Comisarul Olli Rehn raspunde azi europarlamentarilor cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei

Mic exercitiu de forta azi la Bruxelles intre Parlamentul European si Comisie pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei. In deschiderea minisesiunii plenare, comisarul Olli Rehn va raspunde celor cinci intrebari formulate de presedintele Comisiei de Afaceri Externe a PE, Elmar Brok, si de cei doi raportori ai PE, Pierre Moscovici si Geoffrey van Orden. Cum Comisia nu a finalizat inca Raportul de monitorizare ce va fi dat publicitatii pe 16 mai, raspunsurile finlandezului Rehn vor pastra probabil limbajul tehnic, in linia celor declarate pina acum.

Discutii cu final deschis

Dezbaterea parlamentara de azi nu se va finaliza cu o rezolutie, desi initial Brok a propus aceasta formula, pentru a putea influenta ultimele retusuri ale Raportului din mai. Procedural insa, rezolutia trebuie sa se bazeze pe un document tehnic, care nu poate fi decit raportul final al Comisiei, nicidecum un chestionar cu cinci intrebari adresate comisarului Rehn. "Nu este o procedura standard, e o premiera. Brok a propus chiar o rezolutie si un vot, dupa raportul preliminar prezentat de Rehn in Comisia de Afaceri Externe, pentru ca Parlamentul European sa-si spuna opinia inainte de Raportul din mai", a declarat euroobservatorul roman Marian Jean Marinescu.

Brok vrea putere

Miza acestei dezbateri este insa cresterea puterii Parlamentului European in relatie cu Executivul de la Bruxelles. Inca de la votarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei, Parlamentul European a refuzat pina in ultimul moment sa-si dea acordul. Compromisul dintre Comisie, Consiliu si Parlamentul European stipula ca legislativul sa fie "asociat complet" in decizia privind data aderarii, in cazul in care Comisia ar fi recomandat clauza de aminare cu un an pentru Romania si/sau Bulgaria. Semnalele din ultimul timp de la Bruxelles arata clar ca aceasta optiune a trecut in plan secund. Brok insa doreste sa mai aiba un cuvint de spus, chiar si ca exercitiu formal, inainte de verdictul Comisiei din luna mai.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.