Vasile Paraschiv a lucrat la stat, dar nu a turnat la Securitate. Dimpotriva: el a fost torturat tocmai pentru ca nu a vrut sa semneze delatiuni.

Pe lista cu turnatori a lui Dan Voiculescu ramin doar 7.999.999 de turnatori din cele opt milioane de romani care, spune el, lucrau la stat si au turnat la Securitate. Liderul conservator trebuie sa-l stearga de acolo cel putin pe ploiesteanul Vasile Paraschiv.

Astazi este un simplu pensionar. In urma cu aproape patru decenii era insa unul dintre cei mai periculosi si imprevizibili adversari ai regimului comunist, pe care a avut curajul sa-l infrunte ca simplu muncitor, chiar din functia de membru PCR. Urmarit ani in sir de Securitate, de dimineata pina seara, rapit de trei ori si supus torturilor, acesta nu a dat nici o nota informativa.

Demisionat din PCR

Razboiul lui Vasile Paraschiv cu sistemul comunist a inceput in toamna anului 1968. Era muncitor electromecanic la Combinatul Petrochimic Brazi, iar intr-o sedinta de alegeri de partid acesta s-a ridicat in picioare si a anuntat ca-si da demisia din partid. Acesta a si explicat de ce fetelor incremenite de frica: "Partidul nu respecta Constitutia si legile tarii. Guverna dupa legea bunului plac". Principii precum libertatea, dreptatea si democratia, pentru care intrase in partid la virsta de doar 18 ani, in 1946, erau calcate in picioare de PCR.

Internat in spitale de nebuni

Sistemul de represiune si-a facut simtita prezenta nu mult dupa iesirea din pardid. Pe 28 mai 1969 acesta a fost arestat pentru prima data. "M-au dus cu o duba la spitalul de nebuni din Urlati. Am facut greva foamei cinci zile, dupa care mi-au dat drumul", isi aminteste Vasile Paraschiv. In 1976, intr-o scrisoare pentru Europa Libera, a luat atitudine fata de suferinta fostilor membri ai Partidului Social-Democrat, care au refuzat unificarea cu comunistii in 1948. "Securitatea a pus mina pe scrisoare si intr-o dimineata cinci ofiteri m-au dus la sediul lor." Internat din nou la psihiatrie, la un spital din Voila, linga Cimpina. Diagnosticul: psihoza deliranta revendicativa sistematizata. "Cind mi-au dat drumul, au gresit si mi-au dat foaia de observatie s-o duc la Securitate. Eu am desigilat plicul, mi-am copiat continutul si am trimis apoi, prin Paul Goma, la Europa Libera o scrisoare. Motivul internarii era trecut retragerea din partid."

Revoltat la Paris

Asa s-a aflat pentru prima data in Occident de disidenta lui Paraschiv. Securitatea i-a permis totusi acestuia sa plece din tara in 1978, cu gindul ca va ramine acolo. Greseala. Ajuns la Paris, acesta a organizat o conferinta de presa in care a acuzat folosirea psihiatriei ca arma de represiune politica, punindu-se la dispozitie pentru un consult de specialitate care sa-i dovedeasca spusele. A intrat in contact cu sindicalistii francezi, dorind infiintarea unui sindicat liber in Romania. Acesta a fost motivul pentru care la intoarcere a fost expulzat din tara.

La presiunile Organizatiei Internationale a Muncii, a fost totusi reprimit, pierzindu-si insa locul de munca. Si-a gasit o slujba la o fabrica din Ploiesti, unde pe 8 martie 1979 a infiintat Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii. Represiunea Securitatii s-a intarit dupa acest moment. "Pe 28 mai 1979 m-au rapit pentru prima data. M-au dus in padurea Paulesti, unde m-au batut zeci de minute, pina m-au lasat mai mult viu decit mort."


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.