Prapad peste judetul Suceava. Lacrimi, neputinta, oameni disperati care si-au vazut agoniseala de o viata luata de ape si autoritati care cu greu fac fata situatiei

Opt persoane au decedate, alte opt sunt disparute, aproximativ 2.000 de case sunt distruse total sau partial, poduri, podete si drumuri afectate, toate acestea reprezinta bilantul partial al inundatiilor provocate de ploile abundente cazute in ultimele doua zile pe raza judetului. Nici Capitala n-a scapat de furia apelor si ca de fiecare data autoritatile si sistemul de canalizare au fost prinse nepregatite.

Premierul Tariceanu, in vizita in localitatile inundate

Gravitatea situatiei din comuna Arbore a facut ca la cateva ore dupa producerea dezastrului, la fata locului sa vina si prim ministrul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu. Insotit de ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, premierul a sosit in Arbore in cursul dupa amiezii de sambata, inspectand personal zonele cele mai afectate de inundatii.

Tariceanu a convocat si a condus comitetul pentru situatii de urgenta, luand la fata locului primele masuri pentru sprijinirea sinistratilor. Tariceanu a precizat ca a dispus, ca prioritate, cautarea persoanelor disparute si demararea lucrarilor pentru refacerea infrastructurii distrusa de inundatii. El a dat asigurari ca zilele acestea in comuna Arbore vor fi trimise ajutoare de la rezerva de stat, urmand ca in cursul acestei saptamani Guvernul sa asigure fondurile necesare pentru sinistrati si pentru refacerea caselor. Premierul a declarat ca pentru fiecare familie care are victime Guvernul va aloca 30 milioane de lei, in timp ce pentru sinistrati se vor da cate 1,5 milioane de lei.

De asemenea, la aceste ajutoare se vor adauga si fondurile necesare pentru refacerea drumurilor, podetelor si podurilor afectate de inundatii, dupa ce autoritatile judetene vor finaliza evaluarea pagubelor. In localitatea Arbore au ajuns sambata si Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, insotit de staretul Manastirii Putna, Melchisedec, pentru a vedea dimensiunea dezastrului provocat de viituri.

Impresionat de tragedia locuitorilor din Arbore, inaltul ierarh le-a promis acestora ca din banii si cu lemnul arhiepiscopiei va construi casele distruse, cu ajutorul voluntarilor. Sase persoane au decedat si alte sase sunt date disparute in judetul Suceava in urma inundatiilor provocate de precipitatiile abundente din noaptea de vineri spre sambata, a anuntat generalul de brigada Liviu Viorel Nemes de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, intr-o conferinta de presa organizata sambata la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a cerut autoritatilor locale sa ia masurile necesare pentru avertizarea locuitorilor din zonele cu potential de pericol, precum si verificarea vailor inguste si a albiilor raurilor pentru a se evita producerea unor blocari ale cursurilor apelor. Prioritatile pentru perioada imediat urmatoare sunt cautarea persoanelor disparute, asigurarea apei potabile si a asistentei medicale pentru sinistrati si luarea tuturor masurilor de avertizare in cazul unor noi precipitatii abundente.

Grindina a afectat mai multe localitati din Maramures
In ultimele zile in judetul Maramures s-au produs fenomene de instabilitate atmosferica, asociate cu descarcari electrice, grindina si intensificari de scurta durata a vantului. In municipiul Baia Mare vantul a suflat in rafale cu o viteza de 13 m/s. S-au inregistrat depasiri ale pragurilor critice de precipitatii la zece statii pluviometrice (Vadu Izei 60 l/mp; Sighetu Marmatiei 24 l/mp; Mara 20,2 l/mp; Salsig 21 l/mp; Buciumi 20 l/mp; Botiza 18 l/mp; Dragomiresti 17,5 l/mp; Stramtura 12,4 l/mp; Sieu 13,8 l/mp si Ocna Sugatag 13,6 l/mp, transmite corespondentul AMOS News.

Comuna suceveana Arbore, in alerta

Autoritatile sucevene sunt in continuare in alerta de gradul zero, avand in vedere ca paraul Clit din comuna Arbore ar putea sa produca o noua viitura si sa inunde zona, deja calamitata noaptea trecuta. Ultimul bilant al inundatiilor din judetul Suceava arata ca au fost afectate peste 2.578 de gospodarii in 22 de localitati, inregistrandu-se sase morti, iar sase persoane sunt inca date disparute. Doua sate sunt complet izolate, respectiv satul Gura Solci din comuna Granicesti si Pietroasa din comuna Voitinel.

Au fost distruse in totalitate 16 locuinte, iar alte 129 de locuinte au fost grav avariate. Au fost distruse complet 51 de anexe gospodaresti, iar alte 492 au fost inundate. Au fost afectate 11 obiective social economice, 3.920 de fantani colmatate, 47 de poduri distruse, 133 de poduri si podete avariate, cinci punti pietonale avariate sau distruse.

Au fost afectati 3,6 kilometri de drum national, 135,79 de drumuri judetene si comunale, 26,7 de strazi, sase kilometri de drum forestier si o jumatate de kilometru de cale ferata.

Au fost avariate sapte retele electrice, 2.575 de metri de aparari de maluri au fost avariate sau distruse in totalitate.

Au fost inundate 3.464,5 hectare de teren agricol. Reteaua de alimentare cu apa a fost afectata pe o lungime de 400 de metri, iar reteaua de canalizare distrusa pe o lungime de 100 de metri. Echipele de interventie se afla in teren pentru a cauta disparutii, pentru a incerca sa restabileasca toate caile de comunicatii, telefonice, electrice, precum si transportul.

Capitala s-a transformat intr-o mica Venetie

Ploaia torentiala de sambata a dat, din nou, emotii edililor Capitalei, care au fost nevoiti sa intre in alerta la scurt timp dupa caderea primilor stropi de ploaie. Bucurestiul a devenit timp de cateva ore impracticabil din cauza acumularilor mari de apa de pe carosabil, sistemul de canalizare a orasului dovedindu-se si de aceasta data incapabil sa faca fata cantitatilor mari de apa. Zonele cu mare risc de inundatii au fost declarate cunoscute de aceasta data de catre autoritatile locale, ei mobilizand pentru aceste locuri masini si echipaje gata sa intervina operativ. Istoria s-a repetat pentru aceleasi zone - Pasajul Jiului, cartierul Giulesti-Sarbi, Pasajul Muncii, cartierul Olimpia (fara canalizare si unde apa a ajuns la nivelul masinii speciale de interventie).

Datele culese din teren de edilii orasului arata ca pe sectoare zonele cu mari probleme au fost - in sectorul 1, pe Calea Floreasca, pe strazile Dinicu Golescu, Zambaccian, Londra, unde, potrivit primarului Andrei Chiliman, au avut loc refulari ale canalelor in subsolurile unor case. "Am trimis de urgenta masinile sa lucreze au am stiut ca exista probleme", a spus Chiliman.

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a fost mobilizat imediat, pregatind sapte vidanje, opt motopompe gata sa intervina in cursul zilei si daca este nevoie la noapte."Sunt la Primarie, am luat legatura cu toti directorii si inspectorii serviciilor. Am anuntat ca 40 de persoane sa fie pregatite sa actioneze in zonele predispuse la inundatii, cum ar fi Podul Colentina", a afirmat Ontanu.

Sectorul 3 a avut cea mai serioasa problema, in cartierul Olimpia inregistrandu-se o mare aglomerare de apa din lipsa canalizarii. Apa Nova a transportat aici autospeciale pentru degajarea apei, dar operatiunea va continua circa o zi, cantitatea de apa acumulata fiind destul de mare. Comandamentul Situatiilor de Urgenta a fost alertat in sectorul 4 cu doua zile inainte de inceperea ploii, cand a fost aprobat si planul pentru inundatii. Adrian Inimaroiu a aratat ca zonele limitrofe din sector - Cretestilor, Aparatorii Patriei, Tineretului au avut mici acumulari de apa."Au fost 6-7 strazi sub apa, dar in acest moment nu sunt probleme deosebit de grave. Am avut doua masini pe teren de la Apa Nova si de la Administratia Domeniului Public sector 4 ca sa intervina in curtile oamenilor, unde exista inundatii", a spus Inimaroiu.

In sectorul 5, utilajele speciale au actionat in zona Alexandriei, unde nu exista posibilitatea de scurgere a apelor. "Avem experienta de la ploile de anul trecut si am pregatit doua vidanje si patru cisterne care trag apa. Situatia este acum aici sub control", a declarat Virgil Mirea, directorul administratiei domeniului public.

Primarul Cristian Poteras a recunoscut ca zona Giulesti-Sarbi din sectorul 6 este una cu mari probleme. Aici s-a intervenit cu utilaje de la Apa Nova si pompieri pentru a mentine sub control situatia. Viceprimarul general Razvan Murgeanu a aratat, la randul sau, ca sistemul de canalizare a Bucurestiului este subdimensionat si daca ploaia ar fi continuat situatia "scapa de sub control". "Canalizarea a fost proiectata sa preia apele in sistem de presiune, dar la ploi cu debite mai mari, sistemul nu face fata sa preia apele in sistem optim", a precizat Murgeanu, anuntand ca municipalitatea are deja intocmit un studiu de fezabilitate pentru refacerea si modernizarea canalizarii.

Licitatia pentru demararea acestui proiect a avut loc in luna ma rtie, finantarea fiind asigurata din emisiunea de eurobonduri in valoare de 130 de milioane de euro.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.