Senatorii au respins amendamentul cu privire la scaderea cotei TVA la alimente. Reprezentantii industriei de profil critica decizia

Reprezentantii producatorilor din sectorul alimentar si-au aratat indignarea fata de faptul ca Senatul a aprobat scaderea cotei TVA la anumite produse si servicii, dar nu si la alimente. Astfel, la inceputul saptamanii senatorii au aprobat diminuarea cotei reduse de TVA de la 9% la 7%, dar nu au fost de acord cu amendamentul privind includerea produselor alimentare in categoria celor taxate cu cota redusa.

Reactiile reprezentantilor producatorilor din acest domeniu au fost cat se poate de critice la adresa "carmuitorilor". "Sunt mahnit de faptul ca prin aprobarea amendamentului pentru reducerea TVA la produsele alimentare ar fi adus un veritabil castig economic mai ales din punct de vedere social. Este clar ca politicul nu este interesat de asta, ci doar de a aduce bani la bugetul de stat", ne-a spus Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara.

"Reducerea TVA ar fi insemnat un aport financiar pentru toti"

Acesta a aratat, de asemenea, ca pe langa populatie, in general, de pe urma reducerii TVA la alimente avea sa se "ingrase" si bugetul statului. "Efectul imediat al reducerii cotei ar fi fost in primul rand un pret mai mic la alimente. In mod firesc, ar fi crescut consumul, producatorii, distribuitorii si comerciantii ar fi inregistrat profituri pe masura, si in mod si mai firesc, statul avea sa incaseze impozite mai consistente. Deci, reducerea TVA la alimente ar fi insemnat un aport financiar pentru toti", a adaugat presedintele FSIA. Opinia acestuia este impartasita si de Valeriu Steriu, vicepresedinte in cadrul Federatiei Patronale din Industria Alimentara. "E mai mare pacatul ca nu a fost aprobat amendamentul, mai ales ca acum era cel mai bun moment pentru scaderea preturilor la alimente", a spus Steriu.

5 "pentru", 5 "impotriva"

Amendamentul privind scaderea cotei reduse la 7% a fost propus de senatorul PRM Gheorghe Funar si a fost aprobat si de Comisia de Buget-Finante cu 5 voturi "pentru" si 4 "impotriva". Tot Funar a formulat amendamentul legat de includerea in baza de impozitare cu cota redusa a produselor alimentare, care a fost la balotaj in Comisie, cu cinci voturi "pentru" si 5 "impotriva" si a fost respins in plen. Cota redusa de TVA se aplica in prezent pentru manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii, livrarea de proteze si accesoriile acestora, cu exceptia protezelor dentare, si medicamente de uz uman si veterinar.

Cota redusa, dar pentru altele

Cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al domeniilor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping si prestarea unor servicii constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe, beneficiaza de asemenea de cota redusa. Plenul Senatului a adoptat, la jumatatea lunii aprilie, o propunere a conservatorilor initiata de presedintele PC Dan Voiculescu, privind reducerea la 9% a TVA pentru produsele alimentare de baza.

Propunerea conservatorilor vizeaza modificarea legii Codului Fiscal, in sensul diminuarii de la 19% la 9% a TVA pentru produse de baza precum paine, produse de panificatie, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez si oua. Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a dat raport de respingere propunerii legislative privind reducerea TVA la alimentele de baza, proiectul urmand sa fie transmis, in consecinta, cu raport de respingere in plenul Camerei.

Proiectul de lege aprobat de Guvern pentru modificarea Codului Fiscal a fost adoptat luni de Senat si urmeaza sa fie dezbatut in Camera Deputatilor. Modificarile legislatiei fiscale sunt prevazute sa intre in vigoare la inceputul anului viitor. Romania detine locul 2 in Europa in ceea ce priveste cota TVA la alimente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.