Un sistem aflat pe marginea prapastiei nu poate fi salvat decat prin masuri radicale. Chiar si acestea pot ramane insa fara rezultat, daca banii continua sa vina cu taraita

Sanatatea romaneasca primeste de peste 50 de ori mai putine fonduri decat cea din Franta. Pe cap de locuitor, suma alocata la Bucuresti este de aproape 25 de ori mai mica decat la Paris. Iar aceasta este, cu siguranta, adevarata cauza a spagilor pe care trebuie sa le impartim in stanga si-n dreapta de fiecare data cand avem nevoie de medic, a spitalelor insalubre sau a cozilor de la farmacii. La fel de adevarat este ca, de multe ori, banii, asa putini cum sunt, sunt folositi cu incompetenta sau rea-vointa. Aparate de milioane de euro care zac nefolosite. Licitatii trucate sau incredintari directe, care ofera unitatilor medicale produse si servicii la costuri mult peste cele ale pietei. Scheme de personal total inadecvate volumului real de activitate, dar si medicamente scumpe, recomandate doar pentru ca medicul se simte dator fata de o companie sau alta, sau cheltuieli scapate de sub control.

Nu degeaba disputele cele mai aprinse au loc pentru conducerile marilor unitati medicale. Acestea sunt cele care pot tolera sau, din contra, opri risipa si ilegalitatile. Orice am face, ne intoarcem iarasi la lipsa banilor. "N-ai ce spera de la directori economisti, atata timp cat spitalele sunt subfinantate", spune fostul director de la Universitar, Sorin Oprescu. Altii, ca Timo van Voorden, CEO si presedinte Interamerican Romania, compania care detine spitalul privat Euroclinic, se intreaba in ce masura cunostintele unor economisti pot fi suficiente pentru conducerea unei unitati sanitare. "Sunt fericit de faptul ca directorul nostru executiv este medic, dar are si studii economice in strainatate. Ideal ar fi sa gasesti pe cineva care combina ambele atuuri", explica el.

Experimentul Nicolaescu salveaza sau distruge?

Spitalele, policlinicile, dispensarele, cabinetele medicilor de familie, farmaciile - toate au fost atinse, intr-un fel sau altul, de schimbarile fara precedent din ultimul an. Cum reforma nu este decat la inceput, nu putem sa-i dam note. Insa, putem sa spunem ca, fara un "cutremur", sistemul public de sanatate are mari sanse sa nu-si mai revina niciodata.

Reformele lansate de ministrul Eugen Nicolaescu au starnit reactii dintre cele mai diverse. Insa cele negative au fost, de departe, cele mai numeroase. Din pacate, demnitarul a gasit de cuviinta sa raspunda protestelor si criticilor cu vorbe dure si atacuri la persoana. Ceea ce nu-i va imbunatati, in nici un caz, imaginea. "Nu au un comportament normal", a spus ministrul despre sindicalistii care, la Timisoara, l-au intampinat cu pancarte, scandari si huiduieli in timp ce despre fostul ministru Ovidiu Branzan, initiatorul unei motiuni de cenzura pe tema sanatatii, a afirmat ca "de cand isi bate nevasta si o scoate afara din casa, nu mai gaseste argumente si atunci vine sa faca motiuni". In rest, ministrul se declara in continuare optimist, dar cere rabdare. "Vreti sa repar in trei zile ce au gresit altii in 16 ani? Nu-mi cereti minuni, ca nu sunt Dumnezeu", a spus el.

Pana cand va veni finalul reformelor si vom putea trage linie, spre a vedea daca rezultatul se apropie de cel promis sau nu, autoritatile ar trebui sa se invete cu opiniile negative referitoare la masurile luate. Cele mai acide luari de pozitii vor veni, desigur, din partea celor afectati direct de schimbari, mai ales daca se situeaza si pe pozitii politice adverse. Daca unii, fie ei directori inlocuiti din functie, fie medici amenintati cu scoaterea fortata la pensie, spun ca vor apela la justitie, altii, ca fostul director al Spitalului Universitar, Sorin Oprescu, par sa fi renuntat la lupta si dau senzatia ca asteapta ca reforma sa-si rupa singura gatul. "E haos in sistemul de sanatate, pentru ca inainte de intrarea in efectivitate a pachetului de legi, care si asa este unul aberant, trebuiau sa fie emise vreo 15 ordine de ministru, care sa poata face compatibil pachetul legislativ cu legea descentralizarii", explica el.

Colegul de partid al lui Oprescu, Ovidiu Branzan, este ceva mai combativ. El a declarat ca va fi inceputa o campanie de strangere de semnaturi in toata tara pentru demiterea lui Nicolaescu. "Sunt convins ca nici un roman nu poate avea o parere buna despre ministrul Nicolaescu, de la cetatenii care lesina in fata farmaciilor, pana la colegii de coalitie si chiar de partid", a afirmat el.

"Unde-i lege nu-i tocmeala. Cert este ca aplicarea pachetului de legi nu trebuie sa produca degringolada in sistem. Degringolada, care de altfel se vede acum cu ochiul liber, este periculoasa si, ca atare, guvernantii ar trebui sa fie mult mai atenti", cere prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, de la Institutul de Boli Infectioase "Prof. Matei Bals".

Critici vin si din partea sistemului privat de sanatate. Radu Dop, CEO Spitalul Euroclinic, crede ca ar fi o greseala sa se puna doar economisti la conducerea spitalelor. "Economisti gasesti probabil cateva sute de mii in tara. Dar cei care au competenta in managementul unitatilor medicale sunt mult mai putini. Eu sunt medic, dar am si studii economice facute in strainatate. Ideal este sa existe un mix de cunostinte medicale, financiare si manageriale. Trebuie formate competente, nu inlocuiti oamenii", explica el. In plus, considera Radu Dop, "o reforma adevarata trebuie sa recunoasca dimensiunile tuturor crizelor din sistem: criza de comunicare, criza de informatie (noi nu cunoastem sistemul), criza de management, criza de resurse materiale, financiare si umane".

Dincolo de comentariile la nivel teoretic, exista si acuzatii mult mai grave. Sorin Oprescu sustine ca exista informatii potrivit carora Spitalul Fundeni ar urma sa fie privatizat nu pentru a creste calitatea actului medical, ci pentru a se pune mana pe cele 39 de hectare de teren din patrimoniul institutiei. Acestea ar valora, la pretul actual al pietei bucurestene, peste 150 de milioane de euro.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.