Ipoteza socanta: patronul crescatoriei de la Codlea a vindut carne si pui vii stiind ca sint deja infectati cu virusul gripei aviare

Iulian Togoe, prodecanul Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti, sustine ca patronul fermei, atunci cind a vazut ca-i mor pasarile, a decis sa le taie pe cele care terminasera ciclul de productie, urmind a le vinde in magazine. "Problema a fost ca avea si pui mici care nu puteau fi taiati si pe care i-a vindut in piete ca sa nu-i moara in ferma", sustine profesorul Togoe. Autoritatile continua sa reactioneze ciudat. Patronul este in continuare in libertate. Seful Autoritatii Sanitar-Veterinare isi acopera subalternul de la Brasov, care nu a miscat un deget timp de doua saptamini. Intre timp, mii de kilograme de carne sint confiscate si puse la pastrare fara a se face vreo analiza.

Principalii vinovati: Dardala, Dumitru, Agafitei, Flutur

Lantul vinovatiilor incepe cu patronul iresponsabil si continua cu autoritatile locale si centrale.

Autoritatile sanitar-veterinare brasovene sint pasibile de a fi anchetate penal, pentru ca nu au inchis ferma Drakom Silva, desi au gasit aici nereguli grave in repetate rinduri.

Ilegalitatile efectuate la ferma Drakom sint cunoscute de foarte mult timp. Dupa ce la 13 octombrie 2005 patronul a fost amendat cu 30 de milioane de lei pentru ca vindea pui fara avize sanitar-veterinare (pentru ca nu exista un contract cu un medic veterinar), nu s-a luat nici o masura.

In plus, inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare Judetene nu au urmarit pentru a verifica daca situatia a fost reglementata. Desi potrivit Programului Strategic aprobat de presedintele ANSV verificarea crescatoriilor de pasari trebuia efectuata cel putin o data pe luna, iar in zonele de risc pentru gripa aviara chiar saptaminal, abia la 21 ianuarie 2006 inspectorii DSVJ s-au mai deplasat la Codlea. Si, in urma acestui control, s-a constatat ca nu exista un contract cu un medic veterinar, drept urmare, inspectorii au acordat firmei nota 1 (pe o scara de la 1 la 5), pentru ca nu era indeplinita aceasta obligatie legala. Totusi, evaluarea este cu totul alta atunci cind este vorba despre celelalte conditii sanitar-veterinare care trebuiau indeplinite.

Culmea este ca aceste norme nu puteau fi aduse la indeplinire decit de un medic veterinar. Astfel, firma a primit numai note de 5 pentru corectitudinea documentelor sanitar-veterinare care certificau iesirile din ferma, pentru actele privind intrarile in crescatorie, dar si pentru tinerea evidentei tratamentelor in ultimii cinci ani. Problema este ca, neexistind un medic veterinar, nu avea cine sa intocmeasca aceste documente. Cu toate acestea, ferma a primit note maxime, motivatia putind fi data de faptul ca o nota sub 2,5 ar fi impus sistarea activitatii. Urmatoarea nota de control a inspectorilor DSV dateaza din 22 februarie, cind in dreptul numelui medicului veterinar apare o liniuta.

Cu toate acestea, pe 17 martie, unitatea este reacreditata sanitar-veterinar si, mai mult, tot din martie dateaza si autorizatia de mediu data de autoritatile in domeniu. Din acel moment, nimeni nu mai verifica ferma, inspectorii intrind la Drakom abia pe 12 mai, dupa izbucnirea crizei. De aceasta data, amenda primita de firma pentru diverse nereguli constatate e de zece milioane de lei.

Fara sanctiuni

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Brasov spune ca la ultima verificare s-a constatat ca puii erau vinduti fara documente si ca nu exista un contract cu un medic veterinar. Pentru remedierea situatiei, ferma a primit un termen de o luna, desi o asemenea problema trebuia rezolvata in cel mult zece zile.

"Este vina patronului ca a vindut pui in aceasta perioada, desi nu indeplinea conditiile legale", spune Mihai Dumitru, directorul DSVJ. Acesta este acum anchetat atit de inspectorii Directiei Inspectii din cadrul ANSV, cit si de cei ai Corpului de Control al ministrului Agriculturii. Desi toata lumea este de acord ca s-au facut greseli grave, nimeni nu ia masuri drastice. "Fiecare directie judeteana isi stabileste singura programul de inspectii", spune presedintele ANSV, Ioan Agafitei. El este cel care trebuie sa dispuna masurile administrative de sanctionare a conducerii DSVJ, dar deocamdata asteapta rezultatele anchetei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.