In acest an, bugetul alocat spitalelor de catre ministerul sanatatii este mai mic decat anul trecut. Ideea reducerii bugetului pentru spitale urmareste, de fapt, cresterea sumelor acordate sistemului ambulatoriu - dispensare, cabinete medicale, laboratoare, centre de analiza. In mare parte, directorii nu se plang ca primesc bani mai putini, ci incearca sa gaseasca solutii. Insa, care sunt efectele asupra pacientilor?

Cea mai mare parte a sumelor primite de spitale o reprezinta banii pentru salarii. La Suceava, de exemplu, 90 la suta din bugetul spitalului judetean e pentru cheltuielile de personal.

Asta pentru ca salariile si sporurile au crescut in ultimul an. In aceasta situatie, spitalele se vad in situatia de a ramane fara bani de salarii spre sfarsitul anului.
La Maternitatea din Arad, insa, situatia s-a facut simtita chiar de luna trecuta, cand angajatii si-au primit cu intarziere salariile, pentru ca prioritara a fost plata facturilor spitalului.

Insa, directorul Gheorghe Furau spune ca lipsa banilor nu e o problema noua si nici singulara.
"Este o problema a tuturor spitalelor, cauza fiind subfinantarea. Fondul alocat in acest le ajung numai pentru salarii pana in luna octombrie", spune domnul Furau.

Noutatea consta in faptul ca spitalele vor primi din ce in ce mai putini bani - a anuntat ministerul sanatatii. Asta pentru pentru ca sumele vor fi alocate cu precadere dispensarelor si policlinicilor.

La Suceava, conducerea spitalului judetean incearca sa gaseasca solutii si intentioneaza reducerea numarului de garzi - fara ca aceasta masura sa afecteze activitatea spitalului.

Se poate vorbi chiar de o imbunatatire - spune directorul Cristian Irimie.

"Nu ma plang ca nu am de ce sa ma plang. Credeti ca acasa sotia mea se plange cand nun e ajung banii de cheltuieli? Nu. Incercam sa strangem cureaua dintr-o parte intr-alta", spune domnul Irimie.
"Eu sunt de 28 de ani in spitalul asta. Stiu ce se poate face in spital si ce nu se poate face. Chiar si cu bani putini."

"Nu au fost niciodata bani mai multi in sistem", spune Cristian Irimie.
In prezent, spitalele primesc circa 70% din bugetul sanatatii.

Ministerul intentioneaza sa reduca treptat acest procent, astfel incat, in cativa ani, ponderea sa creasca in favoarea medicinei primare, care ar trebui sa preia din activitatile spitalelor.

Asa se explica numarul mare de internari, multe nejustificate. Sunt pacienti care se interneaza in spital doar pentru analize, asta pentru ca in prezent, de multe ori sunt nevoiti sa plateasca la cabinete aceste analize, desi acestea ar trebui sa fie gratuite.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.