Pentru a beneficia de subventii europene, agricultorii trebuie sa utilizeze o suprafata de cel putin un hectar si sa pastreze terenul curat

Taranii care lucreaza cel putin un hectar de pamint vor putea de anul viitor sa solicite bani de la Uniunea Europeana. Pentru a beneficia de plati directe este important sa lucreze suprafete formate din parcele de cel putin 0,3 hectare. Daca aceasta conditie este indeplinita si in plus figureaza in Registrul Fermelor realizat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, agricultorul poate depune o cerere de solicitare in acest sens. "Se pot adresa centrelor locale ale Agentiei toti cei care lucreaza pamintul. Nu trebuie sa fie proprietari, este suficient sa administreze terenul pentru a fi eligibili", a precizat Nicolae Sterghiu, directorul general al APIA.

Taranul trebuie sa figureze in Registrul Fermelor

Pentru a se putea acorda subventiile, in acest an, fermierii au fost inregistrati de specialistii APIA in Registrul Fermelor. Acesta trebuia sa fie gata din martie, dar din pacate nu este finalizat nici acum. Oricum, daca apare in acest Registru, agricultorul va primi acasa anul viitor o cerere de subventie pretiparita cu datele declarate la inregistrare si un material grafic pe care sa isi identifice parcelele. Fermierii vor putea astfel sa indice numai schimbarile fata de momentul inregistrarii.

Apoi, datele vor fi introduse in calculator si comparate cu suprafata de referinta. In cazul in care suma suprafetelor declarate de fermieri ca parcele agricole utilizate este mai mare decit suprafata de referinta, este clar ca unul sau mai multi tarani au estimat gresit suprafetele folosite. In acest caz se va declansa automat procedura de control la fata locului. Trebuie precizat ca in momentul preinregistrarii fermierul este crezut pe cuvint si nu se verifica nimic.

Banii, doar in conturi bancare

Astfel, anul viitor vor exista trei categorii de fermieri: cei care sint in Registrul Fermelor si care si-au identificat parcelele agricole, cei care sint inregistrati, dar pentru care nu s-a realizat legatura cu parcela, si cei care nici macar nu figureaza in Registru. Daca fermierii din primele categorii vor primi acasa cerereile pretiparite, ceilalti vor trebui sa ia formularele de la centrul local APIA.

Agricultorul va completa cererea de subventie in care va declara numarul si marimea parcelelor utilizate si va face o schita a acestora. Cererea trebuie depusa la centrul local APIA pentru a fi autorizata. In acest scop, reprezentantii Agentiei vor efectua o verificare in teren. Dupa efectuarea controlului specialistii stabilesc care este suma cuvenita fermierului. Banii vor fi apoi virati in cont. "Cererile vor putea fi depuse din ianuarie pina in 15 mai 2007, iar banii vor ajunge in conturi dupa octombrie 2007. Nu s-au stabilit inca bancile la care se pot deschide conturi. Sigur este ca subventiile vor fi acordate in acest mod", a spus Doru Nechiti, director general adjunct APIA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.