Presa internationala a consemnat dezamagirea autoritatilor romane fata de omiterea unei date certe a aderarii noastre la UE. Cotidianul "Financial Times" estimeaza ca un eventual esec pana in toamna al implementarii reformelor cerute Romaniei si Bulgariei va produce o schimbare de atitudine in unele cancelarii europene fata de ratificarea Tratatului de aderare. "Tari precum Germania si Olanda sustin ca vor ratifica Tratatul, dar uneori Parlamentele sunt greu de controlat", se arata in publicatia mentionata. Procesul de largire a Uniunii Europene este considerat deja obositor.

"Bulgaria este o durere de cap mai mare", apreciaza jurnalistii de la FT datorita celor sase stegulete rosii pe domenii ce pot activa clauza de salvgardare. Cele ale Romaniei sunt relativ mai putin ingrijoratoare insa tara noastra trebuie sa dovedeasca faptul ca reformele din justitie sunt ireversibile. Evaluarile lui Barroso si Rehn incearca, conform "Financial Times", sa pastreze un echilibru intre presiunile pentru reforma si sentimentele antiextindere din Europa de Vest.

In "The Independent" se arata ca partile semnatare ale Tratatului de aderare au obligatia sa-si respecte angajamentele astfel incat, mai devreme sau mai tarziu, Uniunea va functiona in formula UE-27. In cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" se spune ca UE va permite aderarea Bulgariei si Romaniei la 1 ianuarie 2007 pentru ca amanarea "nu ar face decat rau". "Suddeutsche Zeitung" afirma ca lipsa datei aderarii certe este un lucru benefic. "Nu este doar in interesul Uniunii Europene si al cetatenilor sai, dar este si benefic pentru locuitorii Romaniei si Bulgariei daca elitele lor politice sunt silite sa demonteze vechile si noile structuri de imbogatire proprie si sa transforme introducerea statului de drept

intr-un lucru ireversibil", se arata in publicatia germana. Austriecii de la "Die Presse" ii critica pe oficialii europeni pentru pregatirea "amatoristica" a noii extinderi "care va adanci probabil si mai mult criza Uniunii Europene".

Ziarul ungar "Nepszabadsag", observa UE, a spus practic un "da" aderarii celor doua tari remarcand ca la Bruxelles se considera ca "ce nu se afla in proprietatea Occidentului ar putea cadea din nou in mainile Rusiei". Publicatia maghiara reia temerile referitoare la drepturile minoritatilor din tarile candidate sustinand ca desi Bruxelles-ul "este ingrozit de conflictele etnice si pune surdina atat cererii minoritatilor de a se bucura de drepturi, cat si refuzului majoritatilor de a le acorda, aderarea la Uniunea Europeana va inlesni atat mobilitatea fortei de munca cat si legaturile de familie intre ungurii de ambele parti ale granitei".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.