Liderul PC a fost pus ieri in incurcatura de CNSAS, care a scos la iveala doua dosare de retea. Or, dosar de retea aveau doar informatorii

Dupa ce Dan Voiculescu a negat vehement de la Revolutie incoace ca ar fi colaborat cu Securitatea, CNSAS a reusit in sfirsit sa ajunga la urmele lasate in arhive de aceasta relatie. Este vorba despre doua dosare de retea, provenind din arhiva SRI, clasificate pina acum ca fiind de siguranta nationala.

"Exista un asemenea dosar asupra caruia am intrat in posesie acum citeva zile, pe care l-am fi putut avea tot atit de bine si acum doi ani cind, neavind decit un dosar subtirel, i-am dat acea hirtie lui Dan Voiculescu ca n-a facut politie politica", a spus Mircea Dinescu, membru al Colegiului.

"Procedura, odata demarata, a scos la iveala date si elemente noi. Aceste elemente i-au fost aduse la cunostinta domnului Dan Voiculescu cu ocazia intilnirii de astazi", a afirmat ieri si Cazimir Ionescu, purtatorul de cuvint al CNSAS.

Dosar de retea = dosar de informator

Tot acesta a declarat ca cele doua dosare noi al caror titular este Dan Voiculescu sint dosare de retea. Ce inseamna dosar de retea explica secretarul Colegiului, Constantin Buchet: "Fondul informativ sau de retea cuprinde dosarele de informatori/ colaboratori ai Securitatii, dosarele celor care aveau rolul de gazda (n.r. - isi puneau casa la dispozitie pentru intruniri conspirative), precum si dosarele de rezidenti, adica ale celor care conduceau o retea, fiind tot civili". Existenta dosarului de urmarire informativa pe numele lui Dan Voiculescu, pe baza caruia Colegiul a luat deciziile anterioare ca nu a facut politie politica, nu exclude existenta dosarului de retea, idee pe care Voiculescu a incercat sa o acrediteze pina acum. Cu alte cuvinte, el putea sa aiba in acelasi timp calitatea de urmarit si de informator.

Numele de cod al lui Voiculescu in dosarul de urmarire, deschis pe 19 iunie 1978 si inchis doar doi ani mai tirziu, era "Dorin".

Spectacolul declaratiilor

Reactia de ieri a lui Dan Voiculescu a fost surprinzatoare. El s-a prezentat la CNSAS, unde si-a citit dosarul, a fost audiat de Colegiu, iar dupa mai bine de doua ore, acesta a iesit si a declarat din nou ca nu exista probe noi in ceea ce priveste presupusa sa colaborare cu fosta Securitate.

"M-au intrebat tot despre lucrurile vechi si le-am lamurit, ca si data trecuta. Am deja doua sau chiar trei confirmari de la CNSAS ca nu am fost ofiter de Securitate si ca nu am facut politie politica", a spus nonsalant Voiculescu. Dupa mai putin de un sfert de ora, membrii CNSAS au infirmat cele spuse de el, aratind ca, daca nu ar fi existat elemente noi, nici nu ar fi fost audiat.

Ca urmare, o ora mai tirziu, Dan Voiculescu s-a decis sa vorbeasca intr-o conferinta de presa despre aceste dosare, sustinind "inutilitatea secretizarii lor", caci "nu contin mare lucru". Liderul PC a mai tinut sa precizeze ca le-a trimis cite o scrisoare lui Basescu si lui Tariceanu, in care i-a rugat sa nu il nominalizeze, respectiv investeasca vicepremier pina cind CNSAS nu ii va da un raspuns sigur. Potrivit membrilor Colegiului, verdictul va fi dat in cel mult zece zile, dar destul de probabil miine, urmarindu-se si verificarea microfilmelor de la SRI.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.