O mare parte din Parcul Snagov ar putea ajunge - la un pret subevaluat - in proprietatea omului de afaceri Alexandru Bittner, "secondat" de pesedistii Viorel Gheorghiu si Gabriel Oprea, acuza viceprimarul comunei Snagov, Florin Matei. Primaria Snagov vrea sa scoata la vinzare 13,5 hectare de padure si strandul cu doar 70 de euro metrul patrat, in conditiile in care preturile pietei pentru un metru patrat de pamint pe malul lacului oscileaza intre 100 si 200 de euro. Motivul invocat de edili pentru vinzarea terenului este, cel putin la prima vedere, unul legat de bunastarea comunei: realizarea unei canalizari.

La propunerea primarului Apostol Musat, Consiliul Local Snagov a adoptat la 19 ianuarie 2006 hotarirea nr.1, prin care a dispus scoaterea unei suprafete de 13,5 ha din domeniul public si trecerea acesteia in domeniul privat al comunei, in vederea unei vinzari ulterioare. Cei 135.000 de metri patrati trecuti in domeniul privat au fost localizati in parcul Snagov (12,9 ha) si strand, cunoscut sub numele de Snagov Plaja, (0,6 ha). Cum, de altfel, era de asteptat, primarul Apostol Musat a fost cel desemnat sa se ocupe de tranzactia de terenuri. Primarul si consilierii locali au decis, prin hotarirea 18 din 2006, declansarea procedurii de vinzare efectiva. Licitatia pentru cumpararea celor 13,5 ha urmeaza sa porneasca de la suma de 70 de euro mp.

Acest pret este subevaluat semnificativ, in conditiile in care cel mai ieftin metru de pamint se poate cumpara pe malul lacului Snagov cu 100 de euro, iar cel mai scump poate ajunge la peste 200 de euro. Motivul invocat de primar si consilierii locali pentru vinzarea padurii, lacului si strandului este lipsa de fonduri a Primariei. Aceasta are nevoie de 800.000 de euro pentru a putea participa la realizarea unui proiect PHARE ce vizeaza introducerea canalizarii in satul Snagov si construirea unei statii de epurare la Gruiu. Suma reprezinta 15% din costul intregului proiect, care se ridica la peste 4 milioane euro.

Din vinzarea celor 13,5 ha de teren, Primaria urmeaza sa obtina, insa, aproximativ 10 milioane de euro, bani pe care, dupa cum ne-au declarat surse din primaria Snagov, Apostol Musat doreste sa ii depoziteze intr-un cont. Pina in prezent, exista doua firme care sint interesate sa achizitioneze caietul de sarcini care le da dreptul sa participe la licitatie. Legea 213/1998 prevede ca bunurile aflate in proprietatea publica a unor localitati pot fi concesionate, nefiind obligatorie trecerea lor in proprietate privata.

PREFECTURA OSTILA, SCOASA DIN JOC

Prefectura Ilfov a luat pozitie fata de decizia lui Apostol Musat - de a scoate terenul din domeniul public si a-l trece in cel privat al comunei - printr-o adresa emisa la 16 martie 2006 si inregistrata la Primaria Snagov in data de 27 a aceleiasi luni. In aceasta adresa, viceprefectul judetului Ilfov, Valentin Delcea, care a semnat in locul prefectului, a solicitat Primariei Snagov revocarea hotaririi nr.1 din 2006 a Consiliului Local deoarece "nu are nici o justificare legala".

Viceprefectul i-a atentionat pe edilii Snagovului ca un refuz al revocarii nu va ramine fara urmari: "In cazul in care nu veti revoca hotarirea, o vom ataca la instanta de contencios administrativ". La doar citeva ore de la inregistrarea acestei adrese, la Primaria din Snagov a sosit, insa, un fax, semnat de catre unul dintre juristii Prefecturii, prin care adresa a fost modificata pentru a da cistig de cauza propunerii de trecere a terenului in domeniul privat al comunei Snagov, initiata de primarul Apostol Musat. La 25 mai 2006, Consiliul Local a votat pentru scoaterea la vinzare a terenului. O majoritate formata din 12 dintre cei 15 consilieri locali a avizat favorabil decizia de vinzare.

ROMSILVA, ULTIMUL HOP

Ministerul Agriculturii a trimis, la rindul sau, o adresa catre Primaria din Snagov, prin care a comunicat ca deciziile de trecere a terenului din proprietatea publica in cea privata, precum si vinzarea celor 13,5 ha sint ilegale deoarece nu au avizul Regiei Nationale a Padurilor, Romsilva. Aceasta adresa a Ministerului Agriculturii a determinat Consiliul Local sa-si modifice strategia. Astfel, membrii acestuia au cerut impartirea cadastrala a celor 13,5 ha in doua suprafete distincte: pe de o parte Parcul Snagov, care intra sub incidenta Romsilva si nu poate fi vindut fara acordul acesteia, si, pe de alta parte, strandul Snagov, care sa poata fi vindut imediat, fara nici un fel de acord.

Exista o "mica" problema legata si de acesta, in sensul ca unitatea de alimentatie publica din incinta strandului este inchiriata pe 25 de ani unei firme care plateste o chirie de 8.000 de euro pe an, iar cumparatorul terenului va trebui sa preia si acest contract dupa cum ne-a declarat chiar primarul Apostol Musat. Pentru a face atractiva oferta si in aceasta situatie, primaria a impartit la cadastru cele 13,5 ha in doua parti aproximativ egale de cite 6 si, respectiv, 7 ha de teren. Suprafata de parc ar urma sa fie vinduta dupa ce se va obtine si acordul Romsilva. Pentru a forta si acceptul Regiei Nationale a Pa- durilor, primarul Snagovului ne-a declarat ca a depus plingeri penale impotriva "unui secretar de stat din Ministerul Agriculturii, a directorului Romsilva, domnul Maftei (dir. gen. Simion Maftei) si a directorului silvic pe Bucuresti".

Daca in urma vinzarii celor 13,5 ha primaria spera sa obtina aproape 10 milioane de euro in urma scoaterii la mezat doar a Strandului Snagov, Apostol Musat spera sa cistige 7-8 milioane de euro, deoarece pretul metrului patrat de pamint vindut va fi de aceasta data de 120 de euro.

TRIADA BITTNER-GHEORGHIU- OPREA, DENUNTATA DE VICEPRIMAR

Viceprimarul din Snagov, Florin Matei, ne-a declarat ca persoane importante ar fi determinat scoaterea la vinzare a celor 13,5 ha de teren: Alexandru Bittner (un apropiat al familiei expremierului Adrian Nastase, despre care gurile rele spun ca s-ar fi repozitionat catre cercuri de afaceri pro PD si pro Basescu) si Viorel Gheorghiu (ex-deputat PSD). Cei doi, spune viceprimarul, urmeaza sa fie si cei care vor cumpara terenul scos la vinzare de primaria Snagov, cu un pret mult subevaluat. "In primarie se stie deja ca sint anumite persoane care vor cumpara terenul la acest pret de nimic. E vorba de un grup de oameni de afaceri printre care si Alexandru Bittner si fostul deputat PSD, Viorel Gheorghiu, dar si Gabriel Oprea", a precizat viceprimarul Florin Matei. In comuna se vorbeste ca pe acele paminturi se vor ridica un cartier de vile si niste hoteluri de cinci stele, dar si o baza de relaxare pentru militarii NATO, ne-a mai spus Florin Matei.

PRIMARUL, RUDA CU IVANOVICI SI GHEORGHIU

Primarul Apostol Musat nu a reusit, inca, sa se hotarasca din ce partid face parte. El a cistigat alegerile din 2004 pe listele PD, dar imediat dupa ce a ajuns in fruntea comunei a trecut, brusc, la PSD. De aici, a revenit la PD, poate si pentru a-si putea asigura protectia politica. Dar nici acum nu s-a detasat complet de PSD. Asa ca domnul primar isi imparte activitatile intre cele doua partide. Imparte flori si fluturasi atit pentru PD, cit si pentru PSD, si participa la intrunirile si congresele ambelor formatiuni politice.

Legaturile lui cu fostul partid de guvernamint sint, de altfel, si de afaceri, dar si de rudenie cu unii dintre renumitii baroni locali ai PSD. Primarul Apostol Musat este cumatrul fostului presedinte al Consiliului Judetean Ilfov, Bebe Ivanovici, dupa ce acesta l-a botezat pe fiul primarului. Prin Bebe Ivanovici, primarul Musat are legaturi si cu fostul deputat Viorel Gheorghiu. Acesta a devenit celebru dupa ce a fost acuzat ca si-ar fi furat singur masina, pentru a-si putea incasa asigurarea. Nu putin a cintarit in ascensiunea politica a lui Gheorghiu faptul ca este ginerele lui Bebe Ivanovici. Asa se face ca prin firma sa "Gaz Sud" SA, Gheorghiu a incasat sume considerabile de la Primaria Snagov pentru lucrarile pe care le efectueaza, fara intrerupere, pe raza comunei, inca din timpul guvernarii PSD.

Primarul Musat: "Bittner nu este implicat in tranzactie"

Am incercat sa ii contactam telefonic pe cei mentionati in aceasta afacere, dar singurul cu care am reusit sa vorbim a fost primarul Apostol Musat. El ne-a precizat ca nu are cunostinta cine sint cei care au fost interesati sa achizitioneze caietul de sarcini. Cu toate acestea, primarul snagovean a tinut sa ne asigure ca "100%, Bittner nu este implicat in tranzactie". Musat a tinut sa nege si implicarea lui Viorel Gheorghiu, dar si a fostului ministru al administratiei Gabriel Oprea, in afacerea Snagov. In legatura cu cei interesati de cumpararea terenului, Musat a declarat doar ca la primarie s-au primit patru telefoane, "toate de la firme ai caror actionari nu ii pot cunoaste pina nu ma uit pe site-ul de la Registrul Comertului; singura firma pe care o cunosc este cea care are si acum in chirie Strandul Snagov", a concluzionat primarul.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.