Bucurestiul are sansa sa scape de statutul de „singura capitala europeana fara statie de epurare“.

Guvernul a semnat ieri cu Banca Europeana de Investitii un acord de imprumut in valoare de 25 milioane euro pentru reabilitarea statiei de epurare a apei de la Glina. Lucrarile de constructie vor incepe in 2006, dar vor dura cel putin cinci ani pentru ca trebuie realizata si o statie de tratare si incinerare a namolului din apa.

Chiar daca statia de la Glina ar functiona de astazi, echilibrul ecologic nu se va reface decat peste 50 de ani, avertizeaza ecologii. Flora si fauna de pe malurile Dambovitei, Argesului si Dunarii, pana spre Delta Dunarii sunt supuse "agresiunii" apelor poluate deversate zilnic din sistemul de canalizare al Capitalei, mai avertizeaza ei. Statia de epurare de la Glina a fost inclusa in proiectul de constructie a Canalului Dunare-Marea Neagra, inceput in anii ‘80, care n-a fost niciodata finalizat.

Dupa Revolutie, toti primarii generali au promis ca vor construi statia, dar proiectul a fost abandonat din lipsa de bani.

Acum, la Glina mai sunt doar cladirile, lasate in paragina. La iesirea spre Budesti, apele Dambovitei emana un miros infect si sunt negre. "Tot cursul raului Arges este afectat de apele deversate din Bucuresti, cu consecinte grave ecologice", a recunoscut, ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.