Comisia Europeana a spus ca n-are nici o informatie ca Ungaria sau Slovacia ar avea vreo implicatie in aparitia recentelor focare de gripa aviara din Romania. Purtatorul de cuvant al Comisiei, Philip Tod, a subliniat insa ingrijorarea Comisiei fata de extinderea virusului si a oferit pe mai departe asistenta Romaniei.

Comisia Europeana urmareste cu atentie evolutia gripei aviare in Romania, dar purtatorul de cuvant Philip Tod a respins orice legatura cu eventuale exporturi din tari membre ale Uniunii Europene.

"Comisia este evident ingrijorata de raspandirea gripei aviare la ferme si gospodarii din mai multe judete din Romania", a spus domnul Tod, "de aceea interdictia de export a produselor din carne de pasare a fost extinsa la alte cinci judete, in plus fata de cele 26 de judete care aveau deja aceasta interdictie."

"Suntem in legatura cu autoritatile romane si stam la dispozitie sa oferim asistenta, daca e nevoie", a spus domnul Tod.

"Comisia nu are nici un element care sa sugereze ca Ungaria sau Slovacia ar fi implicate in originea focarelor si suntem la curent cu faptul ca autoritatile veterinare ungare au dezmintit ferm ca exporturile catre Romania ar avea vreo legatura cu aparitia virusului", a spus Philip Tod.

Ultimul caz de virus la pasari salbatice in Ungaria a fost confirmat la 24 martie si Ungaria nu a raportat nici un caz de virus la ferme comerciale sau in gospodarii, a mai precizat el.

Amanarea aderarii?

Cum califica el insa atitudinea autoritatilor romane, care par sa nu fi luat toate masurile necesare, acuzand insa alte tari europene? Ar putea duce aceasta la amanarea aderarii?

"Nu e rolul meu sa speculez ce implicatii ar putea avea evolutia gripei aviare asupra aderarii Romaniei", a spus Philip Tod, care se ocupa de sanatate si protectia consumatorilor.

Comisia Europeana in ansamblul ei va revizui situatia Romaniei in octombrie, a continuat domnul Tod. El a amintit in final ca premierul roman Calin Popescu-Tariceanu a respins de asemenea acuzatiile ca Ungaria sau Slovacia ar fi fost implicate.

Siguranta veterinara este unul dintre cele patru puncte urgente pe care Romania trebuie sa le rezolve pentru a avea confirmarea aderarii in toamna. Punctul priveste insa in primul rand combaterea bolii vacii nebune, si poate duce mai curand la impunerea unor restrictii la export decat la amanarea aderarii.

Cand virusul gripei aviare a aparut pentu prima data in Delta Dunarii, Comisia Europeana a laudat raspunsul rapid al Romaniei.

Dar raspandirea virusului pana in capitala, precum si implicarea neobisnuita a SRI, poate ridica noi intrebari privind capacitatea autoritatilor de a controla situatia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.