajuns la concluzia ca demisia directorului SRI, Radu Timofte, nu a respectat toate conditiile formale. Din acest motiv, ei contesta numirea la comanda serviciului, interimar, a primului-adjunctul Florian Coldea.

Procurorii stiu ca Hayssam a plecat, politistii nu

Demersul procurorilor de la Parchetul General, de a cere mandatul de urmarire internationala pentru "El Fugitivo" Hayssam, putea fi facut numai conditiile in care anchetatorii aveau o dovada cu privire la faptul ca persoana cautata nu se mai afla pe teritoriul Romaniei.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a cerut, inca de joi, 21 iulie, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa solicite Curtii de Apel Bucuresti emiterea unui mandat de urmarire internationala pe numele omului de afaceri sirian. Lipsa dovezilor i-a impiedicat insa pe procurori sa faca acest lucru, pana ieri, cand Parchetul General a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca a trimis Curtii de Apel Bucuresti cererea de emitere a unui mandat de urmarire internationala a lui Omar Hayssam, dupa ce autoritatile statului au "stabilit cu certitudine ca inculpatul a parasit ilegal Romania si se afla in afara spatiului national". "Concomitent, (...) grupul de investigatori continua verificarile in vederea stabilirii imprejurarilor si modalitatilor in care Omar Hayssam a parasit teritoriul Romaniei", se mai spune in comunicatul Parchetului.

Procurorii au uitat, se pare, sa-i informeze si pe politistii din Vaslui despre fuga din tara a sirianului. Sute de politisti vasluieni au declansat o serie de actiuni operative pentru prinderea lui Omar Hayssam. Acesta este cautat in special pe la oamenii de afaceri cu care a avut relatii in perioada cat combinatul de fire sintetice Moldosin a fost in proprietatea cumnatului sau, Mihai Nasture.

Conducerea IPJ Vaslui a transmis ca s-au luat masuri speciale pentru a se afla daca Hayssam este in judetul Vaslui sau daca a contactat vreo persoana din zona. "Pana acum, nu avem nici o informatie care sa ateste faptul ca omul de afaceri sirian s-ar afla in judetul Vaslui. Au fost deja contactati toti cetatenii de origine araba din judet si se face o ancheta in urma discutiilor purtate cu acestia", a declarat Mihai Carp, inspector sef al IPJ Vaslui, citat de Mediafax.

Parlamentarii se harjonesc cu Basescu

Majoritatea membrilor Comisiei parlamentare pentru supravegherea activitatii SRI au avut si ei, ieri, chef de scandal. In frunte cu liberalul Radu Stroe si pesedistul Ion Stan (presedintele si, respectiv, secretarul comisiei), acestia au apelat la o chichita formala pentru a-l mai zgandari putin pe presedintele Basescu. Ca sa puna bomboana pe coliva, democratul Cristache Radulescu a fost consultat doar telefonic (si a respins ideile colegilor sai), iar Octav Cozmanca nu a participat la sedinta, fiind de negasit.

Parlamentarii au declarat ca demisia directorului SRI, Radu Timofte, nu este operanta, pentru ca acesta nu a primit "o solutionare constitutionala". Mai precis, ei considera ca Timofte nu poate pleca decat in momentul in care parlamentul ia act de demisia sa si numeste un nou director. Ei nu au luat in calcul ce se poate intampla daca refuza sa accepte interimatul lui Codarlea, seful statului se tine de cuvant si nu numeste un nou director, pana la votarea legilor sigurantei nationale, iar Timofte refuza sa mearga la munca.

Conform declaratiilor mai multor membri ai comisiei, exista o singura prevedere din lege, privind numirea temporara a altei persoane la conducerea SRI. Aceasta spune ca primul-adjunct este inlocuitorul de drept al directorului SRI, daca directorul SRI nu-si poate indeplini obligatiile, in caz de incapacitate temporara. "Nu cred ca demisia lui Radu Timofte este un act de incapacitate", a afirmat senatorul UDMR Verestoy Attila, vicepresedintele comisiei. Pozitia lui Verestoy este cel putin surprinzatoare, tinand cont de faptul ca demisia este un act unilateral de vointa si chiar el a afirmat ca, pentru Timofte, este irevocabila. "Am vorbit cu Radu Timofte in mai multe randuri, l-am intrebat daca are de gand sa renunte la demisie, ne-a spus ca nu revine asupra deciziei sale", a declarat senatorul UDMR. El nu a spus insa cum va putea sa-l lege pe Timofte de scaunul de director, astfel incat acesta sa mai stea in functie.

Timofte nu este Tariceanu

Directorul SRI a afirmat, public, de mai multe ori, ca nu are nici o intentie sa revina asupra demisiei si ca nu vrea sa se amestece in discutii politice inutile sau sa comenteze opiniile membrilor Comisiei SRI. In ceea ce priveste partea formala a plecarii sale, Timofte a spus ca presedintele Basescu a notificat, luni, presedintilor celor doua camere ale parlamentului, demisia sa. Ex-directorul SRI este decis sa plece 10-12 zile in concediu, lasand timp acestor dispute sa se stinga. "Cand ma voi intoarce din concediu, ii voi transfera domnului Codlea toate competentele", a mai spus Timofte.

Presedintia a replicat la spusele membrilor Comisiei SRI. "In sedinta din 24 iulie a.c., CSAT nu a adoptat nici o hotarare privind interimatul la conducerea SRI sau SIE, nefiind atributia CSAT", afirma un comunicat al presedintelui. Documentul invoca art. 16 ("in lipsa directorului, atributiile de presedinte se indeplinesc de primul-adjunct") si art. 24 ("directorul SRI are un prim adjunct care este si inlocuitorul legal al acestuia") din Legea SRI, concluzionand ca interimatul este stabilit de lege, inclusiv in cazul lipsei directorului datorita demisiei.

In ceea ce priveste "neconstitutionalitatea" formala, creata de depunerea demisiei la Cotroceni, comunicatul spune: "Avand in vedere ca (...) in desemnarea sefului SRI inclusiv presedintele are responsabilitati, fostul sef SRI, Radu Timofte, a prezentat demisia presedintelui, care a informat imediat parlamentul, transmitand cererile de demisie presedintilor celor doua camere in cursul zilei de vineri, 21 iulie a.c., prin adresele nr. 1985, 1986".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.