O delegatie a Parlamentului European in Romania a primit asigurari ca tara noastra isi va rezolva problemele integrarii pana in toamna

"Romania a muncit enorm, suntem impresionati de progresele facute", a declarat ieri Caroline Lucas, europarlamentar aflat intr-o vizita de evaluare a progreselor facute de tara noastra in vederea integrarii. Alaturi de Lucas, membra a grupului parlamentar al Verzilor, s-a aflat si spaniolul Daniel Varela Suanzes-Carpegna, membru al Partidului Popular European. Ambii fac parte din Comisia pentru Comert International (INTA) a PE, Suanzes-Carpegna fiind vicepresedintele acestui for. Europarlamentarii vor intocmi un raport care va fi folosit pentru elaborarea unei rezolutii a PE ce va fi dezbatuta in toamna, dupa ce Comisia Europeana va face public viitorul Raport de tara.

"Romania a muncit, intr-adevar, foarte mult", a spus spaniolul, care, ca si colega sa, a dat de inteles ca a fost convins de guvernanti ca lucrurile sunt pe calea cea buna si ca problemele vor fi rezolvate pana in octombrie. "Nu va fi usor, fiecare va trebui sa se implice in acest moment istoric", a avertizat el.

Comertul nu va fi o problema

Uniunea Europeana este cea mai mare putere comerciala a lumii, iar venirea voastra va intari aceasta pozitie, a spus Suanzes-Carpegna. Integrarea nu inseamna ca trebuie sa renunte la vechii parteneri de comert, ci sa trateze altfel schimburile comerciale, chiar dintr-o pozitie mai buna, a declarat spaniolul.

Ideea ca intrarea in teritoriul vamal al Uniunii nu va fi o problema a fost intarita si de Marian-Jean Marinescu, seful delegatiei euroobservatorilor romani la PE, el fiind insotitorul delegatiei europene. El a afirmat ca peste 75% din comertul exterior al Romaniei se desfasoara cu tari din UE, astfel ca aderarea nu va avea un impact puternic in acest domeniu. Avand in vedere ca piata noastra este deschisa de zece ani, rezulta ca nu vor fi probleme majore, a explicat Marinescu.

"Taxele vamale ar putea fi o problema, pentru ca dupa alinierea la normele europene unele taxe vor fi mai joase, ceea ce va crea o concurenta mai mare pe piata", a spus Marinescu.

Turismul rural, o solutie

In ceea ce o priveste pe Caroline Lucas, desi a laudat progresele in desfasurare, a tinut sa puna degetul pe problema cea mai mare, cea a agriculturii, care a primit trei stegulete rosii in Raportul Comisiei Europene din mai. Principala problema care ar putea amana aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este "punerea in functiune a structurilor" care sa sprijine comunitatile rurale sa supravietuiasca dupa aderare.

"Romania trebuie sa faca eforturi pentru a sprijini micii fermieri, prin solutii cum ar fi turismul rural. Este un domeniu sensibil si speram ca in Romania sa nu se repete situatia din Polonia, unde multe mii de fermieri au falimentat dupa aderare", a spus Lucas.

"Din intalnirile pe care le-am avut cu membrii Guvernului pana acum am constatat ca sunt foarte optimisti si convinsi ca vor reusi sa rezolve toate problemele pana in octombrie", a adaugat Caroline Lucas.

In privinta impactului pe care il va avea alinierea legislatiei romanesti la cea europeana in domeniul comertului international, vicepresedintele INTA, Daniel Varela Suanzes-Carpegna, a apreciat ca efectele vor fi pozitive, intrucat Romania va avea "o mult mai mare putere".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.