O grupare de crima organizata, formata din nu mai putin de 83 de romani care actionau in Romania si Europa de Vest, specializata in producerea si plasarea unor cititoare de carduri, precum si clonarea cartilor de credit si extragerea banilor din conturile titularilor, a fost anihilata de ofiterii de la Crima Organizata. In cadrul actiunii, numita "Armaghedon", ofiterii romani au facut in Bucuresti si Constanta 23 de perchezitii simultane, cei spanioli efectuand 32 de descinderi in opt provincii. In Romania au fost retinute 12 persoane, dintre care sase au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, in Spania fiind retinute 66, majoritatea romani.

Operatiunea "Armaghedon", care viza anihilarea unei ample retele de falsificatori de carduri, a fost demarata in luna septembrie 2005 de catre Brigada Centrala de Investigatii si Delincventa Specializata din Spania, la succesul acesteia contribuind politisti spanioli, romani si italieni, sprijiniti de Interpol si Europol.

Anterior celor 23 de descinderi efectuate marti in Bucuresti si Constanta, Politia Spaniola (Unidad de Delincuencia Especializada y Violenta, impreuna cu Departamento de Interventia Imediata) a descins in nu mai putin de 32 de locatii, din opt provincii spaniole, printre care Madrid, Malaga, Valencia, Barcelona, Alicante si Granada. In urma acestora au fost identificate si retinute 66 de persoane, majoritatea romani, sub aspectul asocierii ilegale in vederea comiterii infractiunilor de falsificare de moneda, jafuri, talharii, intimidare, escrocherii si falsificare de documente.

In urma perchezitiilor, supervizate de procurorii spanioli Juez del Juygado si Jucen del Olmo, autoritatile spaniole au ridicat arme de foc, autoturisme, bijuterii, calculatoare, scanere, imprimante, dispozitive de citit carti de credit, documentatie bancara diversa si altele.
Probele stranse de anchetatori dovedesc faptul ca gruparea de crima organizata era structurata piramidal, compusa din lideri, locotenenti, executanti si racolatori, care-si desfasurau activitatea la nivel international.

6 arestati in Romania si 4 in Italia

Potrivit unui comunicat al Politiei Romane si Ministerului Public, in urma celor 23 de perchezitii efectuate marti in Bucuresti si Constanta, au fost identificati 12 membri ai gruparii, intre care si un urmarit general, pe numele caruia fusese emis inca din 2003 un mandat de executare pentru o pedeapsa de 5 ani. De asemenea, anchetatorii au stabilit ca filiera romana era condusa de doi capi ai lumii interlope din cele doua localitati, Ion Murgui si Gabriel Ciuperca.

Miercuri, toate persoanele au fost audiate, judecatorii emitand pe numele a sase dintre acestia mandate de arestare preventiva de 29 de zile. Fata de alti opt membri ai gruparii, care actionau in strainatate, s-au emis mandate de arestare pentru 30 de zile in lipsa.

In urma perchezitiilor, au fost ridicate bunuri, calculatoare, carti de credit de tip blank si echipamente artizanale ce urmau a fi montate la bancomate, precum si suma de 140.000 de euro.

Pe durata verificarilor s-au desfasurat activitati complexe si s-a cooperat informativ cu autoritatile italiene, dar si prin intermediul ofiterului de legatura roman la Roma. De altfel, in urma acestei cooperari, au fost arestati in Italia patru dintre membrii gruparii care actionau in strainatate.

Informatii furnizate de SRI

In ceea ce priveste ancheta din Romania, procurorii si ofiterii de la Crima Organizata sustin ca au demarat, la inceputul acestui an, in urma unor informatii furnizate de SRI potrivit carora, in Constanta si Bucuresti s-a constituit un grup de crima organizata specializat in instalarea ilegala a unor cititoare de carduri bancare folosite in Romania, Italia, Germania, Franta, Canada, Turcia. Gruparea era specializata si in instalarea unor dispozitive electronice pentru copierea cardurilor, dar si in recuperarea acestora, extragerea si utilizarea informatiilor pentru falsificarea de carti de credit prin clonarea celor originale.

Decriptarea si inscriptionarea magnetica se realiza cu ajutorul unui software specializat, cartile de credit falsificate fiind folosite pentru extragerea sumelor din conturile titularilor din tara si strainatate.

Operatiunea "clanul Tanase"

O actiune similara a fost demarata la data de 13 martie a.c. de catre ofiterii romani si spanioli. Operatiunea viza de aceasta data anihilarea clanului "Tanase", specializat in traficul de minori.
Grupul infractional organizat avea stranse legaturi in Spania si alte state din vestul Europei, victimele fiind racolate din judetele Iasi, Constanta, Bacau, Neamt, Maramures si Vaslui.

Dupa mai multe luni de filaj si investigatii, atat in Romania cat si in Spania a fost desclansata operatiunea de prindere a liderilor gruparii. Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, luptatori de la Grupul Special de Protectie si Interventie "Acvila", trupe de jandarmi si ofiteri de la Serviciul de Informatii si Protectie Interna au descins la 6 adrese pentru a-i salta pe cei vizati.

Banda de crima organizata racola tinere carora le obtinea pasapoarte falsificate, prin substituire de persoana, in scopul de a le scoate ilegal din tara si a le transporta in Spania, unde erau obligate sa se prostitueze. Cele cateva milioane de euro obtinute din exploatarea pe "piata sexuala" a tinerelor i-au determinat pe membrii gruparii sa puna, incepand cu anul 2003, bazele unei adevarate industrii de acest gen, fiecare membru al clanului avand sarcini precise, intr-o ierarhie prestabilita.

Surse judiciare sustin ca verificarile in cazul clanului Tanase au inceput in Spania, mai exact la Malaga, in urma cu cativa ani. Atunci a fost cerut si sprijinul oficialilor de la Bucuresti pentru furnizarea mai multor date despre o retea care aduce tinere din Romania si le obliga sa se prostitueze.

Belgian se afla intr-o inchisoare din Spania

Anchetatorii spun ca seful clanului, Cosmos Tanase nu se afla in Romania, insa este foarte probabil ca el sa fi fost deja capturat la Madrid. Sase persoane au fost ridicate din Iasi, pe numele lor emitandu-se mandate de arestare preventiva.

Fratii Cosmos si Belgian Tanase, au fost dati in urmarire internationala, chiar daca ultimul se afla de anul trecut intr-o inchisoare din Spania. Cunoscut sub numele de "Printul tiganilor", Cosmos a reusit sa plece din Romania in cursul anului 2005, cu numai cateva ore inainte de a fi dat in consemn la frontiera.
Procurorii DIICOT si ofiterii de la Crima Organizata au descins la Iasi, in sapte imobile de lux, vile si apartamente, toate proprietatea membrilor clanului.

De asemenea, au fost confiscate aproape 3,5 kg de aur, aparatura electronica si sume importante de bani. In proprietatea clanului se gasesc si masini de lux - Audi, Porche, BMW si chiar un Hammer - , dar si cateva vile in judetul Constanta.

Flagrantul din Bucuresti

In noaptea de miercuri spre joi, ofiterii bucuresteni si procurorii de la Crima Organizata au anihilat o alta grupare infractionala care, in perioada martie-iunie 2006, a falsificat instrumente electronice de plata apartinand unor banci straine si a efectuat operatiuni financiare ilegale.

Astfel, ofiterii de la Crima Organizata impreuna cu "cagulatii" DIAS i-au prins in flagrant pe bucurestenii Gheorghe C. (28 de ani) si Mihai Roberto P. (31 de ani), care impreuna cu giurgiuveanul Thomas Cristian M. (28 de ani) scoteau bani, folosind un card falsificat, dintr-un bancomat situat in Sos. Mihai Bravu.

La perchezitiile domiciliare au fost gasite cinci pistoale cu gaz, opt cartuse pentru pistol, cu bila, trei autoturisme de lux in valoare de 85.000 euro, echipament folosit in vederea falsificarii instrumentelor de plata electronica, in valoare de 250.000.000 lei vechi, precum si 1,2 miliarde lei si 8.000 euro cash, bani rezultati din activitatile infractionale.

Cei trei au fost retinuti si prezentati ieri Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup organizat in vederea savarsirii de infractiuni, falsificarea instrumentelor de plata si punerea in circulatie a unui astfel de instrument, detinerea de echipamente in vederea falsificarii si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.