Autoritatile au anuntat, in noaptea de miercuri spre joi, moartea primului papagal suspect de gripa aviara. Perusul este ultima victima a molimei dupa ce un raport intern al autoritatilor care gestioneaza criza releva ca, in ultimele sase zile, in Bucuresti au murit o gramada de porumbei, grauri si ciori

In timp ce la vecinii nostri zburatoarele sunt sanatoase tun, autoritatile din Romania se uita precum curca-n lemne la cauzele care au provocat raspandirea virusului, iar premierul convoaca Comandament de urgenta la Palatul Victoria. Dar nu numai gainile (altfel numite si curci de SRI) sunt abonate la "cioclii" cu salopete albe care gazeaza de zor, in tomberoane, cantitati industriale de pasari de curte. Reprezentantii administratiei s-au lovit de o noua problema. Pe strazi au inceput sa apara porumbeii si vrabiile moarte. Drept urmare, pentru o mai buna monitorizare a fenomenului, decesele in randul pasarilor salbatice, adica porumbei, randunele, vrabii, grauri, mierle etc., au fost inregistrate, iar cadavrele au fost trimise pentru expertiza.

Autopsie pentru papagali

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), de vinerea trecuta incoace, s-a raportat moartea a zeci de porumbei, cazuti in diverse zone ale Capitalei, ca sa nu mai vorbim despre liota de vrabii si randunele. In acelasi timp, pana ieri, se mai raportasera decesele a sase grauri si doua ciori. Situatia a devenit si mai complicata miercuri noapte, cand o familie de bucuresteni a anuntat moartea subita a papagalului de apartament, Rocco. Pasarea a fost ridicata de autoritati si transportata de uregenta la un laborator specializat pentru a se stabili daca perusul a fost victima molimei aviare ori a murit din alte cauze.

1.500 de pasari moarte in Bucuresti

Constantin Savu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare, a confirmat, la randul sau, moartea perusului. Savu a mai spus ca, de la inceputul acestei luni, la nivelul institutiei pe care o conduce, au fost inregistrate decesele a 359 de gaini, 23 de rate, 382 de porumbei si aproape 700 de pasari salbatice. "Bucurestenii ne-au sesizat fata de o gramada de cotofene, pescarusi, mierle, vrabii si orice alta pasare gasita moarta. In acest sens, am primit de la bucuresteni 1.461 de sesizari", ne-a declarat directorul Savu.

Demiteri la SRI dupa "Raportul aviarei"

Ca urmare a intocmirii controversatului raport legat de gripa aviara, conducerea Serviciului Roman de Informatii a hotarat demiterea sefului Sectiei Judetene de Informatii Brasov, generalul de brigada Maricel Gavrila. De asemenea, SRI a decis si constituirea unei comisii de cercetare a deficientelor inregistrate pe fluxul de informare, atat la nivelul judetului, cat si la cel al unor unitati din centrala institutiei.

Accesul in Parcul Central din Targu Jiu, restrictionat

Cateva ciori moarte, descoperite marti seara, au dus la oprirea accesului intr-o zona a Parcului Central din Targu Jiu. Doua pasari murisera, iar o a treia era in agonie intr-un loc de joaca pentru copii. Seful Directiei Sanitar-Veterinare Gorj, Ion Iliuta, a venit personal, a ridicat pasarile, si a dat imediat asigurari ca nu se pune problema ca gripa aviara sa ajunga in municipiu. Testele rapide nu au indicat prezenta virusului, asa ca accesul in parc a fost permis. Iliuta sustine ca o vrabiuta si un porumbel din Piata Prefecturii vor fi supusi unor teste rapide, pentru a tine sub control prezenta virusului in oras.

Suspect de aviara

Un tehnician veterinar de la Directia Sanitar-Veterinara Iasi, care a facut parte din echipa de interventie de la Codlea, a fost trimis ieri cu o ambulanta, la Institutul Matei Bals din Capitala. Medicii ieseni se tem ca ar putea fi vorba despre gripa aviara. Barbatul se simtea rau, avea febra si o stare generala proasta.

Veterinarii au un nou sef

Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a numit ieri pe Marian Avram in functia de presedinte al Autoritatii National Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dupa ce fostul presedinte, Ion Agafitei, a fost demis saptamana trecuta pentru gestionarea ineficienta a crizei gripei aviare.

Un TIR incarcat cu 55.000 de pui s-a rasturnat

Soferul unui TIR, ce transporta 55.000 de pui din Ungaria, catre o ferma avicola din judetul Bacau, a pierdut controlul volanului, ieri dimineata, si a cazut intr-un sant, din comuna bihoreana Secuieni.

Aproape jumatate din puii aflati in camion au murit si o mare parte au fost eutanasiati cu putin timp in urma. Circulatia rutiera a fost blocata timp de o ora, timp in care inspectorii DSV Bihor au dezinfectat zona in care s-a produs accidentul, de teama ca puii sa nu fie infestati cu virusul H5, desi, pasarile erau sanatoase, potrivit certificatului medical.

Virusul H5N1, deturnat

n Autoritatile se balbaie in explicatii cu privire la decizia radicala de a ridica restrictia de circulatie in focare. Sanitar-veterinarii vehiculeaza ipoteze halucinante cu privire la reaparitia virusului H5N1 in Romania. Acesta ar fi fost "plantat" in varf de munte de pasarile migratoare deturnate de inundatiile de pe Dunare de pe ruta lor obisnuita.

Surprinzatoare este legatura "empatica" a presedintelui Traian Basescu cu oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In timp ce Basescu isi manifesta public revolta fata de "sechestrul aviar" impus populatiei, OMS tocmai dadea unda verde la "relaxarea" interdictiei privind iesirea oamenilor din focare. Motivul: virusul nu a suferit mutatii si nu se transmite de la om la om. Noul regulament adoptat miercuri seara de OMS prevede ca atat persoanele, cat si autovehiculele sa poata circula liber, daca respecta regulile impuse de starea de carantina veterinara. Numai ca, potrivit Rodicai Costina, directorul Directiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii, aceste noi reguli vor fi obligatorii pentru Romania abia din1 ianuarie 2007.

Din tot documentul OMS, noua norma cu privire la carantina a fost adoptata, voluntar, in regim de urgenta. "Se iese din focare, insa ordonat, prin filtre prevazute cu toate mijloacele de dezinfectie si decontaminare", a precizat Costina. Ieri, MS a transmis un ordin catre autoritatile locale prin care a interzis carantina umana.

Teze si ipoteze: virusul OZN

Reaparitia virusului H5N1 in Romana e investigata cu infrigurare de o armata de experti, care nu au dat inca de capat problemei. Potrivit lui Nicolae Lazar, director in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, pasarile migratoare nu ar fi avut unde sa cuibareasca din cauza cresterii nivelului apelor de pe Dunare si din Delta, asa ca au cautat balti mai pasnice unde sa se aciueze. "Langa platforma de la Codlea, la doi kilometri, se afla lacul Dumbravita. Acolo nu s-au respectat masurile de biosecuritate", a spus Lazar, precizand ca teza e sugerata de expertii comunitari veniti cu know-how aviar din UE.

In opinia lui Lazar, vinovati de noul val de aviara sunt si oamenii care-si cresc orataniile in libertate. "Expertii europeni au zis ca in acest sistem de crestere a pasarilor nu avem ce sa facem decat sa le dam foc", a declarat Lazar. (Gilda Popa)

In plina isterie nationala, ministrul Sanatatii nu a putut probabil sa refuze invitatia de a participa la Adunarea Mondiala a Sanatatii din 22 mai de la Geneva. Acolo, el a fost desemnat vicepresedinte al sesiunii din partea regiunii europene. S-a intors in tara in noaptea de 23 spre 24 mai.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.