Romania nu are interdictie de a exporta armament, dar, ca tara viitoare membra a Uniunii Europene, are anumite obligatii, iar exportul de armament nu se poate face in state incluse in categoria celor ce sprijina terorismul sau care pun in pericol pacea la nivel global sau regional, a declarat joi, la Bruxelles, premierul Calin Popescu Tariceanu, cu referire la informatiile continute intr-un raport al organizatiei umanitare OXFAM privind productia de munitie.

Subliniind ca nu are cunostinta de continutul raportului acestei organizatii, care a fost prezentat in aceeasi zi la Londra, seful guvernului roman nu a facut alte comentarii pe aceasta tema. Potrivit raportului Oxfam, 76 de tari, intre care si Romania, fabrica in prezent munitie, iar analize facute la Londra de organizatia Doctori pentru Irak au evidentiat ca munitia pentru pustile AK-47 si pentru pistoalele semiautomate de 9 mm folosite in capitala irakiana provine din China, Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Rusia si Serbia. Raportul mai afirma ca gloante fabricate intre 1999 si 2004 in Republica Ceha, Serbia, Romania si Rusia au fost gasite la vanzare in Bagdad.

Autorii raportului mai constata ca mari producatori de munitie nu ofera niciun fel de date privind exporturile lor de munitie, in afara de cartusele pentru pusti. Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a negat implicarea Romaniei in furnizarea de armament insurgentilor din Irak. "Este practic imposibil sa furnizezi armament celui cu care te lupti", a spus el, explicand ca, pentru a face export de armament, Romania are nevoie de licenta. Acesta a mai adaugat ca: "Licentele se discuta inclusiv cu partenerii NATO. Toate licentele acordate de statul roman sunt obtinute dupa consultarea SUA, care are toate datele referitoare la posibile personae non gratae sau care sunt pe lista tarilor care nu pot primi licente pentru asa ceva".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.