Seful organismului anti-frauda al Uniunii Europene - OLAF - a laudat Romania pentru modul in care protejeaza banii veniti de la UE. Franz Hermann Bruner spune ca autoritatile de la Bucuresti au facut un pas urias in acest domeniu. seful OLAF a participat in Capitala la reuniunea curenta a institutiei europene care se ocupa de masurile impotriva fraudelor cu fondurile europene. La discutii au luat parte cei mai inalti reprezentanti ai Oficiului European pentru Lupta Antifrauda dar si functionari din statele care au aderat in ultimul val la Uniunea Europeana.

Scopul reuniunii a fost ca Romania si Bulgaria sa poata face un schimb de experienta cu cele zece noi tari membre, inainte de a adera la randul lor la Uniunea Europeana. S-a facut si un bilant al progreselor facute de Romania in domeniul combaterii fraudei cu banii europeni.

Stegulet verde

Romania are un stegulet verde la acest capitol, ceea ce inseamna ca au fost create institutiile care vor impiedica fraudele cu fonduri europene. Comisia Europeana mai asteapta doar sa vada si primele rezultate, explica seful Oficiului European pentru Lupta Antifrauda, Franz Hermann Bruner.

Intre realizari seful OLAF vorbeste de procurorii care se ocupa de investigatii, alaturi de OLAF, si care ar fi "pregatiti, tineri si extrem de motivati". Pe de alta parte, cazurile de frauda sunt extrem de complexe si va fi nevoie de pregatirea profesionala a celor care le vor judeca dar si de un cadru legislativ adaptat, spune seful OLAF.

"Din acest motiv avem nevoie de o baza legala solida pentru magistrati, astfel incat sa aiba suficienta putere nu doar sa investigheze, dar si sa trimita cazurile in justitie. Deci e nevoie de un cadru legislativ. Dar, in al doilea rand avem nevoie de oameni care sa inteleaga sistemul european. Mediul economic s-a schimbat si, pentru cineva care are, sa zicem, 50 de ani, e ceva absolut nou, pentru ca nu a fost educat cu aceasta mentalitate. Asa ca ne intrebam, sunt magistratii romani pregatiti? si exista oare baza legala? Acestea sunt intrebarile care ne framanta acum", spune inaltul demnitar european.

"Trebuie sa dam o sansa Romaniei"

La ultima vizita, comisarul european care se ocupa de fondurile europene, Siim Kallas, spunea ca ar exista o suta de suspiciuni legate de posibile deturnari de fonduri europene, dintre care 36 in urmarire si 11 in ancheta. Tot Siim Kallas spunea ca, desi nici un caz nu a ajuns inca in instanta, Uniunea Europeana nu face presiuni ca acest proces sa fie accelerat.

Pe de alta parte, seful OLAF spune ca nu se teme ca vor fi probleme legate de utilizarea fondurilor structurale dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta pentru ca nu au existat nici in cazul ultimelor tari care au fost integrate in comunitatea europeana si de la care Romania are ce sa invete.

"Nu spun ca totul este perfect dar lucrurile merg. Vedem acest lucru si speram ca asa se va intampla si in Romania, chiar daca problemele sunt uriase si nu spun ca totul este perfect. Trebuie sa dam o sansa Romaniei. Vom continua sa facem ce am facut si pana acum. Vom continua monitorizarea si dupa aderarea Romaniei dar vom da si o mana de ajutor pentru a usura situatia pentru Romania", spune seful OLAF, Franz Herman Bruner.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.