Grupul de Investigatii Politice (GIP) incearca sa ia urma tranzactiilor pe seama unui teren, in valoare de peste 60 milioane de euro, care a disparut din proprietatea statului. ONG-ul condus de Mugur Ciuvica a cerut DNA sa cerceteze felul in care 68 de hectare de teren, situate in zona de nord a Bucurestiului, au fost transferate de la stat la proprietari particulari. Liderul GIP sustine ca transferul a fost facut cu incalcarea legii.

Terenul la care face referire Mugur Ciuvica este situat pe soseaua Pipera - Tunari. Acolo ar fi trebuit, in conformitate cu planul initial, sa se construiasca 820 de locuinte pentru tineret. Destinatia fusese trasata de o Ordonanta de Urgenta a Guvernului emisa in noiembrie 2000.

Acte normative contradictorii

Prin OUG 191/2000, executivul stabilea ca pe cele 68,3 ha, situate pe Soseaua Pipera la nr. 75, sa fie construite locuinte pentru tineri. Intr-un document trimis ieri presei, Mugur Ciuvica afirma ca ordonanta care hotara constructia unor locuinte pentru tineri in Pipera a fost respinsa de Parlamentul Romaniei in anul 2001, prin Legea 239/2001. Ulterior, printr-o Hotarare de Guvern, s-a stabilit ca terenul de 68,3 ha sa fie trecut din proprietatea Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) in cea a primariei Voluntari.

In opinia lui Ciuvica, urma terenului a inceput sa se piarda in momentul in care acesta a ajuns pe mana administratiei locale. Fondatorul GIP spune ca Primaria din Voluntari a incalcat legea "desi detinea acte oficiale potrivit carora terenul era proprietatea statului si era liber de sarcini, neputand fi retrocedat, l-a cedat fara nicio problema", se arata in comunicatul GIP.

Acelasi comunicat sustine ca, dupa retrocedare, terenul a ajuns in "circuitul marilor proprietari de terenuri din zona de Nord a capitalei", dar nu nominalizeaza despre cine este vorba. Potrivit lui Ciuvica, terenul care a fost transferat din proprietatea statului catre Primaria Voluntari are o valoare de piata de 61 milioane de euro.

Nota de fundamentare dubioasa

Hotararea 631/2002, prin care guvernul decidea transferarea terenului din administrarea RAAPPS in proprietatea privata a comunei Voluntari marea suprafata care pleca din patrimoniul statului la 72,1 hectare.

Conform GIP, nota de fundamentare care a stat la baza deciziei guvernului este dubioasa. "Hotararea de Guvern nr. 631/2002 a fost adoptata pe baza unei Note de fundamentare semnate de Serban Mihailescu si de Octav Cozmanca si avizata favorabil de Mihai Tanasescu si de Rodica Stanoiu. Potrivit acesteia, Ferma Tunari trebuia luata de la RAAPPS pe motiv ca Prefectura judetului Ilfov solicitase terenul pentru a-l restitui fostilor proprietari. Aceasta justificare este insa contrazisa de actele realizate de RAAPPS in perioada 1999-2000, pe vremea cand terenul era destinat construirii cartierului de locuinte pentru tineri", se arata in comunicatul GIP.

Proprietari necunoscuti

Mugur Ciuvica spune ca nu a reusit sa afle care au fost fericitii proprietari ai terenului care a fost transferat de la stat la Primaria din Voluntari. De asemenea, el este de parere ca autoritatile ascund adevarul cu privire la grupurile de interese aflate in spatele acestei afaceri.

Seful GIP spune ca Primaria Voluntari a refuzat sa raspunda la adresele prin care el cerea sa se spuna cine a primit terenul. De asemenea, agentii imobiliari care se ocupa cu tranzactiile in zona se feresc sa vorbeasca despre terenul situat pe Soseaua Pipera - Tunari la numarul 75. Departamentul National Anticoruptie sustine ca a aflat de descoperirile Grupului de Investigatii Politice si analizeaza cazul.

Afacerea CDR?

Fostul sef al guvernului din perioada acuzata (2000-2004), Adrian Nastase, a explicat faptul ca terenul la care face referire Ciuvica a fost transferat catre administratia locala pentru ca existau foarte multe cereri de retrocedare. De asemenea, fostul premier a spus ca, in paralel, un teren al MApN a fost pus la dispozitia ANL pentru constructia unor locuinte pentru tineri. De asemenea, Nastase ridica unele semne de intrebare cu privire la faptul ca guvernul CDR a oferit initial terenul pentru constructia de locuinte in plina campanie electorala.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.