Calvarul sinistratilor nu da semne ca ar fi luat sfarsit si nici macar ca s-ar fi ameliorat un pic. Dunarea a lasat in urma sa mii de musuroaie de pamant care candva tineau loc de case, gospodarii si alte bunuri stranse intr-o viata si pierdute intr-un minut. Bolile mizeriei si nu numai si-au facut loc prin corturile de campanie, frig, ploaie si multa deznadejde... si promisiuni. In tabara sinistratilor din Seciurile, autoritatile au adus o autospeciala cu dusuri mobile pentru ca localnicii sa poata respecta normele de igiena personala.

Cu toate ca sinistratii nu se inghesuie la dusuri, autoritatile cheltuie la fiecare 3 ore de functionare a acestora cate 60 de milioane de lei vechi, pentru incalzirea apei. Saracii, probabil sunt invatati cu economia la utilitati si cu ochii pe factura de apa calda... "Vreti sa va fac hotel?" se intreba la inundatiile trecute inca premierul Tariceanu, poate ca avea dreptate in aroganta sa.

Pe sinistratii din Seciuri dupa ce i-au lovit apele, mai nou au fost loviti si de boli. Cativa de copii s-au imbolnavit pentru ca in corturile in care stau ploua mai rau ca afara, sub cerul liber. Astfel, ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, a gasit solutia inlocuind corturile cu rulote. Din cauza frigului si a ploii, copiii sufera in principal de laringita si faringita. Tot din cauza apei, drumul care ducea spre sat s-a prabusit, iar ministrul Borbely le-a promis satenilor sinistrati ca se vor muta in case noi pana la iarna. Oare? Pana atunci, in rulote.

In tabara sinistratilor din Seciuri, autoritatile au adus o autospeciala cu dusuri mobile pentru ca localnicii sa poata respecta normele de igiena. Insa, dusurile nu au mare trecere la sinistrati, oamenii sustinand ca au treburi mai importante de facut decat sa se spele. Autospeciala deplasata in tabara poate asigura dusul pentru 180 de persoane pe ora. Trei ore de functionare a dusurilor mobile costa 60 de milioane lei vechi, pentru incalzirea apei, bani aruncati pe apa sambetei, deoarece sinistratii nu se omoara cu spalatul. Autospeciala va ramane in tabara atat timp cat va fi nevoie. La controalele medicale efectuate s-a depistat ca unii sinistrati aveau raie sau paduchi inca dinainte de inundatii, iar dusurile nu se bucura insa de mare succes. La 10 zile de la inundatii, oamenii spun ca au treburi mai importante la casele daramate, iar dusul mai poate astepta.

Peste 11.000 de persoane evacuate

Numarul persoanelor evacuate, in opt judete, din cauza inundatiilor era ieri de 11.107. Aproximativ 30% din cei peste 11.000 de oameni obligati sa-si paraseasca locuintele au fost cazati in unitati scolare si sanitare, in corturi, pe pontoane plutitoare, restul adapostindu-se la rude sau cunostinte.

Situatia pe judete releva ca cel mai mare numar de persoane evacuate se inregistreaza, in continuare, in Dolj - 7.214, urmat de Calarasi - 2.699, Tulcea - 759, Constanta - 312, Braila - 98, Caras-Severin - 11, Ialomita - 10 si Olt - 4. In 156 de localitati, din 12 judete, au fost in undate 2.631 de case, din care 1.208 au fost distruse iar 103 sunt in pericol de prabusire. Au fost in undate, de asemenea, 6.107 gospodarii si anexe gospodaresti si 147 obiective socio-economice si au fost in undate controlat 21.000 de hectare. In ceea ce priveste in frastructura, au fost afectati 6,4 kilometri de drumuri nationale, 408,4 kilometri de drumuri judetene si 198,1 kilometri de drumuri comunale. Apele au avariat, de asemenea, 44 de poduri si 225 de podete si traversari pietonale.

Un numar de 12 localitati raman, in continuare, fara energie electrica, fiind afectate 8 linii electrice totale si 152 de posturi de transformare. MAI actioneaza cu 494 de utilaje, dintre care 58 autoturisme, 21 autocamioane, 17 autobasculante, 14 autospeciale, 4 vole, 4 barci cu motor, 37 motopompe, 12 tractoare etc. De asemenea, functioneaza 13 bucatarii de campanie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.