Intr-o luare de atitudine fata de raporturile cu Republica Moldova, Presedintele Traian Basescu si-a ascuns cu greu nemultumirea fata de neadmiterea Romaniei la masa tratativelor in problema transnistreana si fata de unele actiuni controversate ale autoritatilor de la Chisinau.
Presedintele Basescu a inceput cu o tema Care provoaca In general iritare printre autoritatile de la Chisinau.
"Poporul roman se poate reunifica, cel putin in momentul de fata, in interiorul UE. Problema Transnistriei este o problema dificila. Din pacate, nici Ucraina, nici Federatia Rusa, nici Moldova nu au dorit participarea Romaniei la negocierile pentru Transnistria. Sigur ca se poate corela act lucru si cu ceea ce vedem ca se intampla cu schimbarea denumirii liceului romano-francez in moldoveano-francez, romano-englez in moldoveano-englez...", a spus Traian Basescu.

Presedintele Basescu si-a reluat, deci, si cu aceasta ocazie, formula privind Republica Moldova si Romania, ca doua state care intrunesc acelasi popor, formula, care este in continuare destul de alergica pentru guvernarea comunista de la Chisinau.

Traian Basescu nu doreste "reinghetarea" relatiilor
In acelasi timp, Traian Basescu a sugerat ca face eforturi sa nu genereze o reinghetare a relatiilor din cauza "exact acelorasi teme" care au inveninat relatiile dintre Bucuresti si Chisinau in trecut.

Republica Moldova este, pana la urma - a precizat Presedintele Romaniei - un stat independent si suveran, motiv pentru care autoritatile de la Bucuresti "incearca" sa nu gaseasca motive de reactie la deciziile contoversate ale Chisinaului.

Dar declaratia Presedintelui Romaniei pare sa fie deja o reactie - una de nemultumire - fata de faptul ca Republica Moldova, cel putin, s-a declarat reticenta fata de un anume "plan al Romaniei" de solutionare al conflictului trannistrean.

Despre existenta acestui plan a vorbit inca febuarie, in timpul unei vizite la Chisinau, Mihai Razvan Ungureanu. "Nu-mi veti cere acum sa merg mai in detaliu, cat nu exista O sanctiune executiva a acestui plan, iar sanctiunea executiva vine din partea Presedintelui Romaniei", spunea atunci Ministrul de Externe al Romaniei.

Ulterior, intr-un interviu pentru publicatia rusa "Kommersant", chiar Traian Basescu afirmase, la sfarsitul lunii mai, ca "mai devreme sau mai tarziu, /.../ noi vom putea propune o varianta acceptabila Pentru toti de solutionare a conflictului transnistrean". Potrivit ziarului "Kommersant", Traian Basescu a mai spus ca planul romanesc de solutionare a conflictului transnistrean ar putea fi facut public daca acesta va fi examinat de politicienii din Republica Moldova si Rusia, altminteri "va ramane in sertar".

Planul romanesc pentru Transnistria a ramas in sertar
Si chiar a ramas, dupa cum se pare. La acea data, autoritatile moldovene sustineau ca nici nu au fost anuntate oficial despre existenta vre-unui plan.

Ministrul de Externe Andrei Stratan declara la BBC inca la 31 mai ca a aflat doar din presa despre existenta planului Basescu si ca asemenea chestiuni trebuie consultate, mai intai, inclusiv cu reprezentantii UE si ai SUA - observatori la procesul de negocieri.

"Cunoastem ca astazi este propunerea uraineana, planul Iuscenko, asupra caruia lucreaza toate partile. Este un document bine chibzuit, in baza caruia a fost adoptata Hotararea Parlamentului privind principiile de baza ale statutului Transnistriei. Si, gandim noi, toti cei care doresc astazi sa ajute Moldova sa depaseasca aceasta problema ar fi cazul sa se concentreze asupra implementarii complete a prevederilor si propunerilor ucrainiene vizavi de acest subiect deosebit de important", declara la BBC Andrei Stratan, la 31 mai 2006.
Ulterior, autoritatile moldovene nu au mai abordat in nici un fel poblema unei contributii speciale a Romaniei la solutionarea conflictului transnistrean, lasand sa se inteleaga ca este cel putin intarziata.

Reclamatii la Bruxelles

Sugestia a ramas, se pare, intacta: nu poate fi abandonat un plan in derulare, cel ucrainian, care mai este si consolidat cu o Hotarare speciala a Parlamentului Republicii Moldova, votata, altminteri, in mod unanim.
Intre timp, potrivit unei oficialitati de la Bruxelles, Vladimir Voronin s-a plans lui Javier Solana ca Romania intarzie semnarea tratatului de baza cu Republica Moldova.
Seful diplomatiei europene a declarat dupa convorbirile cu Presedintele Voronin ca Romania are obligatia morala de a avea relatii normale cu tarile vecine.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.