Sondajele de opinie ne caracterizeaza, constant, drept cel mai eurooptimist popor al batranului continent, ceea ce reflecta nu atat dragostea necenzurata fata de UE, cat incercarea disperata de a transcende conditia de roman.

Potrivit ultimului Eurobarometru, dat publicitatii in ianuarie, 64 la suta dintre romani manifesta incredere in UE, procent care arata ca, in Romania, scepticismul este la cota cea mai scazuta din Europa, chiar daca sondajul a inregistrat o crestere a numarului de indiferenti fata de integrare.
In paralel, cercetarea sociologica a evidentiat o reducere generalizata a increderii romanilor in partide politice, Parlament, Guvern si Justitie.

In acest context, este evident ca romanii au tendinta sa proiecteze asupra institutiilor europene increderea pe care nu o pot investi in cele autohtone.
Dar acest transfer emotional inconstient este, de fapt, un simptom al disperarii si neputintei.
Cu alte cuvinte, eurooptimismul romanesc se hraneste, la nivelul unei parti consistente a societatii, din exasperarea produsa de circul politic dambovitean si din convingerea asumata ca, singura, Romania nu poate produce reforma politica si economica.

Din aceasta perspectiva, bunul simt comun impune concluzia ca, in absenta monitorizarii vigilente si drastice instrumentate de Bruxelles, Bucurestiul s-ar fi complacut pana in prezent intr-o atmosfera de lancezeala balcanica.

Un alt factor care contribuie la mentinerea unei atitudini lipsite de rezerve fata de integrarea europeana este ignoranta si lipsa de informatie.
Necunoasterea institutiilor europene, a modului in care acestea functioneaza, dar si putinele date referitoare la impactul aderarii, contribuie la soliditatea eurooptimismului romanesc.

Din pacate, fenomenul este generalizat, "de la vladica pana la opinca". De pilda, presedintele Romaniei insusi a facut confuzie intre Consiliul European si Consiliul Europei sau a solicitat sprijinul premierului Tony Blair pentru desemnarea, de catre Comisia Europeana, "a unui comisar european pentru Republica Moldova".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.