Un proiect aberant de modificare a unei legi, inaintat de senatorul liberal Daniel Ilusca, da posibilitatea oricui sa detina cu titlu de proprietate teren in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Daca proiectul va fi promulgat, Romania va calca din nou in picioare recomandari ale conventiilor internationale specializate in probleme de mediu

Goana dupa teren in Delta Dunarii dateaza de 16 ani. Dupa Revolutie, mii de afaceristi sau oameni simpli indragostiti de Delta si-au putut achizitiona teren in Rezervatie fara prea mari batai de cap. Niciodata nu a fost, insa, loc pentru fraude mari. Expertii conventiilor internationale interesati de Delta Dunarii sau chiar ecologistii romani au impiedicat proiecte gigantice precum statiunea turistica de la Sulina care ar fi distrus ultima plaja salbatica din Europa.

Acum, insa, cei care doresc pamant in Rezervatia Biosferei sunt pe cale sa-l obtina fara prea multe batai de cap. Proiectul de lege inaintat de senatorul Ilusca ar putea facilita acest lucru. Pana acum, insa, proiectul a intampinat greutati in Senat (unde a fost respins de curand din lipsa de cvorum) si va fi prezentat in urmatoarea perioada Camerei Deputatilor.

PENTRU BASTINASI

Titluri de proprietate pentru localnicii din Delta au inceput sa se dea din 2002, in baza legii 679. Botezat Legea Hritcu, actul normativ dadea posibilitatea locuitorilor din Delta sa primeasca pamantul casei in care locuiau, curtea si gradina. Si asta pentru ca Legea 18 nu putea fi aplicata in Rezervatie, intrucat acolo nu au fost CAP-uri. Legea din 2002 se referea, insa, doar la noua localitati din Rezervatie si acesta este punctul de plecare al proiectului lui Ilusca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.