Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, insotit de comisarul pentru extindere Olli Rehn au plecat la Bucuresti si Sofia.

Jose Manuel Barroso a anuntat deja la o conferinta de presa la Strasbourg mesajul pe care-l va transmite la Bucuresti si Sofia.

"Recomandarea noastra trebuie luata ca un stimulent de catre autoritatile celor doua tari sa-si finalizeze pregatirile pentru a atinge la timp linia de finis. Mesajul meu e unul de incurajare si incredere - e timpul sa va suflecati manecile si sa faceti ultimul efort", a indemnat domnul Barroso.
"Mi-e teama ca vacanta de vara va fi mai scurta pentru unii, dar credeti-ma, merita!"

Presedintele Comisiei Europene a spus ca a vazut deja primele reactii ale guvernului roman si bulgar, calificandu-le drept constructive, inteligente si responsabile.

De fapt, Comisia merge pe o muchie de cutit - pe de o parte nu vrea sa destabilizeze prin amanarea aderarii guvernele reformiste de la Bucuresti si Sofia, dar pe de alta, trebuie sa linisteasca temerile occidentalilor privind extinderea si sa mentina presiunea pana in ultima clipa, mai ales ca Bulgaria s-a lasat pe tanjala in ultimul an.
Desi Romaniei i s-a cerut sa-si continue eforturile de combatere a coruptiei pe baza progresului realizat, din tonul si substanta raportului e clar ca Bulgaria e acum cel mai putin pregatita.

Obiective cantitative?

Dar cati criminali si mari corupti ar trebui sa inchida autoritatile bulgare pentru a convinge Comisia pana in octombrie?

"Pana la urma e o evaluare, e o chestiune de judecata, nu de obiective cantitative", a raspuns domnul Barroso.
"Vrem sa vedem progrese in tendinta deja existenta. Dar e", a repetat el, "o chestiune de judecata."

Oficialii europeni recunosc in particular ca n-au cum sa faca o evaluare complet obiectiva in chestiuni precum coruptia si crima organizata, mai ales ca ambele exista din plin si in actualele tari membre.

Judecata Comisiei va veni intr-un nou raport, cel mai tarziu la inceputul lui octombrie. Domnii Barroso si Rehn s-au aratat convinsi ca se pot face schimbari importante chiar in cateva luni, spunand ca multe pot depinde de numirea unui nou ministru de justitie sau procuror sef.
Imposibila amanare?

Dar in ultima instanta, daca schimbarile nu se materializeaza, va indrazni domnul Barroso sa spuna ca aderarea Bulgariei sau Romaniei trebuie amanata cu un an?

"O voi spune, e o chestiune de credibilitate. Suntem foarte seriosi si daca nu vedem nici un progres de acum pana in octombrie va trebui sa le-o spunem tarilor membre", a insistat domnul Barroso, afirmand ca Olli Rehn are sprijinul intregii Comisii in aceasta privinta.

E greu insa de crezut ca in octombrie, asadar cu numai trei luni inainte de data planificata a aderarii, guvernele europene vor vota in unanimitate pentru amanarea uneia sau alteia dintre tari.

16 dintre ele, in frunte cu noile tari membre, au ratificat deja tratatul de aderarare, chiar daca Germania sau Franta vor mai astepta probabil pana la sfarsitul anului.
Pentru liderii europeni, decizia privind Romania si Bulgaria e deja luata, iar integrarea fostului bloc comunist trebuie finalizata la timp.

"Obiectivul nostru e aderarea in 2007", a spus domnul Rehn, "dar datoria noastra e sa verificam ca tarile candidate indeplinesc cu adevarat criteriile."
"Nu cerem perfectiunea completa", a incheiat incurajator domnul Barroso, "credem ca progresul e realizabil, iar obiectivul nu e imposibil."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.