Oficialii europeni nu cad de acord daca actualele tratate ale UE mai fac sau nu fata unei extinderi dupa Romania si Bulgaria

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, procesul de extindere nu va fi blocat din cauza neadoptarii Constitutiei europene. "Exista o neintelegere. Nu consideram ca sub Tratatul de la Nisa nu putem avea noi membri", a spus Barroso, adaugind faptul ca respectivul tratat prevede revizuirea organizarii Comisiei Europene dupa ce organizatia ajunge la 27 de membri. Nu de aceeasi parere este insa Parlamentul European, care a adoptat la 19 ianuarie anul acesta Raportul Duff-Voggenhuber, conform caruia "nu este posibila o extindere UE dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, pe baza Tratatului de la Nisa".

Reforma institutionala

Tratatul de la Nisa nu prevede numarul de parlamentari sau greutatea votului pentru noi membri UE, dincolo de numarul de 27. Diplomati citati de Reuters considera ca aceste prevederi ar putea fi incluse in tratatele de aderare ale tarilor respective, dar acest lucru va fi foarte complicat fara o reforma institutionala. Comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, crede la rindul sau ca e nevoie de o reforma institutionala pentru a putea include noi membri in Uniune.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.