Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt de parere ca modul in care virusul aviar s-a raspandit in Romania este foarte rapid si fara precedent. Situatia este dificila, in opinia OMS, pentru ca virusul a pornit dintr-o ferma si nu dintr-o gospodarie, asa cum s-a intamplat la primul val de gripa aviara.

Comandamentul Antiepizootic intrunit la Guvern a dispus noi masuri pentru personalul care a lucrat in fermele de pe platforma Codlea. Personalul care lucreaza la negru in ferme va fi raportat la DSP, iar oamenii vor fi supravegheati din punct de vedere medical. Reprezentantii Guvernului nu cunosc inca numarul muncitorilor care au lucrat sau lucreaza ilegal in fermele avicole, dar sustin ca au demarat controale. La ANSV a fost deschisa si o linie telefonica unde populatia poate face sesizari cu privire la aparitia unor posibile cazuri de gripa aviara sau poate cere informatii despre transmiterea virusului la om.

Se ingroasa gluma in sectorul 5

Comandamentul antiepizootic al sectorului 5 s-a reunit sambata seara, in prezenta prefectului Capitalei, Mioara Mantale, pentru a proceda la punerea in aplicare a noilor dispozitii legale privind combaterea gripei aviare in Bucuresti.

DSVSA a municipiului Bucuresti s-a autosesizat si a dispus sacrificarea intregului efectiv de pasari identificat in zona pusa sub supraveghere din sectorul 5 al Capitalei, respectiv strada Nufarului Galben, la intersectiile cu strada Limanul Corbului si strada N. D. Cocea. In urma sedintei comandamentului antiepizoo-

tic la nivelul sectorului 5, s-a eutanasierea pasarilor incepand cu ora 00.00 a noptii de sambata spre duminica, dezinfectia zonei, urmand a se restrictiona iesirea printr-un singur filtru (str. Nufarul Galben la intersectie cu str. N.D. Cocea), repetarea dezinfectiei la 24 de ore de la terminarea primei dezinfectii, in vederea deschiderii ambelor filtre, pentru a facilita accesul populatiei din zona luni dimineata spre serviciu si scoala.

Persoanele care au lucrat "la negru" in ferme agricole, trebuie sa se prezinte la doctor

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a afirmat sambata, dupa sedinta Comandamentului Central Antiepizootic, ca persoanele care lucreaza sau au lucrat "la negru" in ferme agricole, trebuie sa se prezinte pentru a putea fi luati in supraveghere me-
dicala. "Este in interesul lor", a afirmat Oana Marinescu.

De asemenea, persoanele depistate de Inspectia Muncii, ca urmare a controalelor dispuse de primul-ministru, vor fi raportate la Directiile de Sanatate Publica, pentru a fi luate in supraveghere.
In sedinta Comandamentului Central Antiepizootic, primul-ministru a dispus infiintarea la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a unui grup pentru asistenta externa si comunicare cu partenerii straini - Fondul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Seful Executivului, a aratat Oana Marinescu, isi exprima "aprecierea deosebita pentru contributia pe care mediul stiintific si universitar si-a adus-o constant pentru gestionarea situatiei create de gripa aviara". Toate activitatile Comandamentului sunt sustinute de experti si reprezentanti ai mediilor academice, a mai spus Oana Marinescu.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a subliniat ca in acest moment continua ancheta epidemiologica pentru a stabili exact modalitatile care au permis intrarea virusului din mediul extern pe platforma Codlea.

Se vor taia si alte "capete"?

Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, i-a solicitat sambata presedintelui ANSVSA sa-l demita pe directorul general din cadrul Directiei pentru Inspectie si Control a Autoritatii, Stelian Caramitru.
Informatia a fost oferita sambata de catre purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, in conferinta de presa care a urmat sedintei Comandamentului Central Antiepizootic.

"Primul-ministru considera ca personalul de conducere trebuie sa se deplaseze in teren, la ferme, pentru a se asigura daca sunt respectate conditiile de biosecuritate. Directorul Caramitru nu s-a deplasat la ferme, in teren, s-a limitat la a face verificaari ale documentelor si a lasat inspectorii din teritoriu sa mearga la ferme. Atitudinea sa contravine unei sarcini explicite trasate de primul ministru in cadrul Comandamentului pentru combaterea gripei aviare", a spus Oana Marinescu. In context, Oana Marinescu a adaugat ca primul-ministru a dispus sa se desfasoare controale la salariatii care lucreaza la fermele agricole, prin sondaj, cu precadere in zonele de focar, pentru a vedea daca acestea respecta interdictia de a nu creste pasari in propriile gospodarii. "Aceasta este o masura importanta pentru a preveni raspandirea virusului din focar catre ferma si invers, in cazul unei ferme contaminate", a mai spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

88 de focare de gripa aviara, 23 de suspiciuni
Numarul focarelor de gripa aviara confirmate a ajuns la 88, cu 5 mai multe fata de cele inregistrate ieri. Numarul suspiciunilor raportat de oficialitati este de 23. In continuare, cele mai multe focare confirmate se gasesc in judetul Brasov - 29. Numarul focarelor de gripa aviara confirmate in Prahova a crescut de la 19 la 22. Cele 3 noi focare au fost confirmate la Chitorani, Scorteni si Brebu.

Numarul focarelor de gripa aviara confirmate a crescut la 88, aflate in 13 judete si in municipiul Bucuresti, insa specialistii remarca faptul ca inmultirea numarului de focare este din ce in ce mai lenta, a anuntat astazi purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Adrian Tibu, dupa sedinta Comandamentului central de combatere a gripei aviare. "In 79 de focare a fost finalizata euthanasierea pasarilor si s-a facut prima dezinfectie, iar in primele focare in numar de 7 identificate in perioada 12-14 mai a.c. a fost finalizata dezinfectia finala si urmeaza plasarea puilor santinela", a subliniat Adrian Tibu.

El a precizat ca, in acest moment, numarul suspiciunilor este de 23, iar in Brasov, unde a fost cea mai mare presiune virala mai exista o singura suspiciune. Reprezentantul Ministerului Agriculturii a mai spus ca, pana in acest moment, au fost eutanasiate peste 1 milion de pasari in actiunea de combatere a gripei aviare, 500.000 provenind din gospodariile particulare, iar aproximativ 600.000 de pe platforma Codlea.

Adrian Tibu a mai spus ca, in momentul confirmarii unui nou focar, Comandamentul antiepizootic interzice vanatoarea de pasari si mamifere pe o raza de 10 km de la punctul de emergenta a focarului. "Suntem in afara sezonului de vanatoare la pasari pana la 1 august, ceea ce inseamna ca pe aria focarelor exista o dubla interdictie a vanatorii. De altfel, autoritatile recurg la capturarea de pasari salbatice vii in zonele in care s-a depistat gripa aviara, pentru a vedea in ce masura s-au contaminat", a mai spus Tibu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.