Sefi de stat si ministri de Externe din tarile riverane Marii Negre se intalnescpentru intarirea colaborarii economice si rezolvarea conflictelor din zona

Astazi incep la Bucuresti lucrarile summit-ului de lansare al Forumului Marii Negre pentru Dezvoltare si Parteneriat. Participa presedintii din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova si Ucraina, iar delegatiile din Bulgaria, Grecia, Lituania si Turcia sunt conduse de ministrii de Externe.

La summit sunt prezenti si reprezentanti ai unor organizatii internationale, printre care Robert Simmons, reprezentant special al Secretariatului General al NATO pentru zona Caucazului si Asiei Centrale, Erhard Busek, coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est s.a.
Intr-un studiu prezentat de site-ul EurActiv.ro se afirma ca Forumul da sansa Romaniei sa impuna viziunea sa asupra viitorului Marii Negre drept politica oficiala a Uniunii Europene, mai ales ca UE nu are inca o politica explicit asumata in privinta acestei regiuni. Promovarea de catre Romania a Forumului drept cadru de dialog porneste sub auspicii favorabile, intr-o perioada in care UE devine din ce in ce mai interesata de stabilitatea zonei, iar statele membre constientizeaza nevoia de colaborare economica si politica.

O initiativa romaneasca

Organizarea la Bucuresti a acestui eveniment este consecinta interesului Romaniei fata de zona Marii Negre, revigorat odata cu preluarea functiei de presedinte de catre Traian Basescu.

Astfel, din 2004, Romania incearca sa impuna o viziune proprie de securitate in aceasta zona, marcata de instabilitate politica si de pericolul acutizarii unor conflicte inghetate. Pana acum, gasirea unor modalitati de colaborare extinsa a fost obiectul unor organizatii precum Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est sau Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre (BSEC).

Prima se va transforma, din 2008, in Consiliul pentru Cooperare Regionala si urmeaza sa se axeze pe accelerarea integrarii europene a tarilor din zona. In cadrul BSEC s-a constituit in 1999 Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre, iar in 2004 Fondul pentru Dezvoltarea Proiectelor care sa sprijine proiectele comune initiate de tarile membre.
Prin Forumul lansat astazi la Bucuresti se intentioneaza crearea unei organizatii care sa raspunda, deopotriva, accelerarii dezvoltarii economice a regiunii, dar si nevoii de rezolvare timpurie a potentialelor probleme de securitate pentru tarile riverane.

Zona de ciocnire a intereselor

In avanpremiera summit-ului, Fundatia "Konrad Adenauer" a organizat la Bucuresti dezbaterea "Abordari viabile ale cooperarii la Marea Neagra". Site-ul EurActiv.ro a prezentat o parte din concluziile acestui seminar. Astfel, Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a declarat ca UE ar putea sprijini dezvoltarea economica a regiunii datorita intereselor pe care Uniunea le are in zona.

"In ceea ce priveste resursele energetice, UE are un interes in dezvoltarea de rute alternative de tranzit prin regiunea Marii Negre pentru a le completa pe cele deja existente, prin Nord si Sud", a spus Simons.

Ovidiu Dranga, director general in MAE, a prezentat dimensiunile politicii urmarite de Romania in zona extinsa a Marii Negre: dezvoltarea democratica, economica, securitatea de tip "soft" (fara o componenta militara accentuata), promovarea culturala si impunerea problematicii zonei pe agenda prioritatilor UE.

Sergiu Celac, director general alternant la Centrul International pentru Studii ale Marii Negre, a afirmat ca, in urma cresterii economice si a perspectivei ca toate statele membre BSEC sa devina membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului, BSEC ar trebui sa ia in considerare crearea unei zone de liber-schimb.

Tetyana Starodub, de la Institutul National pentru Probleme de Securitate Internationala (Ucraina), a acuzat Rusia ca incearca sa impuna in zona o dominatie geopolitica, fapt ce impiedica Ucraina sa-si asume o pozitie de lider regional.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.