Regele Mihai va participa la ceremonia inaugurarii monumentului eroilor de la cimitirul din localitatea Tiganca, de lnga Cantemir, Republica Moldova. Fostul suveran participa la invitatia Ministrului Apararii Nationale, Teodor Atanasiu. Este prima vizita in cuprinsul actualei Republici Moldova a Regelui Mihai.

Acum aproape 64 de ani Mihai I vizita impreuna cu Regina Mama Elena si Ministrul de Externe de atunci, Mihai Antonescu, Chisinaul pentru a participa la o parada si alte solemnitati consacrate in principal eliberarii anterioare a Basarabiei de sub ocupatia sovietica.

La cimitirul Eroilor de la Tiganca sunt inmormantati peste o mie de militari romani, cei mai multi dintre ei cazuti in luptele de la 1941. Inaugurarea de la Tiganca va avea loc joi, pe 1 iunie, la ora 12, iar Regele Mihai, care patroneaza evenimentul, va depune o coroana de flori in cadrul unei ceremonii militare, la care vor participa reprezentanti ai Presedintiei si Guvernului Romaniei, inclusiv Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu.

Autoritatile nu au confirmat participarea

Deocamdata, nimeni de la Chisinau nu a confirmat si nici nu a infirmat participarea vre-unui inalt oficial al Republicii Moldova la eveniment.

Istoricul si deputatul Crestin Democrat Ion Varta este de parere ca deocamdata ignorarea evenimentului de catre autoritatile Republicii Moldova denota cel putin o lipsa de eleganta politica si omeneasca.

"Ar fi fost normal, ar fi fost corect, daca acest eveniment ar fi avut o conotatie pe masura pe care o merita. Din pacate, nu stiu care va fi atitudinea autoritatilor Republicii Moldova... Nu stiu daca vor da curs..."

"Era normal sa fie reprezentata si institutia prezidentiala, poate chiar domnul Presedinte sa onoreze aceasta vizita si sa fie prezent la inaugurarea acestui cimitir."

"Mai ales ca domnia sa a participat la inaugurarea Complexului Memorial de la Serpeni, a celui de la Chisinau. Deci, era normal ca si in acest caz sa fie prezent la acest eveniment care este o manifestare a unui respect si a unui omagiu a celor care au cazut pe campurile de lupta ale razboiului al doilea mondial", a declarat la BBC Ion Varta.

Atitudine ambigua a oficialitatilor de la Chisinau

Autoritatile comuniste de la Chisinau impartasesc in continuare viziunea sovietica asupra celui de-al doilea razboi mondial potrivit careia Romania ar fi ocupat Basarabia, la 1941, in timp ce URSS ar fi eliberat-o, trei ani mai tarziu, de sub ocupatia romaneasca.

Pe de alta parte, Presedintele Republicii Moldova si liderul Partidului comunistilor de guvernamant Vladimir Voronin a facut anterior declaratii privind necesitatea reconcilierii dintre veteranii fostei Armate sovietice si cei ai Armatei romane.

Mai mult decat atat, Presedintele Voronin a reactionat promt, acum un an, atunci cand Ministerul de Externe al Federatiei Ruse l-a acuzat ca ar pune semnul egalitatii dintre veteranii sovietici si "nazisti".

"Ar trebui sa se stie ca Armata Romana, din august 1944, a participat la razboiul contra fascismului de partea coalitiei antihitleriste, iar Regele Mihai I al Romaniei a fost decorat de catre conducerea militara si politica sovietica cu Ordinul Victoria"- se afirma in martie 2005 intr-o declaratie a Presedintiei de la Chisinau.

Cu toate aceste, reticentele persista si fostul suveran ar putea sa asiste la ceremonia din 1 iunie doar in cercul acelora care se considera urmasi ai supusilor Majestatii Sale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.