Autoritatile au luat urma profiturilor din tranzactiile cu electricitate

Circa 25 de furnizori privati cumpara energie electrica de la Complexurile Energetice Turceni si Rovinari. Sunt acestia celebrii baieti destepti ai presedintelui Basescu ? Cert este ca cel putin patru sunt cercetati de catre Corpul de Control al Ministerului Economiei.

"Complexul energetic Turceni a vandut, in primul trimestru din 2006, energie electrica unor furnizori licentiati cu capital privat, la preturi cu circa 25% mai mici decat cele practicate pe piata. Profitul realizat de firmele intermediare din revanzarea de energie catre Electrica este estimat la peste 15 milioane de lei". Aceasta este concluzia ministrului economiei, Codrut seres. Doua firme sunt acuzate direct ca au facut afaceri profitabile cu statul. SC Gevco SRL, furnizor controlat de catre omul de afaceri clujean Victor Dragan, si Green Energy, firma la care actionari sunt stefan Gabriel (25 ani, fiul primarului din Piatra Neamt, Gheorghe stefan), Ursarescu George Andrei (19 ani, fiul deputatului de Neamt, Dorin Ursarescu), Dragoiu Alexandru Petrisor (29 ani) si Lucian Badescu (31 ani). Alti doi furnizori aratati cu degetul sunt EGL Gas & Power (cu peste 800.000 MWh) si Europec SA (cu aproape 500.000 MWh).

Green Energy are in desfasurare un contract de vanzare de energie electrica cu Complexul Energetic Turceni, cumparand 398,6 MWh la un pret cuprins intre 90 RON si 165,3 RON, in functie de tipul energiei care poate fi la varf de consum sau noaptea. Simultan, Green Energy este unul dintre cei mai importanti clienti ai Hidroelectrica, de la care cumpara o cantitate importanta de energie electrica.

"Ceea ce am facut a fost ca, pentru a compensa diferentele de variatie de consum pentru un anumit interval, sa vindem sau sa cumparam de pe piata libera deficitul de energie electrica", sustine Lucian Badescu de la Green Energy. Furnizorul clujean Gevco este acuzat de catre reprezentantii statului ca a cumparat energie electrica de la Hidroelectrica cu 90 RON/MWh si a revandut-o la Electrica Transilvania Nord la pretul negociat de 128,8 RON/MWh. "Numai prin aceasta manevra, Gevco a castigat 332.500 RON in tranzactia cu Electrica Transilvania Nord".

Profitul din energie ocoleste statul pe mana statului

Milioanele de megawati contractate de furnizorii privati de la producatorii de energie din subordinea statului incing spiritele. De data asta, cei aratati cu degetul sunt managerii care ar putea ajunge in puscarie pentru abuz in serviciu.

Conducerea Complexului Energetic Turceni a trimis saptamana trecuta o scrisoare companiei Green Energy, prin care o anunta ca va rezilia, in termen de 30 de zile, contractul de furnizare a aproape 400.000 de MWh. "Ii dam in judecata, este ilegal", sustine Lucian Badescu de la Green Energy. In aceeasi situatie mai sunt si alti furnizori.

"Din datele obtinute, rezulta ca desi producatorul vinde energie electrica societatii Electrica SA Bucuresti si filialelor acesteia la pretul reglementat de ANRE, sunt preferate contractele incheiate pe piata libera de energie sau prin negociere directa (in conditiile in care CE Turceni are facturi neincasate de la Electrica din luna aprilie 2005), iar furnizorii privati platesc energie anticipat, fara a fi acceptate intarzierile de plata. Similar, Complexul Energetic Rovinari are reglementat de catre ANRE un pret de livrare de 104 RON/MWh, iar pe piata libera practica un pret de 102 RON /MWh". O concluzie dura, venita din zona Ministerului Economiei.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.