Figura non-conformista in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) IPS Pimen Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor lupta de cativa ani pentru redobandirea padurilor care au apartinut Fondului Bisericesc din Bucovina. Asa cum am aratat in ziarul de ieri, inaltul ierarh ne-a declarat ca reactivarea Mitropoliei Bucovinei este o problema de viitor ceruta de credinciosii Bucovinei. Dar aceasta nu este numai de competenta sa ci, in duhul unitatii sobornicesti, ramane la analiza si hotararea Sf. Sinod al BOR.

- IPS Pimen, va rog sa ne spuneti ce veti intreprinde concret pentru redobandirea fondului forestier?

- Ceea ce am intreprins a ramas fara raspuns. Noi am solicitat retrocedarea, am prezentat toate documentele. si la Comisia judeteana privind retrocedarile s-a spus: dvs. nu sunteti persoana juridica de drept public, cum a fost Fundatia pana in 1949. Noi am raspuns ca nici nu se poate aceasta, conform Constitutiei actuale! Atunci Biserica era institutie de stat, acum nu mai este. si totusi, Inalta Curte de Casatie ne-a recunoscut ca suntem aceeasi fundatie, suntem continuatorii.

- Asadar, justitia v-a dat dreptate. Cine trebuie sa faca acum pasii decisivi?

- Guvernul! Au cerut sa facem dovada, am facut-o. Mai mult, Fundatia nu a fost desfiintata prin Decretul 243/1949, ci si-a incetat doar activitatea. Decretul respectiv este un act nul de drept, pentru ca nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Altii spun ca n-am fi fost proprietari, ci ca am fi fost administratori. Am fost proprietari! In 1949, dupa confiscare, statul s-a intabulat ca proprietar; pe aceeasi foaie de intabulare scrie mai jos: proprietar anterior - Fondul Bisericesc. Deci nu eu spun, ci comunistii au spus-o. Am fost proprietari, dar cu statut de fundatie...

Guvernul ar urma sa aprobe statutul si regulamentul de functionare, ceea ce nu a facut. Suntem amanati la nesfarsit, se tot cauta nod in papura. Nu ni s-au dat padurile pentru ca nu este vointa politica, si nu este vointa politica din cauza coruptiei. Sigur, nu toti juristii sunt corupti, dar o parte dintre juristi sunt. Iata ca juristii de la Inalta Curte de Casatie nu sunt corupti...

- Pana acum vi s-a dat ceva? Au fost la un moment dat cele 90 de mii ha date de Adrian Nastase.

- Ni s-au luat si acestea, desi trebuiau sa ne ramana. Ne-au pus sa intocmim harti care acum sunt la stat. Dar au fost luate de comunisti tot de la noi, de la Biserica, si am platit aproape 3 miliarde pentru operatiunea asta... Degeaba i-am cheltuit. Acum, de la inceputul anului s-a taiat mai mult decat s-a taiat in ultimii 10 ani. De ce spun asta, pentru ca pe hartie apare un volum, dar in realitate este un volum mai mare, ca sa ramana si celor de la silvic.

- Dar mai fura si oamenii simpli...

- Cu aprobarea silvicului. Si mi-au spus oamenii, unii s-au dus in padure cu politistul si acesta i-a trecut apoi de controalele aflate pe drum... Nimic fara stirea celor de la silvic si din politie.

- Dar si dvs. aveti cateva paduri in administratie acum. Sunt padurile parohiilor si se fura destul si de acolo... Nici dvs. nu aveti deocamdata o organizare foarte buna.

- Au fost constatate furturi, intr-adevar. N-am vrut sa-i mai platesc pe padurari, iar apoi au castigat in tribunal! A trebuit sa-i platim din urma. Asta-i justitia!... Unii oameni din justitie (sa nu scrieti acolo justitia, in general!).

- Sa recapitulam. Din '90 incoace ce vi s-a dat?

- S-a dat parohiilor cate 30 ha. si Nastase ne-a mai dat 90.000 ha pe timp de 4 luni de zile, apoi ni s-au luat inapoi...


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.