Investigatia britanica privind fregatele second-hand vandute Romaniei pe bani grei a declansat reactii virulente din partea unor fosti oficiali romani. Ei vad in aceasta ancheta un atentat la siguranta nationala a Romaniei si o conspiratie mondiala in care tara noastra este o biata victima.

In fapt insa, actiunea britanicilor are in spate rationamente simple si legi care urmaresc combaterea coruptiei si a spagii la nivel international. Inca din anii ’90 statele europene au realizat ca mita este omniprezenta in afacerile internationale, dar si ca spaga cauzeaza pierderi financiare importante guvernelor, consumatorilor si afacerilor. In aceeasi perioada s-a mai remarcat, potrivit unui studiu publicat de American Business Law Journal, ca: "Mituirea oficialilor straini are un impact coroziv asupra investitiilor, cresterii economice, dezvoltarii economiilor de piata si a institutiilor democratice si ca mita afecteaza stabilitatea politica".

Din aceste motive, la sfarsitul anilor ’90 au avut loc mai multe intalniri intre state ale lumii, in cadrul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), si s-a hotarat ca statele puternic industrializate si care au interese economice majore in afara granitelor nationale sa-si schimbe legislatia, pentru a combate mita si coruptia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.